Vernieuwen riolering - huisaansluiting

Stef92

  • #1
Beste mensen,

Ik ga de hoofdriolering onder onze oprit vernieuwen. Deze is reeds in PVC (160mm) uitgevoerd, maar bij iedere aansluiting uit de woning zijn nog oude gemetselde putjes aanwezig (in totaal 4, 1 reeds afgebroken bij plaatsen aanbouw). De vernieuwing stond nog niet voor nu gepland, maar omwille van een bijna verstopping van de riolering ben ik vandaag toch moeten gaan graven. Het idee is om het regenwater af te koppelen, de hoofdriolering uit te voeren in 125mm, alle bestaande putjes te verwijderen en in de plaats daarvan Y-stukken te plaatsen bij de aansluitingen uit de woning. Kort bij de huisaansluiting zet ik een terugslagklep welke ik ook kan gebruiken om te ontstoppen. Tevens zet ik hogerop nog een T-stuk waar ik eventueel bij zou kunnen moest het nodig zijn.

Tijdens het graven naar de huisaansluiting bij de stoep vond ik een grote gresbuis waarvan ik dacht dat dat de huisaansluiting was, echter liep deze nog een 2-2,5m verder door onder de oprit waar deze uitkomt in een nieuwe gemetselde put (soort van inspectieput). In deze put komt ook de pvc leiding van 160mm uit en wordt er een hoogteverschil van 20-30cm overbrugd (zie foto). Ik vroeg me af of dit de huisaansluiting zou kunnen zijn? De gresbuis die er ligt is ook fors groter dan de 160mm PVC buis (maat heb ik nu niet opgemeten). Is dit een 'normale' aansluiting? Dit ziet er weer uit als iets dat gemakkelijk kan verstoppen vind ik persoonlijk. Kan ik dit het best zo laten of dient dit toch vervangen te worden (ben nu toch bezig)? Indien vervangen, op welke manier kan dat dan het beste worden uitgevoerd? Een laatste vraag heb ik met betrekking tot het kruisen van de hemelwaterafvoer en de riolering. Kunnen buizen gewoon dwars over elkaar gelegd worden of dient hier zand tussen te zitten? Alvast bedankt!

Groet,

Stef

Huisaansluiting.jpg
 

KareldeKlusser

  • #2
Maar loopt de gresbuis 2 m richting het huis of naar straat en is daar de inspectieput die op de foto staat?

Want ik neem aan dat de gres buis richting straat loopt (naar de huisaansluiting).

Als de gres buis naar straat loopt denk ik dat dit de aansluiting tussen gres en pvc is of dit de huisaansluiting is kan ik zo niet zeggen.
 

Stef92

  • #3
De gres buis loopt inderdaad richting straat. De inspectieput ligt dus vanaf straat 2m richting het huis onder de oprit. Zou dit gewoon de koppeling pvc naar gres zijn dan? Lijkt me dat dat dan op een betere manier uit te voeren is. Hoe ziet een huisaansluiting er eigenlijk uit? Onder de stoep zag ik gewoon een grote gres buis met mofeinde, welke op het eerste zicht even groot was als dit uiteinde.
 

Willem52

  • #4
Hier een foto van een huisaansluiting op de gemeentelijke hoofdriolering.
In dit geval een pvc hoofdriolering.
Rioolaansluiting.JPG
 

Willem52

  • #5
Was nog vergeten: tusen de huisriolering en de gemeentelijke riolering is vaak op de erfgrens van het perceel een ontstoppingputje aanwezig. Vanaf het huis uit gezien loopt de eigen riolering tot aan het otstoppingsputje. Vanaf daar naar het gemeentelijk riool is het gemeente eigendom.
 

Stef92

  • #6
Vandaar dat ik dacht dat dit de huisaansluiting zou zijn, want tussen de stoep en deze put zit niks anders meer. Heb het net nog even opgezocht op het kadaster en ongeveer op die plek loopt de erfgrens. Er van uit gaande dat dit dus de huisaansluiting is, lijkt het mij dat dit dan zo moet blijven?
 

Willem52

  • #7
Vanaf jouw huis tot aan de erfgrens mag je zoveel vervangen als je zelf wilt. Ga je echter verder dan de erfgrens (gemeentegrond) overleg dan eerst met de afdeling rioolbeheer van de gemeente.
 

Klussss

  • #8
Op de bovenste foto dit is een gemeenteput deze moet je niet verwijderen. Deze staan op de tekening bij de gemeente. Als het nodig is om het riool na te kijken weten ze waar ze moeten graven
 

Stef92

  • #9
Bedankt allemaal, ik weet genoeg!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu