Totale vernieuwing riolering jaren 30 woning

Niels93

 • #1
Beste mede klussers,

Ik heb een jaren 30 boven woning gekocht en ben deze volledig aan het moderniseren incl. de riolering. Ik heb het advies op dit forum samen met de handboeken van Dyka en Wavin zoveel mogelijk opgevolgd. En ben op een ontwerp uitgekomen om zoveel mogelijk aan alle voorwaarde en eisen te voldoen.
De standleiding heeft een horizontaal deel en daar ligt momenteel de uitdaging. Ik ben bang dat als ik de wc op de 2e verdieping doortrek, de stankafsluiters op de 1e verdieping leeg blaas of dat deze gaan borrelen. Volgens het Wavin handboek moet er bij horizontale gedeeltes in de standleiding een vereveningsleiding worden toegepast op de verticale gedeeltes van de standleiding. Dat is in mijn geval niet mogelijk omdat de verticale standleiding op de begaande grond ingemetseld is, en de begaande grond is een kantoor.
Wat denken jullie? Wat is jullie advies?

PS. Zie bijlage toegevoegd.

Groet,
Niels
 

Bijlagen

 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • ADDave

  • #2
  Niels93 schreef:
  Ik ben bang dat als ik de wc op de 2e verdieping doortrek, de stankafsluiters op de 1e verdieping leeg blaas of dat deze gaan borrelen
  Zolang de standleiding naar de 2de maar belucht is, is er niks aan de hand.

  Probeer verticaal niet onder 45 graden werken. Pak dan 1x 90graden, recht naar beneden met 2x 45 graden op de voet van de buis.

  Het stuk van 250mm in de voet van de standleiding (de 2x 45 graden met stuk buis ertussen) is ook niet nodig. Dit is alleen nodig als de standleiding hoger dan 10 meter is.

  Verder ziet het er goed uit.
   

  Roykes

  • #3
  in tegenstelling wat mijn bovenbuurman zegt, zeker wel 250mm aanhouden in de voet van de standleiding. dit is altijd nodig!

  ik zou de diameter van de wastafel als het kan ook 50 mm houden.

  Beiden opmerkingen zijn conform de NR3216.
   

  ADDave

  • #4
  Roykes schreef:
  in tegenstelling wat mijn bovenbuurman zegt, zeker wel 250mm aanhouden in de voet van de standleiding.
  Je hebt helemaal gelijk, excuus.
  Heb het nog even opgezocht, ik haal dingen door elkaar. Toe aan vakantie denk ik.

  In ieder geval bedankt, zo blijf je scherp.
   

  Niels93

  • #5
  ADDave schreef:
  Zolang de standleiding naar de 2de maar belucht is, is er niks aan de hand.
  Yes deze is met 110 mm belucht vanaf het dak. Een vereveningsleiding is dus niet nodig? Dat zou fijn zijn en scheelt weer een hoop gekloot om het er anders in te krijgen.

  ADDave schreef:
  Probeer verticaal niet onder 45 graden werken. Pak dan 1x 90graden, recht naar beneden met 2x 45 graden op de voet van de buis.
  Ter illustratie en voor mijn beeldvorming. Dit is dan wat jij bedoelt Dave?
  1639993115974.png


  Zelfde geld voor de verzamelleiding die vanaf de keuken komt. Deze moet in het horizontale vlak de bocht om, dat doe ik nu met 2 x 45 graden, en dan moet deze door het plafond van de onderburen om op de standleiding aangesloten te kunnen worden. Dat is dan weer een verticale verplaatsing met een 90 graden bocht en 2 keer 45 graden.
  Zie het boven en zijaanzicht.
  1639996182268.png

  1639995994663.png

  Kan ik niet gewoon de 90 graden bocht een kwartslag draaien en dan de verzamelleiding tussen de balklaag daar direct op aansluiten. Scheelt mee weer 2 bochten van 45 graden in het horizontale vlak? 1639995972317.png
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu