Verlaagd plafond waterpas

AJ1973

  • #21
Ik krig op de een of andere manier de platen aan lange zijdes niet goed aangesloten. Eerste stuk van plaat sluit goed aan ddaarna een kleine kier van 2 a 3 mm. Is dat erg of kan een stucadoor dat ook oplossen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #22
Bij stucplaatjes laat je de langsnaad normaal gesproken 3 a 4 mm open, zodat de stuc een rug vormt boven de plaat.
 

AJ1973

  • #23
Dat was hier volgens mij niet de bedoeling. Hij zou gaas over de naden doen.. Bij de ene plaat is er wel een kleine opening en bij de andere weer niet. Maar voor beide is dus een oplossing....
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #24
Naadje maakt niet uit, stucadoor plaatst gaas over de naden, en dan zie je er niets meer van.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #25
Het verhaal van de open langsnaden is dat de stuc eromheen "vouwt", dat komt de stevigheid van het geheel ten goede. Maar als de stucadoor garantie geeft zonder naden, is dat natuurlijk ook prima.

35mm schroeven zijn prima. Er zijn wel verschillende schroeven voor houten rachels en metal stut. Dat bitje gebruik ik niet. Ik schroef alles eerst met een schroefautomaat, en die loop ik met de hand/schroeftol na.
 

AJ1973

  • #26
Ik heb ze er nu met een schroefmachine ingedraaid zonder het speciale bitje. Nu zijn er een paar bij die wat dieper weg zitten.

Dat is toch hopelijk geen probleem?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #27
Probeer maar eens met een afvalstuk gipsplaat. Als je de kop door de buitenste papierlaag heen draait, trek je de plaat zo door de schroef heen.
 

AJ1973

  • #28
Ah dat meen je niet!!. Na mijn idee zit het toch wel goed vast, maar zal er bij de volgende platen rekening mee houden. En nu maar hopen dat ze blijven hangen.
 

Coen17st

  • #29
Je regelwerk waterpasstellen met afstandschroeven en laser werkt ideaal, geen geklooij met vulplaatjes. Zoek het laagste punt op en ga vandaaar uit de rest naar beneden stellen gelijk aan het laagste punt, zo kun je op een aantal milimeters na de boel gelijk krijgen. Ik weet niet hoe ver je bent en nog moet doen. Maar het huren Of lenen van een laser kan de moeite en geld waard zijn. De afstandschroeven worden ook wel stelschroeven genoemd.
 

Coen17st

  • #30
AJ1973 schreef:
Ah dat meen je niet!!. Na mijn idee zit het toch wel goed vast, maar zal er bij de volgende platen rekening mee houden. En nu maar hopen dat ze blijven hangen.
Schroef er gewoon nog naast met de daarvoor bestemde gipsplaat schroefbit. beter iets teveel schroeven en zeker weten dat de boel blijft hangen dan de weinig en de boel naar beneden komt zetten.
 

AJ1973

  • #31
Jullie hulp is geweldig. Ik leer steeds meer en kom gestaag verder.

Maar zit nog met een groot vraagteken.
Er komen 10 ledspotjes in verdeeld over het plafond. Nu heeft de electricien gezegd dat ik de gaten (76mm) moet boren voordat de stucadoor komt. Op internet lees ik weer andere dingen. Heb er inmiddels al 3 geboord...

Moet ik de gaten nu vast boren of pas als het plafond afgesmeerd is??
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #32
Ik heb ze destijds, in overleg met de stucadoor vooraf geboord.
Dan weet je ook zeker dat je niet op een lat of een plafondhanger zit.
 

Coen17st

  • #33
Zeker vooraf boren, ik neem aan de je de elektra ook moet voorbereiden zodat je het kan aansluiten daar waar de gaten en dus spotjes komen. Je wil niet na het stucen erachter komen dat het eea verkeerd is aangesloten. Dus
1. Elektra bekabeling aanleggen ongeveer waar je de spotjes wilt hebben
2. plafond erin schroeven
3. Gaten boren
4. Spotjes aansluiten om te testen of alles werkt.
5. Stucen

Na het stucen zit hier en daar wat gips over de gaten dit met een mesje weer mooi rond snijden.

Tip. Kijk eens op YouTube hoe men dit doet er is veel te zien en dus van te leren
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #34
Ik boor de spotgaten achteraf, maar had het liever eerst gedaan. Het is een ramp om de elektradraad over de rachels heen te krijgen. Je komt meer obstakels tegen dan je denkt...
 

AJ1973

  • #35
Heb de gaten er inmiddels in zitten. Ziet er straks uit.

Ik loop tegen een ander probleempje aan en ik weet niet hoe ik het het beste op kan lossen. Ik moet nu een hoek om met de plaat, maar hij steekt net buiten de muur uit. Als ik nu de volgende rij platen zou hangen, krijg ik daar een strook van ongeveer 6 cm breed. Kan dat uberhaupt wel?. En zo niet hoe kan ik het dan het beste oplossen?

 

Coen17st

  • #36
Strookje van 6cm kan prima als je maar genoeg hout erachter hebt om te schroeven en de strook goed vast zit.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #37
Meet even uit hoe het aan de andere kant uitkomt, misschien kunt u een andere verdeling maken, de plaat die er nu op zit moet er dan even weer af en er een stuk afsnijden.
 

AJ1973

  • #38
Kamer schiet al aardig op. Vandaag de hele dag bezig geweest, maar ik zie nu net dat ik de laatste 2 platen gelijk bevestigd heb. Dus heb in 2 aansluitende rijen de naden van de korte zijden op gelijke hoogte zitten.
Heb begrepen dat dat moet verspringen, maar is dit echt een probleem??.

Anders moet ik morgen de laatste plaat vervangen...
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #39
Geen probleem.
 

AJ1973

  • #40
Hoe dik is de smeerlaag die een stucadoor op het plafond aanbrengt?.

Ben bang dat ik vrij laag uitkom. Plafond is nu 253 cm hoog.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu