Vergunning uitbreken tussenmuur?

Bach

  • #1
Ik heb een appartement in amsterdam gekocht op de 2e verdieping van een 4hoog pand. Ik wil een tussenmuur uitbreken om de keuken groter te maken.
Volgens mijn aannemer en de bouwtekeningen is de muur niet dragend. Ook de balken rusten niet op de muur. Het is wel een stenen muur(ca 3 bij 3m) en op de verdieping erboven staat dezelfde (tussen)muur.
Ik vraag me nu af of ik hiervoor een vergunning nodig heb bij de gemeente, volgens de site van het vrom(via die vragenlijst) niet, maar ik vraag me af of dit klopt.
Het gaat mij dus niet om de manier van doorbreken (doet mijn aannemer, gebruikt stalen balk) maar alleen om de vergunning.
Dank!
 

Fiesiekus

  • #2
Denk dat als je dit bericht aan de gemeente voorlegt, hun reactie zal zijn: "schakel een bouwkundige of constructeur in voor een berekening, dan kunnen wij op basis van de exacte gegevens afkomstig uit de berekening, iets zeggen over de noodzaak van een vergunningaanvraag".

Heb je ook toestemming nodig van de VVE of de verhuurder?
 

Swblom

  • #3
Ik snap iets niet, je schrijft dat de muur niet dragend is. Toch gaat de aannemer een stalen balk gebruiken. Wat is dan de functie van die balk? (draagt de muur toch stiekem het gewicht van de muur van de bovenbuur?)
 

Bach

  • #4
Bedankt voor de reacties!
De gemeente zegt dat je niet dragende tussenmuren zonder vergunning mag weghalen, moet je natuurlijk wel zeker weten dat het echt geen draagmuur is. In mijn geval is dat zeker.
Van de VvE mag ik niet aan bouwmuren komen, maar dit is dus geen boumuur. Mijn aannemer wou een stalen balk gebruiken om de vloer op de verdieping boven mij niet te veel door te laten buigen(eventueel).
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Hoe kunnen de balken doorbuigen als ze niet op de muur rusten?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Als een aannemer een stalen balk gaat gebruiken wanneer die niet nodig is verdient hij extra geld aan de verbouwing, of wat ook nog kan is dat de aannemer niet zeker van zijn zaak is en daarom de stalen balk wil plaatsen.

Vraag bij de VVE de tekeningen op en laat die beoordelen door een bouwkundige, u moet goed bedenken dat die muur niet alleen van uzelf is maar ook van alle anderen binnen de VVE.
U hebt sowieso goedkeuring nodig van de VVE voordat u bij de gemeente een vergunning krijgt, zonder instemming van de VVE bent u voor alle eventuele schade aansprakelijk.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Als het een gebouw is ouder dan pakweg 1940 en de muur is gemetseld is hij dragend.


Voor de verbouwing heb je een vergunning nodig en toestemming van de vve

voordat je gaat slopen moet je eerst onderzoeken hoe het er op 3 en 1 hoog uitziet
zodat jouw doorbraak bijvoorbeeld niet toevallig op een deuropening van je onderburen komt te rusten
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu