Vergunning dakkapel

Roeler

 • #1
Beste allemaal,

Ik ben van plan om een oud en slecht onderhouden dak eens grondig aan te gaan pakken. Globaal gezien is de situatie als volgt.

Aan de voorkant van het huis is er een stuk plat dak, daar aan vast een standaard schuin dak met een aantal zeer slechte dakkappeltjes (niet op plaatje) en vervolgens het platte dak van de aanbouw aan de achterzijde. De schuine zijden van het dak wijzen beide richting de buren, en niet naar de straat.Omdat ik het graag grondig aan wil pakken, met maximale afmetingen binnenin, heb ik volgend idee bedacht:Aan beide zijden van het schuine dak zou ik graag een dakkapel willen plaatsen die aansluit op het bestaande platte dak en vervolgens maximaal doorloopt naar achter. Ik zou dit graag vergunningsvrij willen doen,en naar mijn idee moet dat kunnen als ik me aan de regels van vergunningsvrij bouwen hou. ( min 50cm uit gevel en nok en maximaal 175cm hoog etc.)

Zijn er hier nog mensen die misschien ervaring hebben met zulke situaties, en het eventueel aanvragen van vergunningen? Of valt dit toch echt in het vergunningsvrij bouwen beleid?

Mvg, Roel
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Op zich is dit geen klusvraag, maar toch even een antwoord.

  Deze dakkapellen zijn niet vergunningsvrij. Er moet een afstand zijn naar de zijkanten én onderkant van de dakvlakken. Je kan dit zelf checken op: https://www.omgevingsloket.nl/ of vraag het na bij de gemeente.

  Ik zou de kap er gewoon afhalen en er een verdieping opzetten. Omdat er aan de voorkant al een even hoog plat dak is, is er een grote kans dat die vergunning verleend kan worden. Dan krijg je net wat meer ruimte, maar vooral veel meer bruikbare ruimte.
   

  Roeler

  • #3
  Bedankt voor de snelle reactie!

  graag zou ik het toch zonder vergunning willen doen in verband met de kosten en de tijd die er anders weer overheen zal gaan.

  De vergunning check had ik al gedaan, maar daaruit kan ik niet opmaken of ik de dakkapel tegen het platte dak aan mag bouwen? De overige afstanden aan de boven en onderkant en de resterende zijkant kunnen wel lukken...
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Tegen het platte dak aan is ook een zijkant. Ze worden zo fors kleiner dan getekend. Een vergunning heb je over max. 8 weken, mits compleet aangeleverd natuurlijk.

  Ik neem aan dat de dakkapellen op dakvlakken aan de zijkant van de woning komen? En dat het niet op een hoekperceel ligt?
   

  Hessie

  Specialist Verwarming
  • #5
  Ga voor de vergunning, als je vergunningsvrij wilt verlies je veel ruimte, en je zit met enorm veel aansluitingen die allemaal tijd en geld kosten. Bovendien zou een complete opbouw waarschijnlijk voordeliger uitpakken dan 2 kapellen met bijbehorende afwerkingen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu