Vergunning nodig verbouwing serre?

Peanudt

  • #1
We hebben een aanbouw (of serre?) die bij de woonkamer is getrokken en eigen vloerverwarming heeft. De aluminium schuifpui en polycarbonaat dakplaten willen we vervangen voor een nieuwe pui en een gewoon plat dak constructie. Is deze verbouwing vergunningsplichtig?

- De vergunningsvrije 4m, is dat gerekend vanaf het geveldeel waar de aanbouw tegenaan staat? Of mag je vanaf de achtergevel van de bijkeuken rekenen (onderstaand is een oude tekening. De bijkeuken is bij de keuken getrokken en heeft een raam in de achtergevel)?
- De huidige aanbouw/serre is al 4,22m.
- De huidige serre heeft een aflopend dak en is iets lager dan het dak van de garage. Het nieuwe dak zal gelijk komen met de garage, dus tov de huidige situatie winnen we wat centimeters plafond hoogte.


Schermafbeelding 2022-05-15 om 11.02.07.png
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ik denk dat je dit beter bij de gemeente kunt checken dan op een forum.
 

DaKo

  • #3
Waar haal je 4 meter als vergunningvrij gebied vandaan? Is de serre een oorspronkelijk onderdeel van de woning of echt later aangebouwd? En is dat dan met een bouwvergunning gedaan? Hoe hoog is de serre nu, en hoe hoog wordt dat ten opzichte van het aangrenzende terrein? In beginsel mag een bijbehoren bouwwerk in het achtererfgebied worden gebouwd (en dus ook verbouwd) binnen de spelregels voor vergunningvrij bouwen uit het Besluit Omgevingsrecht. Maar om de specifieke randvoorwaarden te bepalen zijn de antwoorden op de bovenstaande vragen nodig.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het was ooit 2,5 meter en is later 4 meter geworden (uitzonderingen daargelaten), zoals de TS zegt.
Om te beginnen hier met jouw adresgegevens even nakijken:
 

DaKo

  • #5
@Edwinnn hoe kom jij dan aan de 2,5 en 4,0 meter? Ik ben dagelijks bezig met vergunningen (weliswaar niet voor woningen) en ben dus erg benieuwd. Er is een wettelijke grens van 4,0 meter vanaf het hoofdgebouw waar andere vrijstellingsregels gelden dan binnen 4,0 meter. Maar bij mijn weten is er niet zoiets als een 4meter grens waarbinnen je vergunningvrij kunt uitbouwen. Er zijn altijd randvoorwaarden aan verbonden, en soms is het gewoon vergunningplichtig.

Jouw reactie beantwoord mijn vraag dus niet, aangezien je verwijst naar de uitspraak van TS. Ik wil TS wel op weg helpen, maar wacht daarvoor even zijn antwoord af.
 

Peanudt

  • #6
Ga sowieso bij de gemeente checken, want de info die ik nu kan vinden gaat over het algemeen uit van een nog te realiseren aanbouw. Is niet helemaal duidelijk wat de voorwaarden zijn bij verbouw.

@DaKo: serre was origineel geen onderdeel van de woning, maar wel gelijk gebouwd bij de oplevering van het huis.
Ga er vanuit dat het met een vergunning is gegaan, omdat ik via de gemeente de bouwtekeningen van de serre met hun stempel uit die tijd heb opgevraagd en ontvangen.

Serredak heeft een verloop van 2,6m aan de gevel tot 2,2m aan de voorkant.

De gevel van de bijkeuken is 2,7m en dat zal dan de hoogte van het nieuwe dak worden.
Aan de andere kant hebben de buren een zelfde serreconstructie. Delen een spouwmuur als middenscheiding.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
@DaKo dat hangt van de gemeente af (als je geluk hebt is alles binnen de 4m vergunnings- en welstandsvrij en hoef je alleen aan het bouwbesluit te voldoen en achteraf te melden, maar je kunt inderdaad met afwijkende regelgeving te maken krijgen; daarom zeg ik uitzonderingen daargelaten en verwijs ik naar de omgevingscheck, daar kun je het voor het betreffende adres uitzoeken). Ik raad de TS aan daar eerst te controleren.
 
Laatst bewerkt:

DaKo

  • #8
Dat maakt het wel lastiger. De serre moet dan waarschijnlijk als onderdeel van het hoofdgebouw worden gezien. Dan gelden de vrijstellingsregels voor bijbehorende bouwwerken niet. Wat je in de startpost beschrijft is dan in beginsel een verbouwing van het hoofdgebouw. Ook daarvoor zijn vier uitzonderingen op de vergunningplicht (omgevingsvergunning bouwen). Dit zijn:
a. geen aanpassingen aan de draagconstructie. -> Ik schat in dat met het vervangen van de pui dat niet gebeurt
b. geen verandering aan brandcompartimentering. ->Nvt
c. geen uitbreiding van bebouwd oppervlak -> Nvt
d. geen uitbreiding van het bouwvolume -> hier gaat het m.i mis.

Door het hogere dak verander je het bouwvolume, daarmee is de verbouwvrijstelling niet van toepassing, en dat zou leiden tot een vergunningplicht (Omgevingsvergunning Bouwen). Ook zal je de bouwhoogte ter plaatse moeten checken in het bestemmingsplan. De meeste bestemmingsplannen zijn digitaal te vinden via www.ruimtelijkeplannen.nl

Raar maar waar, niet iedere gemeente/ambtenaar trekt dezelfde conclusie. Ook mijn advies is om bij de gemeente te checken. Waar ik de ontsnapping nog wel in zie is dat de serre weliswaar tegelijk met het huis is gebouwd, maar met een eigen vergunning. Met een beetje goede wil kan de gemeente het dan wel als een zuivere uitbouw beschouwen, in plaats van onderdeel van het hoofdgebouw. En aan die vrijstellingsregels (voor bijgebouwen) voldoe je naar mijn mening wel.
 

Peanudt

  • #9
Dank voor de extra inzichten. Gaat helpen bij een bezoekje aan de gemeente.

Mbt de vrijstellingen:
- serre heeft eigen draagconstructie en is tegen de woning gemonteerd. Deze gaat helemaal weg en krijgt een nieuwe dakconstructie. Dan is het idd even zien of de gemeente het ziet als hoofdgebouw of aanbouw.
- volume vergroting kan ik eens narekenen. Zal er om hangen.
Dak loopt nu schuin weg dus komt een klein beetje volume bij als het het recht doortrekt.
Aan de andere kant in de nieuwe situatie zal de pui een stuk dikker zijn, komt er een voorzetwand naar de buren en er kan nog een beetje gespeeld worden met de dakconstructie en plafondhoogte.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #10
Het belangrijkste punt is m.i. dat je nagaat of je te maken hebt met hoofdgebouw.

De basisregel is dit: Niet meevergunde onderdelen van een hoofdgebouw, zoals een aangebouwde keuken, serre, of uitbreiding van een woonkamer, maken geen deel uit van het oorspronkelijke hoofdgebouw. Ook niet wanneer deze delen gelijktijdig met het vergunde deel van het hoofdgebouw zijn gebouwd.

Punt bij jou is dat er wel een vergunning is afgegeven (misschien is dat omdat dit in jouw gemeente wel moet, of dat het zo lang geleden is dat de huidige regels betreffende vergunningsvrij aan- en uitbouwen nog niet bestonden).

Als het geen hoofdgebouw is (wat ik denk), ben je wellicht vergunningsvrij, maar dat moet je dan met de check uitzoeken, of vertelt de gemeente je wel.
 
Laatst bewerkt:

Peanudt

  • #11
Na navraag bij de buren blijkt de serre pas na de bouw van het huis te zijn geplaatst met een eigen vergunning.
Bij de gemeente nagevraagd welke categorie te gebruiken bij het omgevingsloket en na het volgen van de vragenlijst behoeft de aanpassing geen omgevingsvergunning.

Dank voor de reacties.
 
  • Like
Waarderingen: DaKo

DaKo

  • #13
In mijn reactie geef ik aan dat er niet zoiets bestaat als een 4m grens waarbinnen vergunningvrij bouwen mogelijk is. Ik geef aan dat er voor zone van 4m vanaf hoofdgebouw een vrijstelling onder voorwaarden mogelijk is, en op grotere afstand dan 4m ook, maar dan met andere voorwaarden. Dat is precies wat in de brochure ook staat.

Alleen als je voldoet aan bepaalde voorwaarden is het vergunningvrij, dat is iets anders dan "het is vergunningvrij binnen 4 meter". Maar goed, TS is geholpen, die past lekker vergunningvrij aan (verbouwing van bijbehorend bouwwerk binnen 4 meter van het hoofdgebouw)
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #14
de serre is volgens tekening 4,2m en dus niet vergunningsvrij omdat hij niet aan deze voorwaarde voldoet
 

Peanudt

  • #15
Omgevingsloket —> Bijbehorend bouwwerk bouwen:
Hieronder vallen aan- of uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen of het bouwen van een bouwwerk voor bewoning ten behoeve van mantelzorg. Ook kleine bouwwerken zoals een plantenkas, een hondenhok, volière of speelhuisje vallen onder deze categorie. Ook het vergroten van een bestaande aanbouw, uitbouw, bijgebouw of overkapping valt hier onder.
Vervolgens kom je met onderstaand keuzes uit op vergunningsvrij:
D289B40C-C195-464E-9FC4-0C752BC2BD23.jpeg
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #16
Zeker als het bouwwerk er al staat zou ik geen slapende honden wakker maken. Veel gemeenten houden een norm van 5-10 procent overschrijding aan. Op de periodieke luchtfoto's die de meeste gemeenten gebruiken is 20 cm ook niet te zien (en de maatvoering is eerder al goedgekeurd, gezien je afgestempelde tekening).
Je dient je overigens wel altijd te houden aan het bouwbesluit.
 
Laatst bewerkt:

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #17
hoezo slapende honden.
Er is geen reden waarom die vergunning je zou worden geweigerd als die huidige situatie met de vergunning van voorheen overeenkomt.

vergunningsvrije maten zijn hard daar wordt geen marge op aangehouden
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #18
Dat hangt bijvoorbeeld af van de binnenplanse afwijkingsmogelijkheden die in het bestemmingsplan zijn opgenomen. Als het omgevingsloket voor het betreffende perceel aangeeft niet vergunningsplichtig, dan zal dat wel kloppen.
 

DaKo

  • #19
Waarom verder met deze discussie? Los van het feit dat ook buiten de 4m grens vrijstellingen mogelijk zijn (waar ts aan lijkt te voldoen), en de hele serre binnen 4 meter valt (je hoeft namelijk niet alleen maar 4m naar achter te meten, het moet binnen 4 meter van het hoofdgebouw zijn, dus diagonaal mag ook vanaf de bijkeuken) heeft de gemeente ook aangegeven welke categorie er gebruikt moet worden, en leidt dat tot vergunningvrij.

Bestemmingsplan(on)mogelijkheden staan los van bouwvergunningplicht, en moet apart worden beschouwd. Maar ook daarvoor geldt een vrijstelling in voornoemd geval. Check eventueel Bijlage II van het Besluit Omgevingsrecht (artikel 2 lid 3).

@Peanudt ik de vragenboom moet je het gebruik als ondergeschikt aan de woning op ja zetten. De woning is hoofdgebruik, de serre is daaraan ondergeschikt. Zonder serre kun je nog steeds wonen in het hoofdgebouw. Veranderd verder niets aan de uitkomst.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu