Afwijken vergunningsvrij regels

Ths123

  • #1
Beste Klussers, mogelijk kan of mag of er geen antwoord gegeven worden op de volgende vraag dan hoor ik het graag. Het gaat om het volgende:

Ik ben van plan een garage te bouwen op minimaal 4 meter van het hoofdgebouw. Qua afmetingen zijn er geen problemen, alleen heb ik de volgende vraag. Volgende de vergunningsvrije regels mag ik volgens de bekende formule (afstand nok-erfgrens x0,47+3) niet tot de gewenste hoogte van 5 meter bouwen. Mochten de buren hier in overleg toch mee akkoord gaan mag ik dan van de vergunningvrije regels afwijken of zijn er toch belemmeringen? Hierop kan ik geen antwoord vinden.

Ik hoor het graag
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je kunt het beste met de gemeente contact opnemen of eventueel bij de gemeente een adviesaanvraag indienen (zijn wel kosten aan verbonden).
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Volgens is het gewoon vergunningsplichtig. Want iedereen met een gerechtigd belang moet bezwaar kunnen maken. Dat kunnen ook anderen zijn dan de directe buren. Dus vergunningsaanvraag + bezwaartermijn.
 

Ths123

  • #4
Dank voor jullie reacties. Advies bij de gemeente inwinnen is sowieso een logische stap. Ik hoopte dat ik vanuit hier wat extra input vooraf kon krijgen. Naar mijn idee zou het bouwwerk alleen vergunningplichtig zijn ivm gewenste hoogte en afstand erfgrens. De afmetingen en locatie van het bouwwerk vormen zeker geen probleem om vergunningvrij te bouwen. De beoogde locatie is op een ruim perceel, in het gering bebouwde achtererfgebied. De te bebouwen oppervlakte bedraagt ongeveer 870x370cm. Mocht er nog nieuwe input zijn is dat prettig, anders is de vervolgstap de gemeente.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als slechts 1 variabele niet voldoet (in dit geval hoogte in relatie tot erfgrens), is het in principe vergunningsplichtig.
 
  • Like
Waarderingen: Mn22 en Walker

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Eerst vergunningsvrij gaan bouwen en als alles er staat een vergunning aanvragen om de nokhoogte te gaan verhogen. (natuurlijk met de bouw er al wel rekening mee houden dat dit mogelijk is)
Het geeft geen zekerheid maar vaak als iets er al staat dan is het een minder groot probleem als de nokhoogte wordt aangepast dan als er meteen een groot iets wordt neergezet.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
Zou ik niet doen, achteraf legaliseren geeft meestal veel meer gedoe en hogere kosten (tenzij iets er al 20 jaar staat). Wat wel kan: soms wordt een afwijking van hooguit 10 procent gedoogd. Over 20 of 30 cm zou ik me dan ook niet druk maken als je buren toch al akkoord zijn.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Kijk uit wat je adviseert: Als iemand anders in bezwaar gaat en de gemeente verzoekt om te handhaven. Dan moet de gemeente dat ook doen...
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
5
3

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu