Vergunning dakkapel wel of niet nodig?

Gurby28

  • #1
Situatie: bestaande tussenwoning uit 1977, breed 5meter 40 buitenmaat, beschikt over een dakkapel van 3 meter breed. Deze is geschakeld met de buren, dus 2 kapellen aan elkaar vast met de spouwmuur ertussen.

Onze dakkapel is aan onderhoud toe.
Nu hebben achterburen hun dakkapel vernieuwd, daarbij hem verbreed tot net iets meer dan 50cm uit de erfafscheiding met de andere buren en 1 dakpan verder naar voren gebouwd, dus ook nog meer dan 50cm uit de dakvoet bebleven. De situatie blijft natuurlijk bestaan dat je aan de kapel van je andere buren vast zit, zelfs iets naar voren gebouwd. Dit is gebeurd zonder vergunning.

Mijn vraag is nu, mag dit? Want dan wil ik ook graag een dergelijke dakkapel gaan plaatsen. De regelgeving / omgevingsloket etc rekent niet echt met de situatie dat je dakkapel vanaf bouw al aan die van de buren vast zit.... Waar kan ik mij evt wenden voor meer info?
 

StefanD

  • #2
Je eigen gemeente kan je daarin adviseren.
 

Tiho

  • #3
De buren en degene die de kapel plaatst?
 

Gurby28

  • #4
Wat bedoel je Tiho? Ergens in de rij achter ons hebben ze een dergelijke dakkapel geplaatst die ik (nu) ook wil. Mijn eigen buren, waar ik dus aan vast zit, hebben de originele grootte (wel nieuwe kozijnen etc erin).

@StefanD: de gemeente heb ik al gebeld, kreeg ik gewoon een miep aan de lijn die de regels "50cm uit erfafscheiding" voorleest en zegt dat het niet mag. Maar die begrijpt niet dat de huidige situatie van tegen de buren aan , die dus verder niet wijzigt, als 35 jaar in stand is. En de regelgeving lijkt er geen rekening mee te houden. Vandaar mijn vraag of anderen hier vaker met dit bijltje gehakt hebben.
 

StefanD

  • #5
Ik zou langs gaan bij de gemeente en vragen naar iemand van bouw- en woningtoezicht. Zij zijn degenen die een vergunning moeten verlenen, dus je bent bij hen aan het juiste adres. Omdat je tot op de zijkant van je woning wilt bouwen is de dakkapel vergunningplichtig.
De opmerking van Miep die zei dat het niet mag is voorbarig. Wat zij waarschijnlijk bedoelde is dat het niet zonder vergunning mag.
 

Tiho

  • #6
Ik bedoel dat je aan de achterburen info kunt vragen en dat bedrijven die dakkapellen plaatsen meestal ook wel op de hoogte zijn van de regelgeving.
 

StefanD

  • #8
Wil je vergunningsvrij een dakkapel plaatsen, dan moet je minimaal 50 cm. uit de zijgevel blijven. Daar is hier geen sprake van en dus is er een vergunning nodig. Aangezien alleen de gemeente die kan afgeven ligt het toch echt voor de hand om je tot de gemeente te wenden.
 

Gurby28

  • #9
Dank voor de reacties tot dusverre.
De achterburen hebben het door een aannemer laten doen en die zegt dat een vergunning niet nodig is cq dat ze er nooit problemen mee hebben gehad.

Ik denk dat ik er alleen een stukje in de breedte bij aanbouw waarbij ik wel zorg dat ik > 50cm uit de erfafscheiding blijf. Verder ga ik niet meer naar voren, dan kan ik de huidige kapel ook gewoon laten staan, alleen nieuw kozijn erin en nieuwe keralit eromheen dus renovatie.

Dat moet toch binnen de vergunningsvrije zone geen probleem zijn?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Dit schiet niet echt op, informeer gewoon even bij de gemeente dan weet u het zeker.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
De regel dat het alleen vergunningsvrijs is als je 50 cm uit de erfgrens blijft is er niet voor niets. Dit is ter bescherming van omwonenden. Nu je strak tegen de buren aanbouwt, is er een vergunning nodig.

Overigens kun je je afvragen of het een mooi gezicht wordt als je afwijkt van de maat van de dakkapel van de buren. Het zou zo maar eens een negatief effect op de waarde van je huis kunnen hebben.

Ook is het wellicht een idee om te vragen hoe de buren tegenover je plannen staan. Indien zij het geen probleem vinden, zou je het kunnen riskeren om zonder vergunning te bouwen. Hebben zij er wel een probleem mee, dan kun je beter een vergunning aanvragen zodat de gemeente kan beoordelen of een en ander binnen de geldende regelgeving past. Je krijgt toch gezeur als je buren melding maken bij de gemeente.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Een erfgrens loopt ook midden door woningen zoals een twee onder 1 kap woning dus de regel dat je 50 cm van de erfgrens af moet blijven blijft gelden en is de bouw van een dakkapel bij een afwijking hiervan gewoon
vergunningplichtig.
Er wordt dus niet in cirkeltjes gepraat.
Een praatje met de gemeente is nooit weg om erachter te komen wat precies de regels zijn, het omgevingsloket is ingevoerd om het de mensen gemakkelijk te maken en niet om op iedere vraag een antwoord te geven, bij twijfel dus altijd even naar de gemeente.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu