Ventilator bedienen op twee plaatsen, maar lampen apart

Pyromaan25

  • #1
Hallo allen,

Ik kom er even niet uit. Ik heb een badkamer en wc ruimte metafzuigroosters op een ventilator.
Beide hebben natuurelijk een lamp.

Nu wil ik met de schakelaar(wisselschakelaar) op de badkamer het licht aanmaken+ventilator en met de schakelaar op de beneden wc het licht+ventilator.

Nu heb ik op beide schakelaars een fasedraad + twee zwarte (eentje ventilator, eentje lamp)
Echter nu zorgt de schakeldraad van de ventilator op de beneden wc ervoor dat boven het licht blijft branden. Deze schakeldraad is namelijk verbonden met de schakeldraad op de badkamer (van ventilator).

Hoe kan ik ervoor zorgen dat het licht bedient kan worden individueel en de ventilator gezamenlijk?. Ik wil wel graag 1 bedienknop houden dus geen dubbele schakelaar.
 

Swblom

  • #2
Als eerste moeten beide ruimtes op dezelfde groep zitten. Hoogstwaarschijnlijk is dat al zo, voor de goede orde noem ik het even.

Uit jouw verhaal maak ik op dat je waarschijnlijk een of twee verkeerde schakelaars gebruikt.
Ik denk dat je wisselschakelaars hebt die vanuit de bruine draad een verbinding maken naar of de ene, of de andere zwarte draad.

Je moet (elektrisch) dubbele schakelaars (ook wel twee polig genoemd) hebben die in de nulstand geen verbinding maken en in de andere stand de bruine draad door middel van twee afzonderlijke contacten met de twee zwarte draden verbind.

Praktisch gezien weet ik niet of je die zomaar bij de bouwmarkt kunt kopen.

Succes
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Twee dubbelpolige schakelaars toepassen. Dus aan één zijde de verlichting en aan de andere zijde de ventilatie schakelen. Zie ook hier
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu