Badkamerventilator met vochtsensor

CC1985

  • #1
Hallo,

Sinds augustus zijn wij verhuist naar een jaren 30 woning. Electra is grotendeels opnieuw aangelegd. Ik probeer een luchtventilator met vochtsensor aan te sluiten maar het lukt me niet. Onderstaande is de badkamer, waarbij A de draden in de badkamer komen, en B het lichtknopje is. De afvoer is helaas een buis van 90mm waardoor de keuze voor de luchtventilator erg nihil is, want dit formaat komt niet vaak voor.

badkamer.jpg

Ik heb de ontvochtiger op de manier aangesloten zoals vermeld staat in de handleiding, maar ook al het andere geprobeerd. Er staat spanning op het draad.
Het kan in theorie ook aan de onvochtiger liggen, maar zou graag eerst bij jullie willen nagaan of ik alles (goed) heb geprobeerd.
Image

Image
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Het lijkt me dat je een brug moet leggen tussen de middelste klem en die die nu leeg is.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Deze heeft volgens mij geen vochtsensor, dit is 1 met nalooptimer.
Vandaar ook maar 1 instelpotmeter voor de timer, een met vochtsensor heeft er 2 1 voor de tiner en 1 voor vocht.
 

Lampje45

  • #4
Als ik het goed zie, dan zit de ventilator op de centraaldoos met een fase bruin en een nul blauw. Je zult nog een zwarte draad (geschakelde fase) aan moeten sluiten op de timeraansluiting.
Kort ook de koperdraden wat in, want de kale draden mogen niet zichtbaar zijn.
En dan heb je een ventilator die na draait als je het licht uit schakelt, maar geen vochtgevoelige, want dan had je een andere moeten kopen.
 

Kaajee

  • #5
En lees anders ook eens dit topic,daar wordt een en ander redelijk uitgebreid uitgelegd
 
  • Like
Waarderingen: CC1985

CC1985

  • #6
@Tom345 ; Ik weet niet wat dat is.
@The headhunter ; Wow je hebt gelijk, naar mijn weten had ik een met vochtsensor besteld maargoed, vochtsensor of niet, als het maar werkt.
@Lampje45; Ik zal de draden inkorten. Ik moet dus een draad trekken tussen de ventilator en de lichtschakelaar. Moet deze dan in de 3e lege aansluiting van de ventilator? En hoe werkt dat bij de licht schakelaar? Wat moet ik daar doen?
Dank alvast!
 

Kaajee

  • #7
Aan je resterende vragen te zien heb je niet het topic waar ik naar verwees goed gelezen, want daar staat bijna hetzelfde in als wat bij jou het geval is.
 

Lampje45

  • #8
De zwarte draad zal waarschijnlijk via de centraal doos lopen. Deze doorknippen en daar middels een lasklem een zwarte draad aftakken voor de tijdaansluiting.
 

Kaajee

  • #9
De 'tijdaansluiting' wordt juist verzorgd door de bruine draad.
Een schakeldraad (zwart) in/van/voor een dergelijke ventilator wordt gebruikt om de ventilator aan te zetten via bijvoorbeeld een lichtschakelaar (hem te activeren als het ware). Als dan het licht uitgezet wordt en er dus geen stroom meer door de zwarte draad loopt, neemt de bruine het als het ware over, en die zorgt ervoor dat de ventilator nog stroom krijgt om de naloop tijd door de draaien
 

Lampje45

  • #10
Dat is niet volgens het schema!
 

Kaajee

  • #11
Terminologie is een beetje raar. Op de t hoort inderdaad de zwarte schakeldraad, maar eigenlijk is de aanduiding 'tijdaansluiting' niet helemaal correct. Zie mij uitleg. De timer wordt eigenlijk bediend, van stroom voorzien, door de bruine draad, anders zou hij nooit kunnen blijven draaien natuurlijk.
 

Lampje45

  • #12
Jouw uitleg is helaas niet juist, want het wegvallen van de tijdsaansluiting stelt de tijdvertraging in werking en ja daarvoor is natuurlijk wel voeding nodig, die dan gewoon op L aangesloten moet zijn.
Alles c.f. schema
 

Kaajee

  • #13
Nu ik het weer teruglees, zeg ik het inderdaad wat krom. Idee is duidelijk toch? De zwarte draad triggert de timer, waarna de bruine draad het draaien van de ventilator verzorgt en eventueel blijft verzorgen.
 

Lampje45

  • #14
In de automatisering trigger je op de opkomende flanken van een spanning of op de afvallende flanken, maar de actuator is niet de L en ook niet de N, maar de T
En dat is helemaal niet krom, dat maak je er zelf van.:wink:
 

Kaajee

  • #15
(Ik schrijf toch ook dat ík het krom zeg ;) ) :wink:
 

HenkL14

  • #16
De aansluiting van de ventilator moet eerst wel even doorgemeten worden want ik denk dat de bruin en blauw van een kabel zijn. Die willen ze weleens doorverbinden met de schakeldraad in de centraaldoos. Dus dan moet er precies een andere draad getrokken worden.
 

Lampje45

  • #17
Op de foto staat duidelijk een blauwe en een bruine VD draad!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu