Badkamerventilator ventilator heeft 3 aansluitingen. L, N en T,

mathieuchristianen

 • #1
Beste klussers,

Hopelijk kan iemand mij helpen met het volgende.
Voor mijn badkamer heb ik een ventilator aangeschaft en deze wil ik installeren. Na meerder pogingen gedaan te hebben, kom ik momenteel niet verder.
De situatie is als volgt. Naast de positie van de ventilator hangt verlichting waar ik ook de voeding voor de ventilator vandaan wil halen. Dus als ik het licht aan/uit schakel zou de ventilator ook aan/uit moeten gaan. Dit is momenteel het geval alleen bij het inschakelen van het licht, start de ventilator 1 seconde op en gaat vervolgens weer uit, terwijl ik de schakelaar niet aan heb geraakt. Enkele keren als ik het licht aan schakel doet de ventilator helemaal niets.
Ik heb het op de volgende manier aangesloten. Uit het plafond komen drie draden: zwart, blauw, geel. Op alle draden heb ik een kroonsteentje gezet en gaan er drie draden naar de lamp: bruin, blauw, geel. Vervolgens heb ik bij het bruine en blauw kroonsteentje een draad met bijbehorende kleur bijgestoken en gaat er een blauwe en bruine draad naar de ventilator. Deze heb ik aangesloten op de ventilator.

Wat doe ik verkeerd, waardoor de ventilator direct afslaat? Hij lekt wel voor een seconde voeding te krijgen.

Dankjewel alvast!
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #2
Welke aansluitingen zitten er in de ventilator.
Ik vermoed dat je een draad hebt aangesloten op L en niet op T of alleen op T
 
 • Like
Waarderingen: mathieuchristianen

mathieuchristianen

 • #3
Bedankt voor je reactie en poging om te helpen! De ventilator heeft 3 aansluitingen. L, N en T, waarvan ik L heb aangesloten met bruin en N met blauw. T heb ik niet aangesloten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #4
Dus de venrilator krijgt wel spanning maar weet niet wanneer hij moet draaien.
Hij gaat pas aan als L en T spanning krijgt.
 

Kaajee

 • #5
Je hebt een ventilator gekocht die een naloop timer heeft. Als je die wilt gebruiken (wat best handig kan zijn) heb je 3 draden bij je ventilator nodig! Een nul (blauw), een fase (bruin) voor permanente stroom en een zwarte, schakeldraad (zelfde als van je lamp). Als je het licht aan doet, schakelt de ventilator aan door de zwarte draad, als je het licht weer uit doet, verzorgt de bruine (permanente stroom) de ingestelde naloop tijd.

Dus mooiste is om dit zo te realiseren vanuit waarschijnlijk de centraaldoos (onder de lamp?).

Als je geen zwarte en bruine draad kunt trekken, kun je proberen in de ventilator de L en de LT middels een brug te verbinden, dan zou hij in ieder geval moeten gaan draaien als je het licht aandoet (en weer uitgaan als je het licht weer uit doet)
 

mathieuchristianen

 • #6
Bedankt voor jullie beide reacties. Als ik het goed begrijp trek ik nog een zwarte draad naar T en dan zou het mooi zijn als de nalooptimer ook direct werkt. Anders eventueel een brug slaan van L naar T inde ventilator. Ik ga ermee aan de slag!
 

Kaajee

 • #7
Nee de naloop timer zal op deze manier nooit gaan werken, want de ventilator krijgt toch geen stroom meer als je het licht uit doet? En zo'n ding vindt het alleen maar leuk om stroom te krijgen om te mogen draaien.
 

mathieuchristianen

 • #8
Dus zolang er een lamp tussenzit die op schakelaar werkt zal de nalooptimer nooit werken? Begrijp ik dat goed?
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #9
Nee,
Je moet een vaste spanning aanbieden, in normale installaties is dat een bruine draad in de centraaldoos, deze komt op L
Vervolgens splits je de zwarte draad van de lamp in 2 draden 1 naar de lamp en 1 naar de T.
En dan een blauwe draad van de nul die dus ook splitst in 1 naar de lamp en 1 naar de ventilator.

De lamp start de ventilator en na uitschakelen blijft deze draaien tot de ingestelde tijd voorbij is.
 

mathieuchristianen

 • #10
Ik heb de ventilator inmiddels draaien zodra de lamp aan gaat. Wat ik wel vreemd vind is dat dit alleen werkte door van zwart in de centraaldoos naar N te gaan in de ventilator en van blauw in de centraaldoos naar L in de ventilator. Zie afbeeldingen bijgevoegd. Kan dit tot gevaarlijke situaties leiden?

@The headhunter helaas is het nog niet gelukt om ook de nalooptimer te kunnen gebruiken. Ik heb wat dingen geprobeerd, maar snap niet goed wat je bedoelt. Zou je nog een poging willen wagen om het uit te leggen. Misschien aan de hand van de afbeeldingen die ik heb bijgevoegd? Waardeer je hulp enorm. En ook van de andere :) AE5499BB-CEC0-46AC-8383-99B0FE37A60B.jpeg 26068B5C-E6C7-4DCF-9264-93E9146EB23F.jpeg
 

Bijlagen

HenkL14

 • #11
De manier van aansluiten met naloopfunctie is met 3 draden.

De twee draden die je nu al hebt, en eentje extra (een bruine draad) waar altijd spanning op staat. Net zoals bij een stopcontact.
Deze bruine draad is waarschijnlijk aanwezig achter het dekseltje in je plafond.

Dan krijg je als volgt:

De bruine en blauwe draad op L en N. Daarmee sluit je de ventilator aan op het elektra. De zwarte draad (die met je schakelaar en lamp verbonden is) sluit je aan op T. Nu zal de ventilator aan gaan als je het licht aan doet en een poosje blijven draaien als je het licht weer uit doet. Net welke tijd je in stelt.

Ik heb het hier dus over de kleuren van de bedrading die uit je plafond komen, niet over het snoertje wat je er tussen doet.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #12
@TS blijf er maar vanaf, de rillingen lopen me over de rug zoals je het nu aangesloten hebt.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #13
mathieuchristianen schreef:
Wat ik wel vreemd vind is dat dit alleen werkte door van zwart in de centraaldoos naar N te gaan in de ventilator en van blauw in de centraaldoos naar L in de ventilator. Zie afbeeldingen bijgevoegd. Kan dit tot gevaarlijke situaties leiden?
Ja omdat je T nu met aarde (groen/geel) hebt verbonden werkt het niet wanneer je L en N op de bedoelde manier aansluit. Die aansluiting op aarde klopt dan ook helemaal niets van. Haal die alsjeblieft snel weer weg.

De juiste manier van aansluiten is dus:
L = bruin
N = blauw
T = zwart
Zoals ook gewoon letterlijk in de handleiding staat.

Als je geen bruine draad kunt vinden ga dan alsjeblieft niet random andere kleuren (groen/geel) aansluiten maar ga op zoek naar een bruine draad, die vindt je waarschijnlijk gewoon onder het centraaldoosdeksel.
 

Kaajee

 • #14
Paar kernwoorden:
Netjes strippen
Adereindhulsjes
Aarde aansluiten
Eén snoer naar ventilator (nu heb je er 2).

En zoals al vele malen gezegd: je hebt een continue stroom draad nodig. Nu heb je alleen maar de zwarte, waardoor alleen maar stroom loopt als je de lamp aanhebt.
Daarbij lijk ik te zien alsof je een bruine draad die naar de ventilator gaat, in de lasklem van de aarde draad hebt zitten. Dat is echt niet de bedoeling.

Edit iemand was me voor ;) en ik wil eigenlijk liever aansluiten bij de @The headhunter.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu