Ventilatiesysteem: bestaat elektrisch af te sluiten ventiel?

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik wil in de woonkamer een afzuigpunt maken voor mechanische ventilatie. Nu wil ik alleen ventileren op momenten dat ik dat wil, dus het ventilatieventiel moet ik dicht kunnen zetten (ook om geluidsoverlast en herrie van de wind te voorkomen). Je moet dan denken aan overdag ventileren en 's avonds, als je stookt, het ventielrooster dichtzetten en de motor uitzetten.

Het gaat dus om het (electronisch) afsluiten van zo'n ventilatieventiel. Bestaat zoiets?

P.S. Het uitzetten van de motor is (bij de systemen die ik ken) dus niet voldoende.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je kan een ballonafsluiter plaatsen, deze sluit het kanaal door de onderdruk in het kanaal.Werkt zonder spanning en zolang er drukverschil is over het ventiel.
 

Kaajee

  • #3
Wellicht kun je hier wat mee:

Geen windgeruis - geen klapperende lamellen en geen insecten meer binnenshuis! Sluit het gat voor de afzuigkap in de muur nu met de unieke, intelligente muurdoorvoer, waarvoor patent is aangevraagd. De muurdoorvoer gaat alleen open wanneer de afzuigkap wordt aangezet. De afzuigkap wordt simpelweg aangesloten op de meegeleverde tussenstekker (560311).
(lees voor afzuigkap; motor, zijn er in 100, 125 & 150mm, wel prijzig: 200-300eu)
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Die laatste optie is inderdaad ongeveer wat ik zoek. Inderdaad duur roostertje!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik weet natuurlijk niet hoe je huis in elkaar zit, maar het is niet gebruikelijk in de woonkamer af te zuigen (behalve keuken). Normaal gaat lucht vanuit woonkamer naar badkamer en toilet, en daar wordt het afgezogen. Afzuigen vanuit woonkamer kan lucht/stank uit het toilet trekken.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #6
Tsja IJkenhout, het geeft al aan dat ik (sinds al het isoleren/verbouwen) behoorlijk loop te knoeien met de ventilatie in huis. Het is een huis uit '74 dus geen standaard ventilatieroosters. De wc en badkamer hebben eigen ventilators, maar die hebben alleen een naloopstand (en de badkamer een hygrostaat er bij) en lopen niet de hele dag, dus ik moet toch wat verzinnen voor luchtverversing in de woonkamer. We hebben veel last van condensvocht in de woonkamer (onderste rand van het dubbelglas), zeker met dit weer.

Maar ik sta open voor suggesties om het anders te doen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Je zou afsluitbare roosters in een wand of ramen in de woonkamer kunnen maken voor de toevoer van frisse buiten lucht. Deze bij voorkeur wel zo veel mogelijk open laten om vochtproblemen te vermijden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu