Ventilatie badkamer (e.a. vragen)

123Henk

  • #1
Hallo,

Ik ben dankzij deze fora inmiddels heel veel wijzer geworden maar ik zit toch nog met een paar vragen waar ik wisselende antwoorden op hoor.

We zijn aan het verbouwen op de etage waar we over een paar maanden naartoe verhuizen en een van de dingen die nog aangelegd moet worden is ventilatie in de douche en WC (allebei ruimtes van +-1 m2).

In het dak (ongeveer een meter van de ruimtes zelf verwijderd) bevind zich reeds een oude ventilatiepijp met kap, daar zitten verder geen buizen aan verbonden.



Ik zou het liefst als op de afbeelding te zien is een ventilatiebuis aanleggen, maar kon me voorstellen dat dit voor enkele problemen kan zorgen.

Met name een goede doorstroming maak ik me zorgen over. De pijp heeft op deze manier een twee splitsing én er zouden nu in de buis vanaf de douche gezien 4 bochten zitten en de WC 3, kan me voorstellen dat een ventilator z'n effectiviteit dan al verloren is.

Ik begrijp dat ik uit een dakventilator, 'zolderventilator', buisventilator, of ventilator direct in het plafond kan kiezen. De zolderventilator is geen ruimte voor, en de buisventilator zou met evt. onderhoud erg lastig worden. Een dakventilator zou kunnen (meer kracht?), want de etage bevind zich op de bovenste verdieping. Eventueel extra gaten/kanalen maken vermijden we liever.

In verband met kosten zou ventilatie in beide plafonds het beste uitkomen, maar ik kan me naast te weinig luchtverplaatsing voorstellen dat het doucherooster dan lucht de WC in pompt.

Wat is hier de beste optie?

----------------------

Nog wat kortere elektra-gerelateerde vragen:

1. Het plafond in de douche (incl. lamp en ventilatierooster/buis) bevind zich op het randje van de 225m, en wou ik net als de douchebak en waterleiding aarden via 4mm2 vertinde draden in het stucwerk naar het CAP. Of moeten die gewoon met groengele draad geaard worden? En moeten de ventilatiebuis en het rooster apart geaard zijn of is alleen de buis voldoende?

2. De etage is verdeeld over 1 groep, en daar wordt er nog een ongebruikte groep bij getrokken voor de wasmachine, alle andere apparaten komen dus op die eerste groep te staan, is dit realistisch? Daar zitten geen droger/boiler/zonnebank/elektrische kachel tussen maar wel tv, computers, magnetron/oven etc.

3. De badkamerverlichting van de onderburen moet geaard worden, nu de vloer toch open ligt en we zo naar binnen kijken dacht ik dat (alleen) die aarddraad wel naar onze CAP zou kunnen lopen, omdat anders daar ook het halve gebouw opengebroken moet worden. De lamp staat dus op een afzonderlijke, derde groep. Kan/mag dit?

4. In het trappenhuis wordt een kruisschakeling aangelegd, drie schakelaars met drie lampen over drie verdiepingen. De lampen mogen/moeten gelijktijdig aan en uit gaan, is het dan oke om ze door te lussen met de nuldraad van de eerste lamp? (Dat leek ik te zien in het hotelschakeling voorbeeld op deze site). Of moet elke lamp een eigen schakeldraad krijgen?

Ik hoop dat mijn vragen duidelijk zijn, en dat jullie me verder kunnen helpen. Hartelijk dank voor het lezen!
 

123Henk

  • #2
PS ik begrijp dat er in alle gevallen ook goede luchtaanvoer mogelijkheid moet komen in de doucheruimte.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Een ventilator heeft net als een pomp een zuig en pers zijde. Als je de ventilator(en) voor de T splitsing plaats, zal de af te voeren lucht dus in de andere ruimte terecht komen. Het beste is dus om een ventilatie box, dakventilator of buisventilator te plaatsen, iig na de T splitsing. Voor de toevoer van verse lucht kun je deurroosters plaatsen of een spleet van minimaal 1 cm onder de deur laten.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Aanvullende antwoorden:

1. Aansluitpunt voor de ventilator zou ik van randaarde voorzien via de in die groep aanwezige geel/groene aarddraad.
2. Oven is vaak >2000 Watt en dient dan van een eigen, afzonderlijk eindgroep te zijn voorzien.
3. Een orgineel maar slecht idee, jou installatie en die van je buren dient strikt gescheiden te zijn. Jouw CAP is enkel bedoeld om geleidende delen in jouw badkamer te 'vereffenen' en niet om allerlei andere zaken te 'aarden'.
4. Je kan de schakeldraad gewoon doorlussen.
 

123Henk

  • #5
Bedankt voor de snelle en heldere reacties Sxnder!

Nu kan ik weer gericht door, helpt erg als de knoop door iemand met meer kennis van zaken wordt doorgehakt.
 

123Henk

  • #6
Toch nog even voor de duidelijkheid, ik denk dat mijn uitleg bij 'vraag 3' over het aarden van de lamp van de benedenburen niet bepaald duidelijk was.

Het betreft namelijk 1 (oud) huis dat in tweeen gedeeld is (gedeelde voordeur), en alle leidingen komen van dezelfde hoofdschakelaar. De energierekening wordt gewoon doormidden gedeeld omdat zoveel leidingen alle kanten op gaan dat splitsen niet te doen is.

De lamp krijgt dus stroom van een andere groep, maar de aarddraad zou bij dezelfde groepenkast uitkomen. Aangezien ik geloof dat dergelijke scenario's ook bij het dubbel aarden van een wasmachine via een CAP plaatsvinden(?), vroeg ik me af of het hier mogelijk was.

Nog altijd een slecht idee?

Bedankt!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Die lamp van de buren is toch geen geleidend deel in jouw badkamer?
 

123Henk

  • #8
Nee, het aanleggen van de aarddraad zou puur zijn om de buren een handje te helpen, om het over de lasdozen die daar zitten te proberen zou een gebed zonder eind zijn (of gelijk de hele etage vernieuwen en daar is de tijd nog niet rijp voor). Vandaar.

De omstandigheden zijn dus zeker niet ideaal maar ik vroeg me af of het verder geen kwaad kan als voorlopige oplossing (voor de buren). Term buren moet dus losjes gebruikt worden.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Het is gewoon niet toegestaan omdat het de installatie onoverzichtelijk maakt. De lamp van buren moet gewoon geaard worden via de in die groep aanwezige aarddraad.
 

123Henk

  • #10
Dat klinkt logisch, zo'n vermoeden had ik al maar je weet het nooit.

Nogmaals heel erg bedankt en tot de volgende vraag!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu