Mechanische ventilatie in badkamer blaast lucht binnen?

tromboli

 • #1
Al een tijdje heb ik last van rioollucht (afkomstig vanuit de badkamer), dus ik ben op zoek naar de oorzaak hiervan. De wasmachine/sifons daar heb ik kunnen uitsluiten inmiddels als oorzaak, dus blijft de badkamer helaas over. Alle putjes ruiken 'schoon', dus ik ben gaan kijken naar de ventilatie. Het gaat om een appartement uit eind jaren 70, de afzuigkap/rooster zit in keuken, en in de badkamer. Echter wat mij is opgevallen is dat de rooster in de badkamer de lucht IN blaast in plaats van afzuigt (zoals in de keuken). En soms staat de rooster helemaal uit in de badkamer (terwijl de afzuigrooster in de keuken blijft afzuigen). Is dit normaal dat de ventilatie in de badkamer lucht inblaast ipv afzuigt? En dat die soms ook uitstaat?
 
 • Like
Waarderingen: AK1
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #2
  Plaats eens een foto van je MV-box, en van de buizen die er naar toe lopen.
   

  tromboli

  • #3
  Dit zijn de enige buizen die ik heb in mijn appartement. Ik heb geen MV-box in mijn appartement. De zilveren buis in de wasruimte uit zich dus in de ventilrooster in badkamer (die gedeeltelijk afgeplakt is nu, omdat ik aan t kijken was hoe en wat). De andere is gewoon een afgedekte gat tussen badkamer en wasmachine-ruimte.

  20220922_124415.jpg 20220922_124428.jpg 20220922_124340.jpg
   

  BigBert

  • #4
  Is toevallig de afzuigkap in de keuken vervangen door een nieuwe met motor?
   

  Impie

  • #5
  Als je geen MV-box hebt, is de kans heel groot dat je een gezamenlijke afzuiging hebt. Het feit dat er in de badkamer lucht ingeblazen wordt, duidt erop dat er een overdruk is in het kanaal. Dat kan eigenlijk alleen als er ergens anders een extra motor toegevoegd is die het kanaal inblaast - en dat hoort niet.

  Als het een gezamenlijke afzuiging is, kun je eens bij de VVE aankloppen. Het kan inderdaad best zijn dat iemand een afzuigkap op dat ventilatiekanaal heeft aangesloten.
   
  • Like
  Waarderingen: Walker en tromboli

  tromboli

  • #6
  Dat vermoed ik inderdaad ook - ik heb in ieder geval niks gedaan aan de ventilatie, maar van mijn buren weet ik het niet. Ik heb al mijn VvE gevraagd wat we hieraan kunnen doen, even afwachten dus...
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #7
  Het kan ook zijn dat een van de buren een nieuwe afzuigkap heeft...
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #8
  In de tussentijd zou ik het kanaal dicht stoppen. Zou andermans vuile lucht niet bij mij binnen hoeven hebben...
   

  AK1

  • #9
  Ik heb in een flat in Delft ongeveer hetzelfde. Blaast uit alle afzuig.
  Ik ga nu controleren of dit de hele tijd zo is. Waarschijnlijk dan een blunder bij aansluiten op de afzuiginstallatie. Of af en toe en wisselend . In dat geval heeft waarschijnlijk iemand een afzuigkap geplaatst. De huismeester heeft het in onderzoek ook via de VVE.
   

  Danios

  • #10
  Bij mij ook af en toe rioollucht in badkamer. Wat blijkt: na leeglopen bad ontstaat er blijkbaar zo n zuiging dat zwanenhals van douche wordt leeggezogen, hierdoor ontstaat bij ons dus een dergelijke lucht.
  Oplossing: na bad leeg laten lopen>even de douche aan.

  Geen idee of je een bad hebt, maar je zou er eens naar kunnen kijken. Of misschien zelfde effect nadat wasmachine heeft gedraaid.
   

  tromboli

  • #11
  Even een kleine update: Na het dichtplakken van de mechanisme ventilatiebuis (ong twee maanden geleden) heb ik geen last meer gehad van het stanklucht. Dus het is inmiddels duidelijk wat de oorzaak is. Daarvoor wat geprobeerd met rook en kon je ook duidelijk zien dat de lucht wel de badkamer wordt ingeblazen ipv afgevoerd. VVE geeft echter aan dat ik het enige appartement ben die op deze buis is aangesloten.
  De ventilatie in de keuken werkt prima, die zuigt de lucht af zoals het hoort.

  Het blijft dus nog steeds een raadsel wat er aan de hand is met de badkamerventilatie...
   

  Cvolieboy

  Specialist Verwarming
  • #12
  Mogelijk zuigt de afzuiging in uw huis zo goed, dat er door die pijp lucht naar binnen wordt gezogen.
  Controleren door het grootste afzuigpunt in huis dicht of uit te zetten, komt er dan nog steeds lucht naar binnen door die ene pijp ?

  Vr Gr
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #13
  tromboli schreef:
  Het blijft dus nog steeds een raadsel wat er aan de hand is met de badkamerventilatie...
  Ik krijg het vermoeden dat een van je buren zonder medeweten van de VVE is gaan klussen...
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu