Badkamer ventilatie via lange afvoer

e.siemers

  • #1
Hoi, na al heel veel advies gelezen te hebben hier, heb ik nu zelf ook een vraag waar iemand hopelijk slimme dingen over kan zeggen :)

Ik woon in een appartement, mijn badkamer heeft geen buitenmuren. De ventilatie is al langer een probleem (steeds weer schimmel enzo). Er is wel een buis voor natuurlijke ventilatie, en er zit ook in de deur een roostertje (in de rest van het huis staan ook ventilatierooster open voor aanvoer).

Natuurlijke ventilatie alleen blijkt echter niet voldoende te zijn. Ik heb een paar maanden geleden een ventilator bij de bouwmarkt gehaald en in die buis geschoven. Maar dat lijkt ook niet echt te helpen.

Nu is het probleem denk ik... die buis voor natuurlijke ventilatie gaat nog een meter of vijf omhoog vanuit mijn badkamer, door het appartement van de bovenburen, en dan pas door het dak. De natuurlijke trek is te weinig, en ik las hier ergens al dat een gewone ventilator helemaal niet geschikt is om de lucht door zo'n lange pijp af te voeren (bouwt te weinig druk op oid).

Mijn vraag is.. bestaan er ventilatoren die dat wél kunnen? Want mijn enige mogelijkheid is om aan het begin van de buis, in mijn badkamer dus, iets te plaatsen. De rest van de buis loopt niet door mijn eigen huis, en op het dak kan/mag ik ook niet bij. En als zoiets bestaat.. waar moet ik dan op zoeken, en waar moet ik op letten om te weten of de ventilator krachtig genoeg is voor mijn situatie?

Dank alvast!
 

ADDave

  • #2
Simpele badkamerventilatoren hebben vaak een radiaalventilator. Het ventileert wel maar kan nauwelijks druk opbouwen. Dus niet geschikt voor langere afstanden.

Wat jij nodig hebt is een centrifugaalventilator. Er mogen geen merkadviezen gegeven worden op het forum maar als je even googled vind je het wel.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #3
Weet je ook zeker dat jij de enige bent die op die buis is aangesloten? Anders ga je overdruk creëren en lucht bij anderen naar binnen blazen.

Een andere (ietwat spartaanse) oplossing is een luchtontvochtiger. Heb ik in mijn studententijd ook gebruikt bij een badkamer zonder ventilatie, en dat ging prima.
 

e.siemers

  • #4
Dank voor de tips!

Ik weet wel zeker (is ook op de bouwtekeningen te zien) dat het echt 'mijn' buis is.

Is er nog iets van een maat voor hoeveel druk een ventilator dan kan opbouwen? Of zou iedere centrifugaalventilator sowieso wel geschikt kunnen zijn?
 

ADDave

  • #5
Wat voor diameter buis zit er in het plafond en hoe groot is je badkamer?
 

stefan9

  • #6
Ik zou zeker ook voor een regelbare ventilator gaan die ook continu op een lage stand blijft draaien.
Hoe groot is het roostertje in de deur? Zou ongeveer 100cm2 moeten zijn.
 

e.siemers

  • #7
De diameter van de buis is 100mm

Badkamer zelf is ongeveer 2,40 bij 2,10 (en 2,50 hoog)

Het rooster in de deur is maar liefst 300cm2 :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu