Evt nieuwe ventilatie badkamer aansluiten op bestaande wtw of andere oplossing?

Dennis_g

 • #1
Goedemiddag allemaal,

Wij zitten met het volgende: de badkamer is te vochtig tijdens en na het douchen, eigenlijk sinds we een powderrain douche hebben geplaatst welke hele fijne druppels produceert, maar daarmee ook best veel waterdamp.

De wtw unit op maximaal zetten maakt amper verschil ondanks dat de afvoer direct boven de douche zit.

Het is niet zo dat het de hele dag nat blijft maar het is eigenlijk iets te vochtig na het douchen.

We overwegen nu twee opties:

1) een nieuwe ventilatie-unit direct op het punt waar de afvoer van de wtw zit en dan van stroom voorzien vanaf het lichtpunt in het midden, welke we eigenlijk ook nooit gebruiken.

2) een nieuwe ventilatie-unit vlakbij het raam, welke de vochtige lucht naar buiten blaast door het openstaande raam.

Zijn dit de enige twee mogelijkheden of is er wellicht een betere oplossing? Ik heb ook al overwogen om de douchekop te vervangen.

Alvast bedankt voor de reacties.

20230416_130737.jpg 20230416_130724.jpg 20230416_130717.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Beide zou ik afraden, omdat deze disbalans in je WTW-systeem gaan geven zonder het probleem op te lossen.

Ik denk eerder dat je te weinig luchttoevoer in de badkamer hebt (waarbij ik er vanuit ga dat de verse lucht in de slaapkamers wordt ingeblazen).

Zorgt dat je via de deur (met een rooster) of een 20 - 25 mm hoge kier onder de deur voldoende verse lucht toe kunt voeren. En daarna ga je de ventielen voor de afzuiging zo inregelen dat je voldoende afzuiging hebt in je badkamer.
 

Dennis_g

 • #3
Dank voor deze snelle reactie! Ik moet er eigenlijk nog bij vermelden dat het raam bijna altijd open staat, behalve op hele koude dagen, en dat er best een redelijk grote kier onder de deur zit, plus het rooster. Of gaat het erom dat de lucht per se van binnenuit de woning moet komen? En dat het raam open juist een averechts effect heeft?

De Wtw zit ongeveer 2 meter bij de afvoer vandaan en deze is helemaal schoon van binnen. Ik heb laatst al de stand aangepast op 60% vd maximale capaciteit bij stand 2 (gaat van 1 tot 3), maar zelfs op de maximale stand lijkt er amper vochtige lucht in de afvoer gezogen te worden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #4
Bij een WTW moet je de ramen juist zoveel mogelijk dicht houden. Anders werkt het systeem niet. De lucht moet dus inderdaad vanuit de woning komen.

Van buiten komt koude lucht. Deze koude lucht direct naar binnen halen in de badkamer zorgt voor koude muren, en dus voor heel veel condens.

Als het goed is staat dit ook in de handleiding van de WTW, of anders in de uitleg welke je van de installateur hebt gekregen.
 

Dennis_g

 • #5
Ok dank! Dan gaan we dat voorlopig proberen, te beginnen vandaag al en dan kijken of de vochtige lucht dan beter in de afvoer gezogen wordt. Het voelt wel wat vreemd om juist het raam te sluiten bij het douchen, maar inderdaad ook wel weer logisch met een wtw systeem welke uitgaat van gesloten ramen.
 

Bernhard

 • #6
Badkamer ventileren met buitenlucht, raam openen, is juist goed en snel om de waterdamp naar buiten af te voeren.
In de binnenlucht zit meer water dan in de buitenlucht.
 

Hharbers

 • #7
Heb je WTW unit met vochtsensor die automatisch naar hogere stand schakelt als hij vochtige lucht detecteerd of moet je hem handmatig omhoog zetten?

In laatste geval niet meteen weer laag zetten na douchen.
Zet je hem wel meteen laag dan condenseert restvocht in lucht op koudere oppervlakken
Kan tot enkel uren duren voordat luchtvochtigheid weer gedaald is dat hij terug kan naar lage stand .

Raam dicht houden zodat het in badkamer niet te koud wordt ondanks dat dat misschien lekker fris voelt. Als je raam open hebt staan als het buiten koud is worden oppervlakken zoals tegels en kranen etc ook koud. Waterdamp in de lucht condenseert op koude voorwerpen.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #8
Zoals aangegeven raam dichthouden en zorgen voor voldoende aanvoer vanuit huis, dit kun je ook testen door een tijdje de deur open te laten staan tijdens en na het douchen. En ook deuren van de (slaap)kamers waar de verse lucht vandaan moet komen open laten.

Eventueel roosters in aanliggende kamers die verse lucht toevoeren verder open zitten. Pas op met de boel in onbalans brengen, hou bij hoeveel je de ventielen verder open gedraaid hebt.

Tot slot nog een factor, warmte. Zet je verwarming in de badkamer wat hoger. Warme lucht neemt meer vocht op.
 

Dennis_g

 • #9
Wederom dank voor de reacties! De verwarming staat altijd maximaal in de badkamer, maar die gaat uit zodra beneden de thermostaat de ingestelde waarde bereikt. Het raam zetten we met warmer weer wel altijd open, maar we gaan dat met koud weer niet meer doen. Ik zal binnenkort eens alle luchtstromen in de woning in kaart brengen, overigens is het gelukkig geen vochtig huis, het is echt alleen de grotere van de twee badkamers in de woning.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #10
de wtw krijgt wel zn onderhoud? dus de filters zijn schoon, roosters schoon,kanalen schoon?
u kunt ook eerst nog is de luchtdebieten na (laten) meten om te kijken of eea nog goed ingeregeld/in balans is.
 

Dennis_g

 • #11
Ja onderhoud is goed, ik houd het netjes bij en alles is schoon. Heb twee jaar geleden de voedingsunit met ventilatortje vervangen door één zonder ventilator, dat dingetje begon te rammelen. Maar dat staat los van dit topic eigenlijk
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu