Badkamer ventilatie vervangen

Starter112

  • #1
Beste allen,

recentelijk is mijn badkamerventilator kapotgegaan. Deze is over het algemeen redelijk makkelijk te vervangen. Ik had namelijk eerst een Plieger (zie de afbeelding hieronder) en het heeft een zwarte schakeldraad en een nuldraad. Ik heb geen idee hoe oud deze was, gezien ik dit bij het huis kreeg (immers nu al 4 jaar geleden gekocht). De buis heeft een diameter van 125mm en de plaat is ongeveer 185mm x 185mm. Ondanks dat het niet duidelijk zichtbaar is op de afbeelding, is het een vierkant.

Badkamerventilator Plieger.jpg


Vervolgens, heb ik
Merken en winkels niet nodig - mod

(Sanivesk inbouwventilator Standaard wit, 125mm) en het was een perfecte fit! Ik blij op vakantie (voor 2 weken), kom ik gisteren terug, zie ik dat de motor het heeft begeven. Nu ga ik dus gezellig opnieuw de ventilator vervangen, maar ik ga niet meer een Plieger nemen of Sanivesk. Echter, als ik zo'n beetje rondkijk, zie ik niet zo heel veel opties van ventilatoren die 185mm x 185mm zijn met de juiste gaten voor de draden. Het liefst zou ik een ventilator willen met een capacitor die nog eventjes blijft draaien nadat de stroom ervan af is, maar dat kan ik ook niet vinden. En nou om een extra draad te trekken moet ik mijn hele badkamerplafond verwijderen, waar ik ook vrij weinig zin in heb. De badkamer is overigens redelijk klein (<8m2), echter bij de Plieger kreeg ik soms nogal last van schimmel. De buis gaat overigens direct naar buiten, waar een dakje op zit, zodat de regen niet naar binnen komt.

Het gat ziet er nu als volgt uit:

photo_2022-09-24_22-43-27.jpg


Het plafond is een gipsplaten plafond dat er niet af kan. Nu vraag ik mij dus af wat jullie in deze situatie gaan doen.


Merken en winkels niet nodig - mod

, maar de meeste van deze bedrijven hebben slechts een model die precies past. Mogelijk zie ik cruciale sites over het hoofd, maar in principe, als je gedetailleerde afmetingen zoekt, dan zijn ze redelijk summier in de online winkels of ik mis iets of hebben jullie ervaring met een winkel waar ik zoiets specifieks kan kopen?
2. Als ik meerdere gaten ga boren in mijn gipsplaten plafond, ben ik bang dat de structuur van mijn plafond na verloop van tijd verslechterd waardoor mijn ventilator valt omdat de plugs dan zich niet kunnen hechten. Daarnaast merk ik ook als ik dingen opvul (heb ik overigens nog nooit bij een gipsplaat gedaan, maar wel bij hout), dat het toch slechter hecht dan een ongevuld stukje.
3. Nog verdere tips hoe ik mijn badkamer ventilatie kan verbeteren? Zogeheten low hanging fruits stel ik zeer op prijs (i.e. dus niet iets waarbij ik mijn hele plafond moet verwijderen, dat lijkt mij als een beginnende klusser een megaproject).

Alvast bedankt voor jullie tips en tricks!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Klussss

  • #2
Merk verwijderd - mod


Dit is een intelligente ventilator, heb deze al jaren en ben er erg te spreken over.
De ventilator is zeer geschikt voor badkamer en werkt met een afstandsbeding.
Deze gebruik ik zelf niet, weet niet eens waar hij nu is, maar bij het aansluiten van de ventilator heb je hem eigenlijk niet nodig.
Verder gaat hij automatisch aan als de luchtvochtigheid hoog is.
Door renovatie in de badkamer is het plafond eruit gehaald dus ook de ventilator. Bij herplaatsing zonder gebruik te maken van de afstandsbediening werkt hij gewoon weer.
Dit soort is wel 4x zo duur als die van
Merken en winkels niet nodig - mod

maar dan heb je ook iets.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Starter112

  • #3
Helaas voor mij heb ik een schakeldraad en een nuldraad. Voor de iFan heb je namelijk helaas twee fases nodig (i.e. 3 kabels die naar de ventilator gaan).
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Kun je geen fasedraad erbij trekken vanaf de centraaldoos?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Starter112 schreef:
De badkamer is overigens redelijk klein (<8m2), echter bij de Plieger kreeg ik soms nogal last van schimmel. De buis gaat overigens direct naar buiten, waar een dakje op zit, zodat de regen niet naar binnen komt.
De temperatuur in de badkamer iets verhogen.
Kan er door de afvoer koude lucht naar binnen komen die nadelig is voor de temperatuur in de badkamer.
 

Starter112

  • #6
Dank jullie wel voor jullie reactie! De centraaldoos in het plafond zit. Deze kan ik niet bereiken zonder dat ik het plafond moet slopen. Daarnaast heb ik gemerkt dat alle lampen in mijn huis (woonkamer, hal, wc en badkamer) op één schakel zitten in mijn meterkast. Ik denk dat iemand snel klaar wilde zijn met de verbouwing.

Op dit moment heb ik het "gefixed" door de gipsplaatschroeven eruit te draaien en het op te vullen met gipsplaatvulling van ***. Gezien ik niet meer de juiste wit heb, heb ik een andere wit erover heen geschilderd. Ziet er alleen niet zo mooi uit, maar ik heb wel een badkamerventilator die het doet.

@Wgb, dat klopt, maar dat is op dit moment redelijk prijzig haha de temperatuur verhogen. Hoe zou je eigenlijk dit het beste kunnen doen (dat ook energie bespaard)?

Uiteindelijk heb ik trouwens deze Merken en winkels niet nodig - mod
gekocht Echt ongelovelijk duur voor wat plastic en een motor, maar goed. Hopelijk gaat deze iets langer mee dan 2 maanden.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Zuinig zijn met energie doe ik mijn hele leven al. Dacht ook goed bezig te zijn.
Mijn ervaring hier.

Hoe stop ik het roesten. Zo'n 4 jaar geleden het klimaat in de douche verandert.
Condens voorkomen is temperatuur omhoog of de luchtvochtigheid naar beneden.
De temperatuur is/wordt zodra de CV aanslaat op plus of min 22 graden te houden.
Vooral op de spiegel kan je goed zien dat er veel minder condens ontstaat.
In 2018 heb ik de roest zoveel mogelijk verwijdert en alle kalen plekken met vaseline ingevet.
Behalve dit vlak, dit zie ik in een oogopslag en kan zo monitoren of het wil gaan roesten.
Vanaf het moment dat de douche op 22 graden wordt gehouden is er op dit vlak nog steeds geen vorming van roest te zien.
Tot nu toe zie het er goed uit. Maar de gasprijzen zullen wel roet in het eten gaan gooien.
Ja, je kan nou eenmaal niet om die natuurwet heen.

2022-03-09 Radiator douche.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Starter112

Starter112

  • #8
Trouwens, hierbij het afgewerkte resultaat. Het is niet mijn beste werk, maar hopelijk kan ik in de toekomst iets beter klussen.
photo_2022-09-26_21-15-18.jpg
 

Klussss

  • #9
Verdient geen schoonheidsprijs je had met schuurpapier mooi glad kunnen maken.
Verder jammer dat je de goede kleur niet hebt.
Het gaat er nu om dat het weer werkt en dat doet het.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu