Mechanische ventilatie badkamer aanleggen

Bobdebouwer12

  • #1
Beste klussers!
Wij hebben een badkamer zonder mechanische ventilatie. Wel een rooster boven een raam en een raam dat open kan, maar met name in de winter is binnen een minuut de hele badkamer mistig en wordt alles in de badkamer erg nat van de condens. Het duurt lang voordat alles opgedroogd is.
We willen nu mechanische ventilatie plaatsen. Na wat onderzoek zijn we erachter dat we kunnen kiezen voor buisventilatie of kanaalventilatie. De badkamer is ca 18 m3 groot. De ventilator zal dicht bij de douchekop moeten komen, want hierboven is de voorzolder waar we een eventuele unit kwijt kunnen (niet veel plek) en hier kunnen we door het dak naar buiten.
Wat is in ons geval het beste: een buisventilator of een kanaalventilator? Of zijn er nog andere mogelijkheden? En wat is de beste plek: bij het groene of rode kruisje? Bij het rode lijkt me niet ideaal omdat dit erg in een hoek zit, maar bij het groene kruisje zit je op zolder al erg ver onder het schuine dak, waar je bijna niet bij kan.

Ik hoop wat goede tips en adviezen te krijgen :)

1669115509673.png
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Bij ons heb ik het als test voorlopig zo opgelost. Boven de deur zit een glasplaat, deze verwijdert en daarvoor in de plaats een plaat multiplex met een ventilator. Stroom in de buurt en geen gebreek voor de afvoer van lucht.
Als wij gaan douchen zetten we de ventilator aan en bij jouw moet je ook het ventilatie rooster openzetten. Werkt tot nu toe perfect.
 

Pvr

  • #3
Als het muurtje van je wastafel tot aan het plafond loopt het groen kruisje.
En zorg dat je een kier van 1,5cm onder je deur hebt voor lucht aanvoer.
En kies voor een mv box met driestandenschakelaar met afstand bediening.
 

stefan9

  • #4
Dat de afvoer in een hoek zit maakt niet uit: de lucht stroomt er echt wel naartoe. Belangrijk is dat hij ver verwijderd is van de toevoer van lucht, zodat de verse lucht inderdaad door de hele badkamer trekt.
Ik zou ook zeker een MV box nemen. Die dingen maken weinig geluid en draaien continu. Ik heb zelf ook een mv box geplaatst in plaats van de plafondventilator die er eerst zat en nooit meer last van vocht.
 

Vraagsteller

  • #5
hebben ook mv, bevalt uitstekend. Even voor het douchen op de hoogste stand zetten en 5 a 10 minuten na het douchen weer uit. Damp verdwijnt razendsnel.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #6
We hebben een badkamer waar ik een buisventilator heb gemaakt, die laten we na het douchen een half uurtje draaien. En we hebben een andere badkamer met een ventilatiebox die continu langzaam draait en als hij vocht voelt opschakelt. Beide badkamers hebben douche, bad, wastafel en wc en worden dagelijks gebruikt. Worden ook op dezelfde manier verwarmd en hebben een raam met ventilatierooster. Ondanks dat de buisventilator een grote capaciteit heeft (bijna 300m3 per uur, het is wel ook een grote badkamer) is het in de badkamer met de ventilatiebox veel droger. Inderdaad altijd ervoor zorgen dat de lucht aangezogen wordt van de andere kant van de ruimte.
 

Robert0v

  • #7
Wgb schreef:
Bij ons heb ik het als test voorlopig zo opgelost. Boven de deur zit een glasplaat, deze verwijdert en daarvoor in de plaats een plaat multiplex met een ventilator. Stroom in de buurt en geen gebreek voor de afvoer van lucht.
Als wij gaan douchen zetten we de ventilator aan en bij jouw moet je ook het ventilatie rooster openzetten. Werkt tot nu toe perfect
Interessant. Bedoel je dat je dan gewoon binnenlucht de badkamer binnen blaast? Ik zit hier met hetzelfde probleem, dus misschien is dit een optie voor mij.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #8
Binnenlucht aanzuigen gaat prima. Ik heb in de winter ook niet altijd de ventilatieroosters in de badkamers open staan. Dan laat ik gewoon de deur open staan. Gaat prima; geen verschil. Er moet natuurlijk wel ergens in huis frisse lucht binnenkomen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu