Van meterkast naar keuken voor inductie

Maar schiet dat qua koken/vermogen wel een beetje op?

tm 7,4 kW, dat is voor een 4-pitter meer dan je ooit nuttig uit een gas kookplaat krijgt.

Voor een 5-pitter zullen er dan wel wat limieten aanzitten wat je maximaal kunt zetten. De mooiere 5-pitters hebben 11,1 kW aansluitvermogen.

Bosch platen van 7,x kW hebben voor zover ik weet altijd twee gescheiden nulklemmen en zijn daarmee direct geschikt voor de Nederlandse "kookgroep".

In jouw kast dan twee automaten ABB 0025.060 met fornuisbrug 2010.030 toevoegen.

Kijk dan ook even hoeveel saus er in de kast zelf zit..
 
Dat klinkt goed. Heel specifiek ook: " twee automaten ABB 0025.060 met fornuisbrug 2010.030 toevoegen" duidelijker kan het niet :) thanks!
 
Als je een 5-pitter koopt zou ik overigens geen 80 cm plaat doen maar een echte 90 cm plaat.

Zet op een 80 cm plaat een grote pan in het midden en de rest kun je alleen nog gebruiken met mini pannetjes.
 
Bij dat type PXV875DC1E , is het mij niet duidelijk of ie geschikt is voor een Nederlandse kookgroep.
Er staat geen uitsluitplaatje bij de foto's. Bij sommige andere staat dat er wel bij.
In de gebruiksaanwijzing stond ook niks, op de site van de fabrikant ook niet. (voor zover ik zo snel kon vinden)

Hier iemand die hetzelfde had, deze link alleen om te laten zien waar ik naar zoek. Je mag ook alles lezen en dan zie je hoe lastig het kan zijn. Met het goeie plaatje is het echter eenvoudig.
 
Ja, zie ook bijgevoegde schetsen onderaan deze post.

Naast de plaat de maten in mm van het hart van de zone in die hoek tot het hart van de zone in het midden van de plaat.
Het eerste plaatje is de 80 cm plaat die je linkte; de tweede is een 90 cm plaat, ook van Bosch. Uitgangspunt bij het bematen is dat de plaat 527mm diep is. Zit wel een paar mm afwijking in omdat de afbeelding niet 100% overeenkomt met de opgegeven verhouding. Komt er uiteindelijk op neer dat de 90cm plaat telkens 5cm meer afstand heeft van de hoekzones tot de midden zone. Ofwel; bij gebruik van eenzelfde pan in het midden past op een hoekzone van de 90cm plaat een 10cm grotere pan. Of andersom; bij gelijke pannen op de hoekzones past bij de 90cm plaat een 10cm grotere pan in het midden.

Met 80 cm valt het op zich nog mee, zeker vergeleken met de 70-75 cm 5-pits platen. Maar de 90cm is toch echt een heel stuk ruimer. De middelste zone van 90cm 5-zone platen is vaak ook groter. Die 90 cm van hieronder heeft een 320mm zone in het midden, de 80 cm plaat die je linkte heeft 240mm.

Als je dus bijvoorbeeld zo'n 36cm pannenkoekenpan zou gebruiken krijg je de randjes niet 'gaar' op de 240mm zone, wel op de 320mm zone.

Laat ik het zo zeggen; mijn volgende plaat wordt een 90 cm exemplaar ;)

Maar let wel; de meeste platen met 5 zones hebben een aansluitvermogen van 11 kW en daarvoor moet je wel je aansluiting dus laten omzetten naar 3-fase.

PXV875DC1E_maten.PNG

PXV995DV5E_maten.png
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Vaak kan dat dus niet, we komen er hier op het forum genoeg tegen waarbij het niet kan op een 2L2N (dat is een Nederlandse kookgroep)
 
ABCDE,
Ah..., dat is natuurlijk zo. Met inductie is het meer plaatselijke warmte dan met gas. Dus als de zone te klein is wordt het niet heet genoeg aan de randen van de pan.

We zouden ook voor deze Etna kunnen gaan. Deze is 90cm. Hij kan ook op 2-fase. Maar het vermogen van de sterkste kookzones is 0,7 kW minder dan de Bosch waar ik het eerder over had. Ik denk dat je dat wel gaat merken toch? Het merk vind ik ook wat minder.

Bij die Bosch zijn twee van de vijf kookzones trouwens "uitbreidbaar". De grootte van de kookzones zou aan te passen zijn aan de grootte v/d pan. Heb je daar wat aan of is dat meer een gimmick wat leuk klinkt? Weet iemand dat? De diameter van kookzone 3 is 24cm (dus ik neem aan dat dat al op zijn grootst is toch?). Daar zal weinig aan uitbreidbaar zijn vrees ik?
 
Heeft ook voordelen hoor; de zijwanden van de koekenpan worden niet gloeiend heet waardoor er daar geen aangebakte olie ophoopt. Met een dikke koekenpan kan ik op een 21cm zone pannenkoeken bakken met een 28cm pan. Maar de rand van de pannenkoek wordt dan niet meer krokant zoals met een 20cm pan.

Qua vermogens; ja Etna heeft vaak een wat lager maximum per zone dan Bosch. Die 90 cm plaat van zal aan vermogenslimitatie doen als je hem aansluit op een kookgroep. Meestal staat daar wel een stukje over in de handleiding, maar de manier van limitatie is niet altijd even handig.

Maar ook dat lagere vermogen per zone van die Etna is nog altijd meer dan je ooit uit een gaspit van vergelijkbaar formaat krijgt. Met gas waait zo de helft van de warmte langs de pan, bij inductie gaat alles de pan in.

Dat koppelen van die zones is leuk voor braadsledes. Ik ken verder niemand die dat gebruikt. Sommige platen is het ook te gebruiken dusdanig dat je je pan over de zone kunt schuiven waarbij het vermogen toeneemt als je hem verder naar achteren schuift. Maar of deze plaat dat ook doet weet ik niet.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Waarschijnlijk wordt het de Bosch... En over 10 jaar zien we wel weer ;). Zal wel lekker snel gaan met inductie. Dat hoor je altijd ja :). Ff wennen straks. Thanks!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan