Bosch inductiekookplaat op 2L+2N fornuisgroep aansluiten

A

Anonymous

Gast
  • #1
Beste allemaal,

Dan toch maar eens een profiel aangemaakt omdat dit forum erg handig blijkt :)

Tijdens mijn (zoals bij velen voortdurende) verbouwing doe ik de elektra zelf. Dat heb ik vaker gedaan en gaat prima (goed voorbereiden en uittekenen is de truc natuurlijk). Nu loop ik alleen tegen een nieuwe situatie aan: inductie. De situatie is als volgt:

In de groepenkast is een Fornuisgroep 2x1p+N 16 A 6 kA geplaatst. Er loopt een vijfaderige kabel naar de keuken. De draden in de groepenkast zitten er al in zoals op de foto is te zien (maar kunnen mocht dat logischer zijn qua kleurenschema nog op andere plekken worden ingestoken natuurlijk).



Waar de L1, N1, L2, N2 zitten snap ik daar, want staat er op. So far, so good.

Nu naar het aansluitschema van de Bosch inductieplaat:



Hier raak ik hopeloos in de war. Dat ik de tweede afbeelding moet volgen is duidelijk. Dat de letters overeenkomen met de kleuren van de bij de inductieplaat geleverde kabel is ook duidelijk. Dat die kabel naar een perilexstekker kan is ook duidelijk. Nu de eerste vraag:

Is zo'n perilexstekker verplicht, of mag je de plaat ook direct op de vijfaderige kabel aansluiten? Als ja, dan is de vraag natuurlijk, welke kleur bij welke schroef.

Als niet, dan ga ik dus een perilexstekker en -stopcontact aanschaffen en is de vraag hoe het daar dan in moet aangesloten.

Hoop dat iemand het kan uitleggen. Ben al dagen aan het zoeken, maar kom er steeds achter dat elke plaat anders is, dan in de perilexstekker geen vaste volgorde van aansluiten zit omdat het voor 2- of 3-fasen kan zijn, etc. Advies is dus meer dan welkom.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Apparaat moet op perilex, mag niet direct aan de kabel.

Dan in wcd.
Blauw op N
Bruin op L1
Zwart op L2
Grijs op L3.

Stekker
Grijs op BU en blauw op BU
Bruin op L1 en zwart op L2
Brug van beide Bu verwijderen en elke schroef zijn eigen nuldraad geven
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Een aansluitschema voor een 2x230V kookgroep met twee aparte nuldraden staat er niet tussen. Staan er in de handleiding niet toevallig nog extra schema's?

The headhunter, klinkt logisch zoals jij het zegt. Neem je nu echter niet een gok door die brug tussen de nulklemmen weg te nemen terwijl een dergelijk schema er helemaal niet bij staat? De gok dat die ene nulklem in de kookplaat twee pitten bedient en de andere nulklem de andere twee? Het zou mooi zijn, maar voor hetzelfde geld zitten alle 4 de pitten op één klem en dient de andere klem voor de stuurelektronica. Dan gaat jouw manier van aansluiten niet goed.

Als de fabrikant niet meer duidelijkheid verschaft zou ik het persoonlijk zelf even controleren wat op welke klem zit. Desnoods door de pitten één voor één aan te zetten en met een amperetang even te controleren waar de stroom loopt.
 
A

Anonymous

Gast
  • #4
Dank voor de snelle reacties!

Het tweede schema is toch voor 2N en 2L? In de handleiding staat verder niets.

In dat tweede schema zit volgens mij wel een brug tussen schroef vier en vijf (BU).
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Nee dat schema is voor 2 fasen en 1 nul. Net zo goed als dat het laatste schema voor 3 fasen en 1 nul is en toch niet voor 3 fasen en 3 nullen???

Om dat tweede schema te gebruiken zoals het staat getekend, dien je daadwerkelijk 2 verschillende fasen met bijbehorende faseverschuiving te hebben om de nuldraad niet te overbelasten. Dat heb jij niet, daarom dien je 2 nuldraden te gebruiken (en die staan niet getekend in dat schema!).

Je kunt er op gokken dat je die twee klemmen los kunt gebruiken zoals The Headhunter al schrijft. Ik vind dat persoonlijk nogal een gok. Een kookgroep met twee nuldraden is ergens nog steeds een vreemde situatie, het is iets wat we alleen in Nederland kennen. Waarom zou een fabrikant daar wel een extra klem voor voorzien, maar niet de moeite nemen om het bijbehorende schema af te drukken? Dit doet mij ernstig twijfelen of je het wel op die manier mag aansluiten!

(En voordat je begint met trail&error, ik ben er van overtuigd dat het gaat werken, maar of het veilig is dat is een tweede. ;) )
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
In het eerste schema zie ik twee nuldraden en twee fasedraden, allebei voor dezelfde fase. Volgens mij is dat het juiste schema.
 
A

Anonymous

Gast
  • #7
The headhunter schreef:
Apparaat moet op perilex, mag niet direct aan de kabel.

Dan in wcd.
Blauw op N
Bruin op L1
Zwart op L2
Grijs op L3.

Stekker
Grijs op BU en blauw op BU
Bruin op L1 en zwart op L2
Brug van beide Bu verwijderen en elke schroef zijn eigen nuldraad geven
@The Headhunter: de eerste volg ik. De tweede nog niet helemaal. Ga je uit van een stekker die al bedraad is? Ik heb namelijk een losse stekker zonder draad, dus die moet ik nog aansluiten. Heb ik nu gedaan zoals de draden in de wcd ook zitten, dus de kleuren die in de wcd zitten op dezelfde plek als in de stekker.

Dan op de kookplaat. Ik heb een update van de foto, nu met getallen erbij.



Je zei dus zowel grijs als blauw op de BU? Dat zijn de nullen, dus blijven er toch geen nullen over? Of bedoel je dat elke BU-schroef een eigen nul krijgt?

@XanderH. Dat van het uitgangspunt van systemen met maar 1 nul verklaart een hoop. Ik kwam er al niet uit waar die tweede nuldraad dan heen zou moeten.

Ik zal morgen even contact opnemen met de fabrikant om te vragen of ze een correct schema hebben. Want trial en error vind ik meestal niet zo'n probleem, maar wel als het om potentieel levensgevaarlijke zaken gaat. Er zijn grenzen ;)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
@Tom345: Bij het linker schema is de plaat maar 3-polig aangesloten. Dit lijkt me het schema voor aansluiten op een tweepolige 32A automaat zoals in BE/FR bijvoorbeeld gebruikelijk is.

Alleen raar dat ze daar in dit schema een 5-aderig snoer voor gebruiken. een 3G6 en een extra brug in het aansluitblok lijkt me in die situatie logischer.

@DaanV: Lijkt me een slimme zet om het bij de fabrikant na te vragen. Hoop dat ze een inhoudelijk antwoord geven en je niet doorverwijzen naar een installateur. Ook onder installateurs gaat men het misschien niet met elkaar eens zijn. ;)
 
A

Anonymous

Gast
  • #9
Uiteindelijk nog even met de webwinkel gebeld en kreeg direct een deskundige aan de lijn die het wist uit te leggen.

Dit is wat het uiteindelijk moest zijn:
L1 op schroef 1 en 2 (met brug)
L2 op schroef 3
Nul op 4
Andere nul (maakt niet uit welke) op 5
Aarde (uiteraard) op schroef 6.

Alles werkt! Dank voor het meedenken.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
En nu dus geen brug meer tussen 4 en 5?

Dat het werkt geloof ik direct, maar de leverancier durft iets te stellen wat ik niet zomaar zou doen. Laten we er maar van uit gaan dat hij dit stelt met de juiste kennis in zijn achterhoofd. ;)
 
A

Anonymous

Gast
  • #11
Klopt. Geen brug en alles werkt. En aangezien de leverancier die platen ook regelmatig aansluit (en toch klachten zou krijgen als ze het niet goed doen), lijkt mij dat het prima is zo :)
 

Marcn88

  • #12
Wat je dus uiteindelijk hebt gedaan is de plaat opsplitsen naar 2x230
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu