Van hotelschakeling naar "reguliere"aansluiting

Peter30

  • #1
In de garage heb ik een "hotelschakeling". Ivm te plaatsen tussen muur wil ik 1 van de schakelaar (de achterste) gebruiken voor het aansluiten van een nieuwe/apart te bedienen lamp.

In deze achterste schakelaar zaten 2 zwarte en 1 bruine draad. Ik heb 1 zwarte los gehaald (de originele lamp blijft dan ook nog werken) waardoor er nog 1 zwarte en 1 bruine draad actief in de schakelaar zijn.

Wat is de volgende stap om vanaf deze schakelaar een lamp aan te sluiten??
 

Fiesiekus

  • #2
Wat voor kleuren vind je in de andere schakelaar?

In ieder geval moet er naar de nieuwe lamp een blauwe (nul) en zwarte (schakel; vanaf je schakelaar) draden aangelegd worden.
 

Peter30

  • #3
Dus als ik goed heb kan ik de blauwe naar de lamp wel aftappen van de elektradoos (hoeft niet via schakelaar) en dien ik een zwarte van de schakelaar rechtstreeks naar de lamp aan te leggen...?

Dit houdt in dat er in de schakelaar totaal 2 zwarte en 1 bruine lopen.
 

Fiesiekus

  • #4
Fiesiekus schreef:
Wat voor kleuren vind je in de andere schakelaar?
De blauwe is zo goed; maar de zwarte hangt van die andere schakelaar af.
 

Toon

  • #5
Je zal gewoon naar iedere schakelaar een bruine fasedraad moeten trekken. Vanaf de schakelaar met een zwarte schakeldraad terug naar de lamp die je wilt bedienen. Op de lamp sluit je dan de zwarte schakeldraad en een blauwe nuldraad en eventueel de aardedraad aan.
 

Fiesiekus

  • #6
Behalve als er bij beide schakelaars al bruine aanwezg zijn: dan kan de bestaande wisselschakelaar+fase gebruikt worden om de nieuwe lamp te schakelen.
 

Peter30

  • #7
Er gaan drie zwarte draden naar de 1e schakelaar.
Ik heb geprobeerd een zwarte vanuit de 2e schakelaar naar de lamp (samen met de een blauwe uiteraard) maar resultaat is nihil en dat de 1e lamp het niet meer doet.

Ws zou ik een van de zwarte draden in de 1e schakelaar moeten verwijderen, maar welke van de drie?
1 zit in een rood gemakeerde aansluiting die aan de bovenzijde is, de andere 2 aan de onderkant.
 

Fiesiekus

  • #8
Duidelijk; je hebt de klassieke wisselschakeling. Naar die 1-e schakelaar moet een bruine getrokken worden (kan vanaf die andere schakelaar waar 1 bruine zit: gebruik een bestaande zwarte van de onderkant dan als trekdraad.) en aangesloten(ipv de zwarte) aan die schakelaar op het punt waar eerste die zwarte zat. De andere zwarte (onderkant) loshalen. De derde zwarte (op rode punt) gewoon laten zitten; die gaat naar de bestaande lamp toe.

Vanaf de 2-schakelaar een zwarte trekken naar de lamp, daar komt ook een nul (blauw) en (evt.) een aarde uit. De bestaande zwarte die naar de 1-e schakelaar gaat: loshalen en/of verwijderen.
 

Toon

  • #9
Zoals beschreven, houdt onderstaand schema aan. L1 is fasedraad, N is nuldraad, tussen schakelaar en lamp komt een zwarte draad.



Als je niet zo handig bent met elektra, is het eenvoudiger de bestaande bedrading te verwijderen en gewoon opnieuw te beginnen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu