Van inbouw stopcontact naar opbouw oid tbv verleggen aansluiting.

Twente

  • #1
Beste mensen,

Ik heb een aantal jaren terug de wasmachine en droger aansluiting middels twee afzonderlijke kabels Ymvk aangesloten op 2 (eigen) groepen in de meterkast. Deze kabels komen in de berging (van onder) in inbouwstopcontacten vanuit de kruipruimte binnen.
Nu willen we graag de wasmachine en droger verplaatsen naar de andere kant van de berging. (Waarbij er een koelvriescombi op de originele plek komt van de wasmachine/droger)
Nu is de vraag, hoe dit het best te doen.
Mijn idee zou wellicht zijn, een opbouw stopcontact met kabeluitvoer aan de bovenzijde op de inbouwdoos schoeven, dan met XMVK langs de muur naar boven en dan boven het plafond langs (wat er toch al uit is ) naar de andere kant, dan daar naar beneden en weer op een ander opbouw stopcontact aansluiten.
Is dit een idee, of is er iets beters voor in de handel hiervoor?
Alvast dank voor de reacties.
 

Kaajee

  • #2
Lijkt me een prima manier. Wellicht mooier/beter zou nog zijn om een lasdoos te nemen, die ipv je huidige wcd(s) te monteren. Van daaruit je nieuwe stuk YMVK kabel trekken. Je hebt lasdozen waar direct een wcd op kan (tbv van vriezer).
Maar doorlussen vanaf een opbouw wcd kan ook. Je kunt ook een degelijke spatwaterdichte wcd gebruiken.

Wellicht wel even naar de aansluitwaardes van de apparatuur kijken, maar een koel/vries combinatie vraagt iha niet al te veel vermogen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Waarom 2x2 leidingen opbouw tegen de muur gaan schroeven, als er blijkbaar een kruipruimte onder deze ruimte zit? Kun je niet op de plek waar je de wasmachine en droget wilt hebben naar de kruipruimte boren en de kabels op deze plek omhoog steken?
 

Twente

  • #4
@Kaajee, ik zal ook eens kijken naar die lasdozen.
p.s. als ik xmvk kabel gebruik, moet dit dan in zijn geheel ( ook boven het plafond) door elektrabuis lopen of hoeft dat niet?


@XanderH, onder de berging zelf zit geen kruipruimte. Aan de kant van de huidige aansluiting zit ernaast de keuken waar wel een kruipruimte onder zit vandaar.
 

Kaajee

  • #5
Xmvk mag in beginsel ook rechtstreeks gebeugeld worden (zonder buis), maar is wel meteen een stuk slordiger en natuurlijk iets kwetsbaarder, maar dat laatste geldt ook voor ymvk. Als je de mogelijkheid hebt om het in een buis te doen (en bijvoorbeeld de bochten niet want makkelijker) dan zou ik dat doen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu