Hotelschakeling vervangen

Reind

  • #1
Hallo,
Ik ben bezig met het vervangen van mijn oude(2) schakelaars die in de gang zitten en zowel beneden als boven kunnen worden bediend(Hotelschakeling)in een moderne met 2 wipschakelaars,het huis waar ik in woon is van 1967.

Ik heb een tekening gemaakt van de oude situatie van de schakelaars en daar de kleurcode op aangegeven,de schakelaar voor beneden was aangesloten met een Groene draad en een Zwarte draad,de schakelaar voor boven was aangesloten met een Bruine en een Groene draad en met 2 Zwarte draden,dit werkte goed.

Alles weer zo geïnstalleerd maar nu werkt boven de schakelaar niet meer.
Aansluiting is al volgt:1e schakelaar met het rode lipje er in,heb ik de groene en zwarte draad ,2e schakelaar is met bruin en groen en 2 zwarte draden net zoals in de oude situatie.
Graag advies.
 

System7

  • #2
Dit is zo te lezen helemaal geen hotelschakeling... Misschien moet je dat schema even inscannen en erbij zetten want hier is weinig van te maken. Sowieso heb je twee kleurenschema's door elkaar (fase is groen èn bruin bij jou).

Als je op dit forum naar hotelschakeling zoekt krijg je goede info over hoe e.e.a bedraad had moeten zijn. In het kort: fasedraad (groen OF bruin) naar het zgn. P-contact van de ene schakelaar, twee schakeldraden (zwart) naar de andere schakelaar en vanaf het P-contact van die schakelaar weer een schakeldraad (zwart) naar de lamp. En vanaf de lamp weer een nuldraad (rood OF blauw). De schakelaar beneden moet dus 3 draden hebben; kan het zijn dat er eentje bij het demonteren een stukje de buis in is geschoten? En als de schakelaar boven daadwerkelijk 4 draden nodig heeft dan is het een zgn. kruisschakelaar en dan moet er ergens nog een 3e wisselschakelaar zijn. Maar in dat geval is er beslist geknoeid want op een kruisschakelaar mogen alleen 4 zwarte draden zijn aangesloten (als het een hotelschakeling betreft tenminste).
 

Reind

  • #3
Hallo,
Ik heb bij de plaatselijke installateur gevraagd hoe dit mogelijk kon zijn,welnu,het zou kunnen zijn dat toen in 1967 uit het oogpunt van kostenbesparing een draad niet is getrokken maar is verbonden met een andere draad,mijn vraag alsnog,hoe kon dit (en kan nog steeds)met de 2 oude schakelaars het systeem dan wel goed werken.
Hoe kan ik een scan er bijzetten?
bedankt voor de snelle reactie trouwens.
Reind
 

System7

  • #4
Het is misschien wel mogelijk om een hotelschakeling te maken met andere schakelaars dan 2 wisselschakelaars "tegenover" elkaar (zie schema's op dit forum) maar als e.e.a. niet werkt raad ik je aan om een klein beetje te investeren en de boel nieuw (en goed) aan te leggen. Kwestie van de oude draden eruit en vervangen door nieuwe in de goede kleuren, en twee wisselschakelaars erop.

Als je je afbeelding inscant of er een digitale foto van maakt kun je met de link "Afbeelding uploaden" het plaatje aan je tekst toevoegen.
 

JP2007

  • #5
Hoi Reind,

waarschijnlijk heb je netjes de oude situatie geschetst, en de draden exact zo aangesloten op je nieuwe schakelaars.

Echter is het niet zo, dat alle schakelaars hetzelfde zijn.
Kijk daarom even op de oude en nieuwe schakelaars, of de P (zoals System7 aangeeft) op dezelfde plek zit als je nieuwe.

Waarschijnlijk is dit niet het geval en werkt het daarom niet.

Grt.
 

System7

  • #6
Een standaard hotelschakeling is niet te maken met 2 draden tussen de schakelaars. Dan krijg je onherroepelijk te maken met de situatie dat de lamp beneden uitgezet wordt en boven niet meer aan te zetten is. M.i. heb je grote kans dat 1 schakeldraad even verstopt zit in de buis.
 

JP2007

  • #7
Ah ja sorry, 1e post te snel gelezen,

maar met mijn vorige post doelde ik vooral op het feit dat het niet klakkeloos is over te nemen qua aansluiting.

Even een korte uitleg van een bouwmarkt:

1 Lamp, 2 schakelaars (hotelschakeling):
Schakelaar nr. 1:
Steek een bruine draad in de aansluitklem “P
 

Reind

  • #8
De oude installatie
 

Reind

  • #9
Foto's van de oude schakelaar installatie:




en de nieuwe.
 

JP2007

  • #10
Hmm vreemd...

op je eerste schakelaar, op de foto, zou naast de zwarte, eigenlijk nog een zwarte moeten zitten..

Weet je zeker dat hij niet nog ergens in een leiding zit / weg geschoten is?
 

Reind

  • #11
Het is heel duidelijk dat er geen draad meer in de buis zit,daarom ook het verhaal van de oude installateur dat er waarschijnlijk een draad is doorverbonden!.
Zou ik nu dan toch een nieuwe draad moeten trekken?
Reind
 

JP2007

  • #12
Ik zou het er inderdaad niet op gokken..

Zelfs als er een draad doorverbonden was, dan zou die bijv. nog ergens als 3e draad aan de knop gekoppeld moeten zijn.

EDIT:

andere vraag trouwens.
Je hebt nu een dubbele schakelaar geplaatst ipv een enkele? of was dit in de oude situatie ook al zo? En is deze schakelaar zeker weten wel geschikt voor hotelschakelingen?
 

Reind

  • #13
Dat de schakelaar geschikt is voor een hotelschakeling weet ik niet,hoe zou ik dit kunnen zien


er zitten aan de zijkant van elke schakelaar 2 aansluitingen zodat er in totaal 8 draden op kunnen worden aangesloten.
L is waar ik de groene draad op heb aangesloten en op de aansluiting daarboven heb ik dan de bruine en groene (de groene draad komt van een verbindings blokje waar ook de aansluiting L op is aangesloten)op de andere zijde heb ik dan de 3 zwarte draden aangesloten.
Reind
 

Reind

  • #14
Nog even over de vraag van de oude schakelaars,dit waren 2 aparte onder elkaar geplaatste schakelaars ééntje voor de hal en ééntje voor boven op de overloop.
Reind
 

JP2007

  • #15
Ah oke, duidelijk (wat de dubbele knop betreft :))

Ik twijfel eigenlijk een beetje over of deze wel geschikt is, ben bang van niet namelijk..

Wat ik zo zie, is L (aanvoer = ~230V) op de knop, en dan kan het er van 2 kanten uit, dus knopje/lamp 1 en knopje/lamp 2

Voor wissel- (hotel)schakeling heb je echter meerdere (lees; andere) poorten nodig... Ik denk dat je hier een serie schakelaar hebt ipv een wissel schakelaar (wat dus niet gaat werken).

Maar durf het niet met 100% zekerheid te zeggen

EDIT:

ff gezocht, en kwam dit forum tegen, qua knop is dit hetzelfde als wat jij ook hebt, serie dus :
Dezelfde keuren draad in een schakelaar
 

Reind

  • #16
Ik ga eerst eens naar de bouwmarkt en neem de nu gebruikte schakelaar mee en kijk of ik een wissel schakelaar kan bemachtigen net zo'n model als dit is .
Bedankt voor advies en uitleg en kom hier nog op terug.
 

JP2007

  • #17
Oke ben benieuwd :)!

Wellicht dat het dan gewoon goed gaat, als het ergens in een lasdoos al is doorgelust waardoor je hotelschakeling weer goed functioneerd.

Succes!
 

Maurice81

  • #18
Ik denk dat de vraag niet helemaal duidelijk over komt, als ik je goed begrijp zaten deze schakelaars dus bij elkaar gemonteerd en wil je die nu vervangen door een met twee knoppen, dat is de enige logische verklaring gezien de aanwezige draden, in dat geval heb je nu de verkeerde schakelaar gekocht, je hebt nu een serie schakelaar met twee maak contakten, wat je nodig hebt is een wissel wissel schakelaar dat zijn twee wissel schakelaars in een behuizig en die is wel geschikt voor hetgeen dat u wilt. mvg rolf
 

Reind

  • #19
Ik heb nu een wissel-wissel schakelaar gemonteerd en het probleem is uit de wereld.
Allen die mij hebben geadviseerd en mijn vragen hebben beantwoord Hartelijk Dank.

:D

Mvg
Reind
 

JP2007

  • #20
Mooi zo :) Veel plezier ervan haha ;)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu