Dimmer vervangen - Hotelschakeling werkt niet meer

Kaastosti

 • #1
De titel zegt het al... omdat de Jung 244EX niet goed werkt met LED lampjes, heb ik deze vervangen door een Jung 1731DD. De oude heeft altijd prima in een hotelschakeling gewerkt met een standaard schakelaar. Maar sinds ik 'm heb vervangen, is uit op de schakelaar ook echt uit. De dimmer doet dan niets meer.

Onderstaand hoe de aansluitingen nu zitten. Doorgemeten en voor zover ik kan zien helemaal volgens instructies van het aansluitschema van de dimmer. Ik gebruik dan alleen de onderste variant. De symbolen bij de vier aansluitpunten op de dimmer zijn van links naar rechts '1', 'schakel' (fase), 'L' en 'N'. Die laatste wordt in deze configuratie niet gebruikt.

hotelschakeling.png


En het aansluitschema:
aansluitschema.png


De aansluitingen op de dimmer ben ik mee aan het puzzelen gegaan, zonder verbetering. Het kan wel slechter (werkt helemaal niet meer), maar een fatsoenlijke hotelschakeling krijg ik er niet meer uit. Het zal ongetwijfeld iets simpels zijn, maar ik zie het even niet. Waar zit de fout?

Alvast bedankt voor de hulp!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Tom345

  Specialist Elektra
  • #2
  Als ik naar het aansluitschema kijk, dan lijkt me deze dimmer niet geschikt voor een wisselschakeling.
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #3
  Deze dimmer is niet geschikt voor een wisselschakeling. De 3 varianten van het aansluitschema betreft nevenunits of een pulsdrukker.

  Als je de wisselschakelaar vervangt door een pulsdrukker kun je het wel werkend krijgen. Je kunt dan zelfs op 2 plaatsen dimmen.
   

  Kaastosti

  • #4
  Dat meen je niet. En ik maar denken 'dimmer er uit, dimmer er in en gaan'. Dat werkte dan voor de 244EX omdat dat simpele oude(re) techniek is.

  Die dimmer kan ik niet onderuit, die is nodig voor de LED lampjes. Ik lees daar nu ook bij "Deze dimmer is toepasbaar in een hotelschakeling met de bijbehorende nevenunit of pulsdrukker". Dat laatste stukje is hier redelijk belangrijk. Ik moet aan de andere kant dus een Jung 1733DNE (dimmer) of Jung 531EU (pulsdrukker) hebben. Ah dat noemt XanderH ook al zie ik nu, ik was druk met tikken :)

  Hoe zie je dit overigens aan het aansluitschema? Ik dacht daar juist een gewone schakelaar in te zien en trok daaruit de conclusie dat dit ging werken.
   

  Tom345

  Specialist Elektra
  • #5
  Je kunt dit in het aansluitschema zien, omdat er nergens een wisselschakelaar in voorkomt.
   

  Kaastosti

  • #6
  Aaah die laatste is natuurlijk de impulsdrukker. Helder, weet ik waar ik aan toe ben.

  Dank voor de snelle en duidelijke reacties!
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #7
  Als je dit met de bestaande bedrading wilt aansluiten volgens het onderste schema, moet je één van de zwarte draden tussen de schakelaars "misbruiken" als fasedraad ("L") en dus met de bruine draad verbinden.

  De andere draad gebruik je voor de pulsdrukker en sluit je aan op "1".
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu