Vaat in bovenste lade wordt niet schoon;sproeier draait niet

Delaha000

  • #1
Hallo,
Zo te zien komt het vaak voor dat de vaat in de bovenste lade niet meer schoon wordt, omdat de bovenste sproeierarm niet ronddraait. Uiteraard moet je dan eerst checken of de sproeieropeningen niet verstopt zijn (vooral die aan de uiteinden; die zorgen voor het ronddraaien).

Maar een ander voor de hand liggend euvel wordt nooit genoemd: een versleten, lekkende afdichtring.
Tegen de achterwand van de vaatwasser zit een u-vormige water aanvoerbuis (zie foto). Die pompt (onder andere) water naar een horizontale buis, die in de bovenste lade zit. Zo komt het water bij de bovenste sproeierarm. Als je de bovenste lade uittrekt, zie je de op het verticale deel van die u-vormige buis één of twee gaten met een afdichtring zitten. Die moet(en) zorgen voor een lekvrije verbinding met de horizontale buis in de bovenste lade. Als die verbinding lekt omdat de afdichtring versleten is, is er niet voldoende waterdruk om de sproeierarm te laten ronddraaien.
Test:
Als de bovenste lade van jouw vaatwasser ingesteld kan worden op een hoge en een lage stand, kun je makkelijk checken of de afdichtring versleten is. Je vaatwasser heeft dan namelijk ook twee afdichtringen, één voor elke stand. Verander de stand van de lade (staat hij nu hoog, dan zet je hem laag, of omgedraaid). Daardoor wordt de andere, nog ongebruikte afdichtring gebruikt. Als de sproeierarm nu wel draait, is de oorspronkelijke afdichtring dus versleten.
Reparatie:
Het makkelijkste is om de u-vormige buis te demonteren (zie foto). Daarvoor moet je eerst de bovenste sproeier verwijderen. De afdichtringen zitten op het verticale deel in een kastje, dat je verwijdert. daarna kun je de u-vormige buis zijwaarts uit de onderste aansluiting wurmen. het vervangen van de afdichtringen in het kastje spreekt voor zich.
Succes!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Email-adres verwijderd, werken producten aanprijzen/verkopen is niet de bedoeling van het forum.
Hebt u de forumregels gelezen ?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #3
Wordt regelmatig genoemd op het forum.
De U-vormige buis zoals u het noemt hoeft niet losgehaald te worden.
481253029431 kan je gewoon alleen vervangen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu