Siemens vaatwasser, bovenste sproeier geen water, onderste draait niet

janpascal071

  • #1
Onze vaatwasser (SL65T372EU/10), dertien jaar oud, inbouw, heeft kuren. Gisteren maakte hij een raar geluid, als van een koffiemachine. Onderin de vaatwasser, onder het filter dat je eruit kunt draaien vanuit de kuip, een paar pitten gevonden. Misschien is er zoiets in de motor gekomen? Sproeiers en filter gecontroleerd en schoongemaakt. Het schoepenrad zit er goed uit en draait soepel.

Nu is het rare geluid weg, maar de vaat blijft vuil.

Tijdens het draaien snel binnenin gekeken. De bovenste sproeier gaf toen nog wel water, maar draaide niet meer.
Twee keer met soda gedraaid (30 minuten heetste programma/kopje soda in de kuip/10 minuten draaien/paar uur inweken/programma afmaken).
Nu komt er alleen uit de onderste sproeier water, maar niet genoeg om hem te laten draaien. Uit de bovenste sproeier komt helemaal geen water meer.

Met wat moeite de vaatwasser uitgebouwd en het labyrinth bekeken:
IMG_20200624_172257.jpg


Ik lees hier veel dat het labyrinth vervuild is en dat schoonmaken dan helpt. Deze lijkt mooi schoon te zijn, behalve het stuk linksboven, maar dat lijkt een 'doodlopend' stuk te zijn, dus dat moet geen kwaad kunnen toch? (de aansluiting bovenin, vlak bij mijn hand, is niet aangesloten)


Verder valt het filterhuis op:
IMG_20200624_172143.jpg


Is het de moeite waard deze te demonteren en schoon te maken, of denken jullie dat er een andere oorzaak voor het probleem is?

Alvast bedankt voor alle hulp!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Als ik fit zo lees dan denk ik aan een verstopping met pitten.
 

janpascal071

  • #3
Waar zou je die verwachten, in de pomp in de bodem, of ergens anders?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
In de omwalspomp.
Dat is niet het kleine pompje in de bodem, dat is volgens mij de afvoerpomp.
 

janpascal071

  • #5
Dank je wel. Daar kan ik bij via de bodem toch, dus dan moet ik 'm op zijn kant leggen. Kan ik dan het beste op zijn buik op rug leggen in verband met de resten water die er nog in liggen?
 

S.oldeerbout.

  • #6
Voor draaiende sproeiarmen is voldoende water nodig in de kuip...is dat er wel.
Die vervuiling kan dus wel degelijk de oorzaak zijn.
Schoepenwiel van de grote pomp komt ook vaak los.
Als met al een probleemmachine na verloop van tijd.
 

janpascal071

  • #7
Welke vervuiling bedoel je, die in het labyrinth? Dan kan ik daar misschien nog wat tijd in stoppen.

Ja, er is een flinke bodem water. Temperatuur is ook ok. Maar er komt niet genoeg waterdruk in de sproeiarmen.

Maar eerlijk gezegd gaat het me nu boven de pet. Voor een machine van dertien jaar oud ook maar de vraag of het nog de moeite waard is. Tenzij jullie zeggen, probeer 'dit' nog even natuurlijk!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Vervuiling.jpg

Vervuiling in het niveausysteem. Vervuiling A ist zichtbaar, maar bij B (bij de rode vlotter) zal het ook niet schoon zijn. En de geribbelde slang C zal vast ook wel dicht zitten!

Maar verminderde waterdruk kan ook komen door een verstopte of defecte hoofdpomp (zoals dus al genoemd) of een defecte condensator daarvan. Defect aan hoofdpomp kan bijv. zijn dat de schoepen ervan afgesleten of zelfs afgebroken zijn. Dat is het schoepenrad van de hoofdpomp, niet degene die je onder het klepje onder de zeefunit ziet (dat is de afvoerpomp).

En niet te vergeten de waterwisselaar (Duits: Wasserweiche). Het kan zijn dat die defect is en net gestopt is in een positie tussen boven en onder sproeiarmen in.

Wil je deze machine nog goed aan de praat krijgen, dan zul je er flink wat tijd in moeten investeren en misschien ook diverse onderdelen. In elk geval moet het gehele niveausysteem schoon worden gemaakt en ook die geribbelde slang.

Er bestaan (Duitstalige) reparatiehandleidingen voor dit type vaatwassers, zie
- Geschirrspüler Universalanleitung Bosch-Siemens
- Reinigung des Gebersystems bei Geschirrspülern von Bosch/Siemens
- Reinigung Wärmetauscher Bosch-Siemens Geschirrspüler
- Tausch der Wasserweiche/Durchlauferhitzer bei Bosch/Siemens-Geschirrspülern

Je zou die eens kunnen bekijken en beslissen of je al of niet de vaatwasser zelf wilt repareren.
 

janpascal071

  • #9
Ga ik vanavond naar kijken, bedankt voor de suggesties!
 

janpascal071

  • #10
Allen bedankt voor de suggesties. Ik heb uiteindelijk besloten de machine te vervangen, een dertien jaar oude machine was de investering in tijd en onderdelen mij niet waard.
 

Zajki

  • #11
Allemaal,
Ik heb zelfde probleem gehad. Water komt vanuit sproeiarmen, maar niet genoeg om die te kunnen roteren.
Ik heb labyrint nagezien, sproeiarmen, alle flexibels, na 15 jaar vaatwasser te gebruiken was een beetje aangeladen, maar dit was geen oorzaak.
Bleek waaier in pomp uit elkaar gekomen. Om zeker te zijn of is dit probleem, controleer of rotor van motor draait, als je roteert met vinger aan waaier. Als je voelt rotor niet draaien, Haal je recirculatie pomp uit elkaar, en bekijk waaier, als die valt in 2 stukken uit elkaar, dan moet die vervangen worden. 50-90 euro reparatie set afhankelijk van typen is te kopen. Ik heb mijn gewoon met extra sterke lijm voor plastieken geplakt, omdat ik wacht op levering van set. Maar ik moet zeggen al gans week geen issues .
En ter info condensator is kapot alleen als motor vertrekt niet. Dus, als water komt een beetje uit sproeiarmen, dit is zeker geen issue.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu