UTP kabels vanuit de kruipruimte naar een doos in de muur?

Bento

  • #1
Een maat van me is z'n huis aan het verbouwen en we willen overal UTP heen trekken. Het plan is om naar de kruipruimte te boren in de woonkamer en zo de kabel van de meterkast naar o.a. de TV te krijgen.

Ik vraag me alleen af hoe je ze dan op een nette manier in een doos in de muur krijgt? We kunnen wel een stukje in de vloer slijpen zodat er een PVC buis in past maar hoe kom je diep genoeg in de hoek vloer/muur, als dat uberhaupt al aan te bevelen is?

Tips?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Gewoon een gat boren met een dozenboor zodat daar een inbouwdoos in past.
Sleuf naar beneden maken waar een buis in kan en dan meteen 2 datakabels leggen want je zal er achter komen dat je al snel aansluitingen tekort komt en dat naast de TV ook de stereo, de recorder en wat al niet meer ook een netwerkaansluiting nodig heeft.

Zelf heb ik de stopcontacten net boven de plint gemaakt (hoefde ik niet zo ver) even naar beneden zagen met de haakse slijper en dan een flinke boor in de sleuf zetten en naar beneden boren, daar de muur open hakken zodat de buis er in past en alles weer netjes dichtsmeren.
dubbele data wcd afmonteren en met patchsnoertjes naar de apparatuur.
 

CV__

  • #3
Je kunt ook eerst de bocht maken naar de vloer en dan weer een bocht naar beneden, dan hoef je in de kruipruimte niet te hakken verder.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Kan, maar dan moet je wel 2 kabels door die bochten zien te krijgen.
Met 2 x cat 5e gaat dat vaak nog wel maar ga je die in cat 6 uitvoeren dan moet je wel goede bochten buigen en zeker geen flexbuis gebruiken.
Vandaar dat ik maar ben gaan hakken om dat te voorkomen.
 

CV__

  • #5
2x CAT 6 kun je ook als twin-kabel kopen en met voorgebogen 19mm buis gaat dat prima.

Inderdaad geen flexbuis gebruiken :D
 

Bento

  • #6
Dank voor de antwoorden. Het boren, dozen erin zetten en kabels trekken is geen probleem. Achter de TV komen er 4 of 6.

Het ging mij er meer om hoe we vanaf de vloer netjes in de muur komen met een buis. Sleuf in de vloer en in de muur slijpen maar als ik de hoek vloer/muur door wil komen heb ik denk ik een aardig grote slijpschijf nodig? Of zijn er beter manieren?

Ik denk niet dat we vanuit de sleuf in de muur (moet dan ook wel een flinke sleuf zijn) naar beneden kunnen boren omdat we dan in de funderingsbalken komen. Het is 't zelfde huis als mijn huis en ik moest een goede 10cm uit de muur blijven.
 

CV__

  • #7
Je moet net voor de bocht wat dieper gaan zodat de oksel van de bocht nog net achter de vloer-muur overgang blijft.

Met een te grote slijpschijf gaat dat juist niet
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Je boort van onder de vloer schuin omhoog
of indien het een binnenmuur betreft vanaf de andere kant van de muur boven de vloer schuin omlaag met een steenboor rond 25 of iets dergelijks.
 

Bento

  • #9
Vanuit de kruipruimte boren gaat niet lukken denk ik. Het betreft een "buiten" muur (tussenwoning) en de kruipruimte is ondiep. Kan wel een stukje graven maar die hoek naar binnen kunnen we niet maken denk ik.

Ga wel kijken of ik met slijpen en wat breken een sleuf naar de muur kan maken, en anders knopen we wat keystones aan de UTP, het verdwijnt toch achter de meubels.

Dank voor de tips!
 

DerBart

  • #10
Je zou met een betonboor van 20 mm diameter (liefst viersnijdend), of anders met een holle SDS-beitel, een sleuf in de vloer kunnen hakken totdat je 10 cm uit de muur zit, en op dat punt naar beneden de kruipruimte in kunnen boren. Met kant en klare bochtjes of een mooi gebogen buis 19 kun je dan een leiding maken. Het zal wel wat passen en meten worden, maar is zeker te doen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #11
Met een 3 a 4 cm water diamantboor meerdere gaten overlappend in de muur, in de hoek en in de vloer boren.
In de vloer steeds iets dieper zodat je onder ongeveer 45 graden bij het gat 10 cm uit de muur uitkomt.

Tijdens een verbouwing goeie kans dat die diamantboor toch een keer nodig is voor een andere klus.

Met een boorhamer kan het ook: eerst 6mm gaten op 2 cm van elkaar en dan steeds groter uitboren.
Of meer kleine gaten en dan uithakken.

Niet te zuinig zijn met weghakken, maakt niet uit hoe het eruit ziet, je smeert het toch weer dicht.
 

CV__

  • #12
Waarom zou je een onnodig groot gat / sleuf maken? Nergens voor nodig.

We weten ook nog niet wat voor materiaal de muur is. Kan best kalkzandsteen zijn en dat kun je prima sleuven.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
Daarnaast even rekenen want als je onder de kruipruimte uit moet komen en daarmee 10 cm naar binnen moet dan kun je, afhankelijk van de dikte van de vloer, ook schuin naar beneden boren en niet de volle 10 cm eerst opzij en dan pas loodrecht naar beneden.
Zelf gebruik ik daar boren van 1m voor zodat je die iets rond kunt buigen om het 1e proefgat te boren.
Daarna kun je dan bepalen onder welke hoek je daadwerkelijk moet gaan boren.
 

CV__

  • #14
Met zo'n lange boor kun je juist nauwelijks schuin van de muur af boren omdat je machine tegen de muur zit. Met kortere boor haal je dan een grotere hoek. Rond boren met D20? Uhuu. En dat om een sleufje in zandcement te besparen?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #15
Een proefgat boor je natuurlijk niet meteen met een boor op volledige diameter.
Dat is gewoon zonde van je tijd als je na de dekvloer een kwartier op een keiharde betonvloer met het nodige betonijzer te hebben geboord er achter komt dat je nog steeds in de fundering zit te boren of juist veel te ver uit de kant bent uitgekomen.
Om te bepalen hoe schuin je moet boren pak ik in dit soort situaties dus altijd een lange boor van 1m en van zo'n 8-10mm (die kun je dus wel buigen en zo voorkom je dus ook lelijke beschadigingen door je machine langs de muur)
Met zo'n dunne boor boor je snel door de vloer (kun je er ook bij blijven staan) met een klein gat welke je evt. weer makkelijk dicht kunt maken als hij verkeerd zit.
Zit je goed dan weet je hoe dik de vloer is en ongeveer de hoek die je moet maken en dan pak je een kortere boor van de juiste lengte om het gat met de juiste diameter te boren.
En dat schuine boren is niet alleen om een sleufje te voorkomen, maar is hoofdzakelijk bedoeld om scherpe bochten te voorkomen in je buis zodat, als er later nog een 3e of 4e kabel bij door moet, dit een stuk eenvoudiger gaat en niet onmogelijk wordt.
Wil je die mogelijkheid hebben gebruik dan vooral geen shotgun kabel (2 kabels die aan elkaar gesmolten zijn) maar gewoon losse kabels. Leg je de buis netjes met ruime bochten dan passen er, met wat moeite, ook nog 4 cat5e kabels in één 5/8 buis.
Cat 6 in een woning gebruiken kan natuurlijk maar dan heb je dikkere buizen nodig en vaak is dat overkill immers in vrijwel geen enkele woning zijn snelheden nodig die hoger zijn dan 100Mb.
Nu zullen er natuurlijk wel wat zijn die roepen dat ze minimaal 1Gig willen en dat ook echt nodig hebben.
Echter bedenk je dat de gemiddelde downloadsnelheid in Nederland slechts 36Mb is (in Singapore hebben ze het allersnelste internet met een gemiddelde downloadsnelheid van 60Mb) en dat deze snelheid wereldwijd slechts rond de 10Mb zit dan kun je daar je vraagtekens bij zetten.
Dus voordat je die 100Mb al echt nodig hebt (en het onoverkomelijk is dat je een paar sec moet wachten) dan zijn we vrijwel zeker al heel wat jaartjes verder.
 

CV__

  • #16
In plaats van lukraak te boren kun je ook gewoon meten waar die fundering zit. Dat scheelt ook onnodig gaten opvullen. Dat buigen van die boren is ook zo'n sterk verhaal wat vooral de levensduur van je boor inkort.

Gemiddelde waarden, zeker uit het buitenland, voor aanleg van nieuwe dingen hier zijn totaal niet interessant. Gemiddelde woningisolatie in Nederland is per bouwbesluit allang verboden voor nieuwbouw bijvoorbeeld.

Download van buiten is ook niet interessant voor de overdrachtsnelheid naar in-huis bestemmingen zoals een NAS.
Maar speciaal voor jou, dit is mijn speedtest.net resultaat van daarnet;

Normaal is het wat beter en haal ik ~900/900

100 mbit netwerk thuis heb ik 10 jaar geleden al uitgezwaaid (switch staat nog steeds in de kast) en de thuisserver hangt aan 2x1 gbit. Zelfs m'n printer heeft een gbit aansluiting.

CAT6 heb je pas "nodig" (conform norm dan) voor 10 gbit. Met Cat5E kun je prima gbit doen. Ik doe al 10 jaar niet anders. De 5400 rpm 3,5" HDD's met 1333 GB platters gaan met sequentieel schrijven pas bij meer dan 80% vulling onder wat er door de gbit verbinding komt :P
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #17
100 Mb netwerkapparatuur (switches, routers e.d.) is nauwelijks meer te krijgen. Wellicht zijn nieuwe printers of vaste IP-telefoons nog 100 Mb. Dit heden ten dage aanleggen is echt totaal onzinnig; al is het alleen maar omdat je maar vier van de acht aders in een netwerkkabel gebruikt.

Dat 100 Mb nog steeds genoeg zou zijn voor een gemiddeld huishouden is ook niet waar. 100 Mb betekent niet dat je die snelheid ook haalt op je netwerk. Er is overhead (foutcorrectie e.d.), waardoor je effectief minder overhoudt.

Daarnaast gebruik je niet alleen het internet, maar voor veel toepassingen ook je interne netwerk. Zoals CV__ zegt, zelfs een moderne, relatief langzame harde schijf trekt gigabit al vol.

Voor veel toepassingen is 1000 Mb tegenwoordig net aan. Zelfs de glasvezel van CV__ maakt dat al vol, vooral qua upload. Wie nu netwerkkabel gaat leggen doet er dus goed aan Cat6a te leggen, of in ieder geval Cat6 (daarmee kun je ook een stukje 10 gigabit, als het niet te lang is).

Let ook op dat je straks met 10 Gb misschien wel succesvol een 10 Gb verbinding tot stand kunt brengen, zelf op Cat5e, maar de effectieve snelheid kan veel en veel lager liggen door een slechte kabel (de apparatuur gaat dan in een andere modus met meer foutcorrectie).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Willen de heren zich beperken tot de vraag van TS ?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #19
Waarom zou je een onnodig groot gat / sleuf maken? Nergens voor nodig.
Ik ging inderdaad uit van beton, bij zachter materiaal kan het zelfs met hamer en beitel.

En omdat je zo met twee bochten van 45 graden kan werken en er dan over tien een andere dikkere kabel doorheen zou kunnen.
Als dat niet boeit dan kan voorbedraad flex ook. (zou ik niet doen)
 

Ambidexterity

  • #20
Mijn interne netwerk draait op 1000Mbit, dit is snel genoeg, echter heb ik overal cat7 kabels getrokken. Ook kritiek op gehad dat ik overdrijft. 1. ik ben voorbereid op de toekomst. 2. wat ik belangrijk vindt is dat de cat7 kabel een zeer goeie beschermings-mantel heeft tegen storingen. Bij metingen zijn mijn overdrachten zeer stabiel en continue. Ja, cat7 is iets duurder, maar niet vreselijk duurder. Nadeel is dat de kabel stugger is, je krijgt er geen 2 door 1 buis en het is iets moeilijker in de doos af te werken.

En als er achter de TV 4,5,of 6 aansluitingen komen, dan trek je daar natuurlijk niet dat aantal kabbel daarheen. Daar zijn switchen voor. Koop dan gelijk een goede switch en niet zo goedkoop rot ding waar je alleen maar ellende mee hebt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu