Internet/UTP kabel bevestigen aan coax voor trekken

Klussenisuitdagend

 • #1
Hallo allemaal,

Wil de bestaande COAX kabels in huis vervangen door nieuwe (CAT7) SFTP internetkabels.
Omdat er al een coax kabel door de goten heen gaat, had ik het idee om t.b.v. het trekken van de nieuwe internetkabels deze te bevestigen aan de coax kabel.

Zijn er eventuele tips hoe deze bevestiging te maken? Welke knoop te gebruiken?

Ik kan mij voorstellen dat de koperen [?] binnendraad van de coax kabel gebruikt kan worden om een lusoog te maken.
Maar hoe hier dan de internetkabel aan bevestigen? Strippen en de 4 paren hier individueel of gebundeld aan bevestigen? En dan een "normale" knoop?
Of iets met tape...

Laatste wat ik wil is dat de verbinding losschiet... veel dank bij voorbaat!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #2
Dat is prutswerk. Nieuwe kabels erin trekken met een veer en trekkous.
 
 • Like
Waarderingen: Klussenisuitdagend

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #3
die kabelgoten bevatten maar 1 kabel?
kabelgoten zijn juist bedoeld om makkelijk kabel bij te kunnen leggen je kunt ze gewoon openen
 

Klussenisuitdagend

 • #4
De goten bevatten nu 1 kabel: de coax kabel. Wil die dus vervangen door sftp cat7. Om een trekveer te vermijden het idee om dus de coax kabel aan de internetkabel te bevestigen. Lees echter dat dit nog wel eens als prutswerk gezien kan worden, haha.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #5
Waarom open je niet gewoon het deksel van de kabelgoot en leg je de netwerkkabel erin? Of bedoel je buizen i.p.v. kabelgoten?

Misschien krijg je het op jouw manier prima voor elkaar, maar een trekveer werkt over het algemeen toch echt wel fijner.

CAT7 S/FTP is wel zwaar overdreven voor in de gemiddelde woning, CAT6 (of zelfs CAT5e) UTP doet waarschijnlijk ook alles wat je er mee wilt. Het voordeel daarvan is dat ze dunner zijn en dat je er ook 2 van in dezelfde buis kunt trekken.
 

stefan9

 • #6
Dat de verbinding los schiet is niet zo erg: je kunt dan de beide kabels gewoon weer uit de leiding trekken.
Tape vormt een veel groter gevaar: dat kan vast komen te zitten op een plek waar je niet makkelijk bij kunt. Nooit gebruiken dus.
Kabelgoten hebben vaak haakse bochten en zijn daarom niet geschikt om van begin tot eind een kabel doorheen te trekken. Zonder bochten lukt dat prima, maar ook dan is even open maken waarschijnlijk gemakkelijker.
 
 • Like
Waarderingen: Klussenisuitdagend

Klussenisuitdagend

 • #7
Aah ik besef mij dat ik in de snelheid (en onwetenheid) naar kabelgoten heb verwezen terwijl het buizen betreffen van meterkast naar eerste verdieping ~ excuus ;koning;

Denk dat ik het "gewoon" ga proberen. Binnendraad van coax als lus gebruiken en dan de vier binnendraden van de sftp kabel hier doorheen halen en dan regulier knopen. Op basis van de tips géén gebruik van tape. Mocht nou in het ergste geval de verbinding toch breken, dan kan ik altijd nog met een veer aan de slag.

Waarom een CAT7 en minder -> wil niet te vaak dit herhalen dus voor iets meer geld voor mijn gevoel iets meer toekomstproof.

Dank voor het meedenken alle!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #8
Zelf denk ik dat je beter eerst een (evt. nylon) trekveer kunt bevestigen aan die coax kabel. Die dan door de buizen trekken en pas daarna aan die trekveer de door jou beoogde kabels via die trekveer door de buizen trekken.

Lijkt een omweg, maar de kans dat de kern van de coaxkabel breekt is veel minder groot bij het erdoor halen van een nylon trek'veer' dan bij (meerdere) UTP -kabel(s). Die kern is een bijzonder zwak koperen draadje!
 
 • Like
Waarderingen: Jackd, Klussenisuitdagend, Boertje125 en nog 2 andere personen

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #9
Geen kabels aan elkaar knopen inderdaad. Knoop wordt ook al snel veel te dik. Suggestie van Kees is veel beter!
 

Klussenisuitdagend

 • #10
Ga 't zo doen Kees!
 

Klussenisuitdagend

 • #11
Voor de volledigheid: tip van Kees werkte uitstekend. Dus COAX kabel aan trrekveer bevestigen, COAX kabel uit de muur trekken zodat trekveer in buis zit. Dan de SFTP kabel bevestigen aan de trekveer en de veer weer uit de buizen halen.
 
 • Like
Waarderingen: Boertje125 en Kees

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #12
Goed om te horen dat het gelukt is en bedankt voor de terugmelding! :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu