Coax kabel vervangen met UTP kabel, maar zit klem

Roytjb

 • #1
Hallo,

Korte samenvatting: Huidige Coax kabels zitten ergens klem en zijn er niet uit te trekken, boven de meterkast lijken ze vast te zitten.
2 in 1 pvc buis, ik zoek tips hoe ik dit op kan lossen om een UTP kabel te trekken via die leiding.


Ik ben een paar maanden geleden de gelukkige eigenaar geworden van een huis.
De vorige bewoner heeft in zijn tijd coax kabels getrokken van de meterkast naar de 1e verdieping (2 plekken, waarvan 1 boven de meterkast) en naar zolder (1 plek, zelfde zijde van het huis als de meterkast).
In de meterkast komen vanuit boven nog 2 coax kabels uit dezelfde PVC pijp, deze zijn doorgeknipt door de vorige bewoner.

Aangezien ik mijn computer op zolder heb staan in de kamer naast de huidige coax stekkerdoos, was mijn plan om de oude coax kabel eruit te trekken en evt een UTP kabel eraan te verbinden zodat ik hem als het ware vervang en zo op zolder verder kan trekken door de muur.

Het leek me eerst logisch om boven aan de kabel te trekken en in de meterkast te checken welke kabel mee bewoog, maar ik kwam er al snel achter dat ik na een paar meter kabel eruit trekken totaal geen verschil zie in de meterkast, terwijl er totaal geen beweging meer in te krijgen is.
Vervolgens heb ik de kabel op zolder zo ver mogelijk erin geduwd, nog steeds geen verschil beneden.
Het viel me op dat ik de kabels vanuit de meterkast met geen mogelijkheid in beweging kan krijgen door de PVC buis, dus het lijkt alsof de kabels ergens boven de meterkast of zelfs in de buis klem zitten.

Geen enkele van de 3 coax kabels op de 1e verdieping en zolder krijg ik er helemaal uitgetrokken, ik neem aan dat er 1 loze kabel tussen zit aangezien ik maar 2 kabels terugzie in de meterkast.

Nu is mijn vraag of iemand enig idee kan hebben wat de blokkade kan zijn, is het gebruikelijk dat men zulke kabels ergens in de muur vastzetten?
Ik heb nog geen trekveer of UTP kabel in huis gehaald omdat ik eerst wilde kijken welke kabel ik moet vervangen, ik heb een foto gemaakt van het gat waar de kabel doorheen komt in de muur en die ziet er maar net breed genoeg uit voor de coax kabel, het lijkt me dat ik er niks anders langs kan duwen.

Ik wil dit voor elkaar krijgen via de huidige gaten/leidingen, zonder de muur open te halen aangezien het dan momenteel niet meer de moeite waard is.
Alle tips worden gewaardeerd.

IMG_20230302_231404.jpg IMG_20230302_231010.jpg IMG_20230302_230951.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #2
Grote kans dat men de kabels er met zeep oid. ingetrokken hebben en dat die nu vastgeplakt zitten door de uitgedroogde zeep. Want 2 coaxkabels in, zo te zien, een 5/8 buis die glijden er niet zomaar vanzelf in.
Spuit er van de bovenzijde wat water in en blaas die door de buis (compressor werkt het beste maar anders een fietspomp oid.) zodat het er onderaan weer uitkomt.
Laat het een dag of wat staan en probeer het dan nog een keer en zo nodig nog een paar keer het water inblazen herhalen.
Punt van aandacht is wel dat je bij de 1e foto een 1 kabel ziet vertrekken en aan de andere kant er 2 kabels uit de buis komen, dus onderweg moet er ergens een kabel bij zijn gekomen en dat punt zal je op moeten zoeken.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #3
Als je boven de kabel een paar meter eruit kunt trekken, zit er blijkbaar ergens een lus kabel in een holle ruimte. De kabel rekt immers niet zomaar een paar meter uit.

Het is ook apart dat de leiding in de meterkast de wand in gaat, in plaats van het plafond. Zit hier nog iets achter? Wellicht een schacht achter de meterkast?
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Roytjb

 • #4
@Gerrit B Bedankt voor de tip!
Nu je het zo zegt zou een ophoping van oude zeepresten wel een logische verklaring kunnen zijn.
Ik ga het binnenkort voorzichtig proberen met een fietspomp en wat water, ik ben benieuwd of er zo beetje bij beetje meer beweging in komt.

Excuses voor de onduidelijke uitleg; ik heb maar 1 foto van een gat met vertrekkende kabel meegestuurd, maar er zit nog een identiek gat op zolder, dit is die op de 1e verdieping.
Ik heb op zolder inmiddels de kabelgoot en coax aansluiting weer teruggemonteerd voor het zicht ivm logies op deze (logeer)kamer, vandaar dat ik maar 1 foto heb meegestuurd.

Er komen boven dus 3 kabels uit, beneden 2 uit de PVC buis in de kast. Ik vermoed dat de loze kabel op de 1e verdieping zit aangezien de aansluiting was afgedekt.
 

Roytjb

 • #5
@XanderH Dat is inderdaad ook iets waar ik met mijn pet niet bij kon.
Met name op de eerste verdieping kon ik er wel ruim 1 à 2 meter aan kabel uit trekken voordat hij klem zat (de laatste halve meter had af en toe wat gepast geweld nodig waardoor hij loskwam en weer een stukje verder kon).

Is het normaal/gebruikelijk dat mensen de kabel ergens in de muur laten ophopen?
Dit is allemaal nieuw voor mij maar ik dacht dat men dit met gootjes/leidingen naar boven doorvoer en de kabel gewoon inkortte als hij meters te lang was.
De vorige bewoner heeft de rest van het huis overigens netjes afgewerkt en hij was vrij handig dus zoiets lijkt me wel wat slordig voor zijn doen.

Waarom de pvc buis de wand in gaat is me ook nog onduidelijk, ik had het vermoeden dat ze hem via de ruimte tot de buitenmuur naar boven hebben getrokken, maar dat is waarschijnlijk een rare aanname te danken aan mijn gebrek aan kennis.
Ik kan niet duidelijk zien of er iets achter de wand zit, het klinkt namelijk niet hol als ik er tegenaan klop.

Ik ga binnenkort proberen de PVC buis door te zagen in de hoop dat ik kan zien wat voor bocht de kabels maken, misschien maakt dat het wat duidelijker.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #6
Mocht het toch niet lukken, dan kun je overwegen een UTP->Coax setje aan te schaffen (even zoeken op 'utp coax converter'). Daarmee kun je gigabit ethernet over de bestaande coaxkabel krijgen, ervan uitgaande dat die kabel zelf nog werkt natuurlijk.
 

Roytjb

 • #7
@Impie Bedankt voor de tip, weet je toevallig waar de kwaliteit van de verbinding mee te vergelijken is als ik kies om de coax als UTP te gebruiken?
Ik was van plan om een cat6a/7 kabel te gebruiken zodat ik daar voorlopig geen omkijken meer naar heb namelijk.

In ieder geval alsnog een redmiddel, ik heb nooit internet via kabel gehad dus zelfs als het te vergelijken is met cat5 is het misschien wel de moeite.
 

DSR9500

 • #8
als je wilt meten welke kabel je beneden moet trekken.

gebruik een ohm-meter.

de weerstand tussen kern en ommanteling moet onmeetbaar hoog zijn als er niets is aangesloten.
maak dan boven steeds per kabel een verbinding tussen kern en mantel

dan kun je beneden zien dat bij die kabel die weerstand enkele ohms zal zijn
 

Roytjb

 • #9
Ik heb inmiddels een poging 2 gewaagd en ze zitten alsnog muur en muur vast.
Wel ben ik er eindelijk achter waar de kabels langs lopen vanuit de meterkast; ze gaan naar buiten langs boven de voordeur en vervolgens terug de muur in zodat ze via het schuine dak mee omhoog gaan.

Ik ga binnenkort als het droog is het gootje buiten open halen en via daar proberen de kabels te bewegen.
Ik ben alleen wel bang dat er ergens iets van afdichting zit waar de kabels in vast zitten.

De kabels heb ik overigens heel deskundig beschadigd tijdens poging 2 dus utp over coax is geen optie meer.

IMG_20230307_162540.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #10
Je hebt in ieder geval ontdekt waarom het niet lukt om een nieuwe kabel door de "buis" te trekken. :wink:
 
 • Like
Waarderingen: Roytjb

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #11
Kijk of je een betere route binnen door de woning kunt vinden. Dit moet je niet willen.
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier en Roytjb

Roytjb

 • #12
En waarom het water niet beneden terecht kwam :denk:
 

Roytjb

 • #13
Update: ik heb vandaag het gootje losgehaald en dit was gewoon de bottleneck waar de kabels klemden, ik heb de kabel naar de 1e verdieping hierlangs verwijderd (het onderste deel brak af maar ik heb hem alsnog eruit gekregen).

Nu zit er alleen nog de kabel in naar zolder, die ik van plan ben te verbinden met de nieuwe UTP kabel onder in de meterkast en zo doende door te trekken naar boven.
(Het is niet de netste manier zo via buiten maar voor mijn huidige situatie is het de goedkoopste oplossing).

Nu heb ik nog 2 vragen;
- Wat voor UTP contactdoos heb ik nodig voor een cat7 kabel? Logischer wijs zou ik aan een cat7 contactdoos denken, maar die zie ik bijna nergens te koop staan en ik heb ergens gelezen dat een 6a contactdoos voldoende is. Weet iemand of dit klopt?

- Hoe zou ik de kabels het makkelijkste kunnen verbinden? Heb ik hier echt een kabeltrekkous voor nodig of kan ik net zo goed de kabels goed ontvetten en een stevige lading duct tape toepassen?
Ik wil natuurlijk niet dat de kabel halverwege los schiet.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #14
Maak eerst een losse installatiedraad aan de UTP vast. En pas als deze boven is maak je de UTP hieraan vast en haal je deze naar boven.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #15
Kies in dit geval voor een UTP kabel die geschikt is voor buiten en is afgeschermd voor eventuele straling.
 

Roytjb

 • #16
Voor degene die het zich afvragen of een soortgelijk probleem hebben; het is gelukt mbhv een endoscoop.
(Nodig omdat de kabel was losgeschoten tijdens het doortrekken)

Het is wellicht een overbodige luxe maar wat ben ik blij dat die dingen tegenwoordig betaalbaar zijn.

Met gebruik van een endoscoop ben ik erachter gekomen dat de oude kabel via de muren naar buiten, langs de isolatie naar beneden en bij het punt wat naar buiten leid had diegene een gat gemaakt zodat ik, door een dakpan even weg te halen, de kabel verder kon doorvoeren.

Menig ervaren klusser zal me vervloeken voor het hergebruik van zo'n beun manier maar het is me hierdoor eindelijk gelukt zonder een nieuwe leiding te boren of de muren open te slopen.
(De 2 ongebruikte loze leidingen in de meterkast waren helemaal dichtgestuct).

Bedankt voor alle tips!
 

DSR9500

 • #17
Mooi opgelost :prima:
:super:dank voor de terugkoppeling.
 
 • Like
Waarderingen: Roytjb

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu