UTP kabel door groepenkast

Jorrit

  • #1
Is het toegestaan om UTP kabel door groepenkast te laten lopen?

Recent is de gehele groepenkast vervangen en er zitten nu drie dezelfde kasten naast elkaar. De linker voor aardlekschakelaars en alle 1-fase groepen, de middelste voor hoofdschakelaar en 3-fase groepen en de rechter is nog helemaal leeg maar bedoeld voor domotica. Aan de bovenkant van de drie kasten zitten zo’n 40 pvcbuizen naast elkaar die recht de kast inlopen. Deze worden gebruikt voor 1- en 3-fase groepen maar ook voor domotica. De domotica buizen zijn voorzien van Utp bekabeling maar komen niet perse boven de domotica kast uit dus het idee is om de Utp kabels door de andere kast naar de domotica kast te laten lopen. Is dat toegestaan?
Alternatief zou zijn om met diverse flexibele of gebogen pijpen in de juiste kast binnen te komen maar dat is een hoop werk en staat ook niet erg netjes.

graag jullie kijk op dit vraagstuk.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ik heb een vals plafonnetje in de meterkast gemaakt. Alles gaat voor het oog recht naar boven...
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Je moet je denk ik eerder afvragen of het gewenst is dat je 230V of 380 naast je databekabeling wilt?

In een kabelgoot moeten ze ook gescheiden worden door een scheidingsschot om beïnvloeding van elkaar te voorkomen. Nu lopen ze daar vaak wel een heel eind parallel aan elkaar wat in je meterkast waarschijnlijk een stuk minder is, maar toch zou ik ze liever niet langs elkaar gaan leggen in een kast welke niet bedoelt is voor databekabeling ed. maar hoofdzakelijk voor 230V.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Wat is het probleem als je tenminste de ruimte hebt in de kast,
in de domotica kast lopen data en 230 toch ook door elkaar?

Draden voor de deurbel lopen van een groepenkast zelfs naar buiten naar een vaak natte drukker
 

Jorrit

  • #5
Hallo Gerrit, dank voor je reactie. Zoals je zelf al zegt loopt de bekabeling in dit geval niet over een lange afstand parallel en bovendien is de UTP bekabeling afgeschermd dus qua interferentie maak ik me geen zorgen. Ik wil alleen zeker weten of het veilig en toegestaan is op deze manier.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Bedenk dat F-UTP of FTP vaak juist nog storingsgevoeliger is als deze niet goed is gemonteerd.
Kruisen met 230V is vaak geen probleem, een halve meter langs de 230V lopen kan wel problemen geven (ook met F-UTP)

Verder is een normale meterkast er niet op gebouwd om er ook zwakstroomkabels doorheen te voeren en ik weet niet wat een inspecteur zal zeggen als er een scope 8 of scope 10 keuring wordt uitgevoerd als hij dit tegen komt.
 

Jorrit

  • #7
Het is voornamelijk kruisen en ik ga mijn best doen om ze goed te gaan monteren. Wat een inspecteur zal zeggen weet ik ook niet vandaar mijn vraag. Zoals Jack aangeeft loopt de draad van de deurbel ook door de kast dus ik vermoed dat het geen probleem is maar ik kan er nergens iets over vinden.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
De draad van de deurbel loopt meestal niet door de kast maar alleen naar de afgaande kant van de beltrafo die in de groepenkast zelf zit.

In de richtlijnen waar wij wel eens te maken krijgen van het COA staat omschreven dat 230V en zwakstroom altijd dmv. bundeling van elkaar gescheiden moeten zijn en in daarvoor geschikte kasten dient te worden aangebracht.

Een groepenkast lijkt me nu niet echt geschikt om daar databekabeling in aan te gaan brengen, maar dat is mijn persoonlijke mening.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #9
Echt in de installatie kast lijkt mij ongewenst en ik kan me ook niet voorstellen dat dit mag.
kan je ze er niet achterlangs halen en onder de kast verslepen
anders zou ik ze langs het plafond omleiden naar rechts
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu