UTP kabels leggen

Marc1995

  • #1
Goedenavond,

Graag wil ik in iedere kamer een of meerdere vaste netwerkaansluitingen hebben (totaal iets van 10 richting de meterkast). Nu vroeg ik me af hoe ik de kabels hiervoor het beste kan leggen/beschermen door het plafond heen (die ik nu nog open heb). Ik heb CAT 6 UTP kabel gekocht op rol.

Het is zeker niet handig om die kabels zonder buis of goot naar de meterkast te leggen? Is iedere kabel in een 16 mm flexbuis doen het makkelijkst? En kan het kwaad om meerdere flexbuizen met UTP kabel direct naast elkaar te plaatsen, of moet hier eigenlijk een bepaalde afstand tussen zitten? Sowieso wil je geen stroomkabels direct in de buurt als dit kan.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Als je de kabels ooit wilt kunnen vervangen, is het aanleggen van (starre!) electrapijp een prima oplossing. Ik zou geen flexbuis nemen, want daar kun je bijna geen draad doorheen trekken.
 

Marc1995

  • #3
De lege flexbuis die ik heb, heeft standaard een ijzeren trekdraadje erin. Kan eens kijken of dat een beetje wil. Als ik ooit de UPT kabels ga verwisselen, dan gaat het plafond er gewoon uit :-) Weet niet hoe lang het duurt voordat CAT 6 ouderwets wordt...

Op 'bekende elektrawebshop' zag ik trouwens de UTP kabels enkel tot CAT 6 gaan, maar op verschillende sites zag ik CAT 6a en CAT 7 voorbijkomen. Ik heb niet veel verstand van netwerkkabels, maar zou iemand adviseren om de CAT 6 in te leveren en toch voor CAT 7 of CAT 6a te gaan?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
UTP wordt dan FTP, FSTP of F2TP.
Dit is een andere benaming omdat er een afscherming omheen komt of zelfs een dubbele afscherming.
Ik zou gewoon CAT5E of CAT6 gebruiken.
 

Marc1995

  • #5
Stel je voor om FTP of die andere types te gebruiken in plaats van UTP, of bedoel je daarmee iets anders? De UTP heb ik al in huis gehaald, dus het moet het wel waard zijn :-)
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
UTP is bekabeling zonder afscherming en daar is totaal niet mis mee hoor.

Integendeel zelfs een UTP kabel is in de praktijk zelf beter dan een afgeschermde kabel.

De snelheid voor kabels worden nl. gegarandeerd tot 100m maar pak een UTP kabel dan werkt deze vaak ook nog prima op 100MB als die kabel 140 of 150m is, maar probeer dat niet met een afgeschermde kabel, meestal zal dat niet gaan werken.

Reden dat een niet afgeschermde kabel beter werkt komt door de onderlingen beïnvloeding van de draden in een kabel. Normaal bestaat er een soort van condensator werking tussen de verschillende aders, door de aders meer en minder te twisten wordt dat voor een groot deel opgevangen, echter leg je rond al die aders nog weer een afscherming dan zullen de aders onderling die condensator werking hebben maar ook nog eens een condensator werking met de afscherming.

Zou je dat met een oscilloscoop gaan bekijken en zet je aan het begin een blokgolf op een aderpaar dan zal die blokgolf door de condensatorwerking zijn stijle flanken steeds meer kwijt raken en bij een afgeschermde kabel zal dat effect veel sterker zijn dan bij een niet afgeschermde kabel.

Gevolg zal zijn dat bij lange kabels de apparatuur aan het eind van die kabel steeds meer moeite heeft om een verschil tussen en 1 en een 0 te kunnen zien.

Dat is dan ook de reden waarom op gebied van databekabeling altijd gezegd wordt UTP bekabeling zolang het, FTP bekabeling als het moet.
Situaties dat het moet ontstaan vaak als er met frequentieregelaars wordt gewerkt, sterke magnetische velden aanwezig zijn enz.
In een woning kom je dit niet nagenoeg niet tegen omdat het anders wel een vrij ongezonde leefomgeving zal zijn.
Ook in bedrijven komt de noodzaak van afgeschermde bekabeling vrij weinig voor en ontstaan er vaak juist nog extra problemen immers kabels worden in metalen goten gelegd, spanning komt van verschillende onderverdelers enz.
Raakt er dan een buitenmantel beschadigd of is de aarde aan de ene kant van de kabel anders dan aan de andere kant dan ontstaan er zgn. aardlussen en die zijn vaak de oorzaak van de meest vreemde storingen.
Kom ik bij een installatie met veel wazige problemen en zie ik afgeschermde kabel dan is vaak ook het 1e wat ik doe de aarde/afscherming loskoppelen en 9 van de 10 problemen zijn dan meteen opgelost.

Dus heb je UTP cat 6 dan kun je daar gewoon nog jaren mee vooruit en voor korte afstanden in een woning kun je daar ruimschoots hoge snelheden genoeg overheen sturen.
In een ander topic heb ik al wel eens omschreven met een bloed snelle auto willen hebben die wel 300kMh kan maar vervolgens met 80 in de file achter de rest mee sukkelen.

In mijn ogen zijn cat 6a en cat 7 alleen maar ontwikkeld voor luie systeembeheerders die geen zin of niet de kennis hebben om problemen in hun netwerk te herkennen en ook op te lossen en daarom alleen maar sneller netwerken willen om hun eigen onkunde te verbloemen. (uiteraard zijn er wel toepassingen waar het wel handig is/kan zijn maar die kom je in een woning nagenoeg niet tegen)
 
  • Like
Waarderingen: Marc1995

Marc1995

  • #7
Duidelijk! Bedankt voor je uitgebreide reactie. Mooi uitgelegd dat van dat condensatoreffect. En de rest ook bedankt voor jullie input!

Ja, wanneer 4k 60fps als slechte/matige beeldkwaliteit wordt ervaren zijn we vast al een flink aantal jaren verder :-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu