UTP inbouw contactdozen

Snoekie

  • #1
Ga binnenkort starten met het aanleggen van stopcontacten, dus moet een hoop frezen.

Nu ik toch aan de gang moet vraag ik mij het volgende af. Is het raadzaam om elke ruimte te voorzien van UTP contactdozen? Voor nu is draadloos internet toereikend, maar ik kan mij voorstellen dat dit in de toekomst anders is. (hd-tv on demand).

Mocht jullie advies ja zijn, wat zijn zaken om rekening mee te houden, maw wat heb ik in de meterkast nodig en kan ik van doos naar doos doorlussen of moet ik een ander schema aanhouden?

Had al gelezen dat ik cat6 kabels of vergelijkbaar moet gebruiken.
 

Imco

  • #2
Ik zou inderdaad UTP dozen voorzien in elke gangbare kamer.
Ik heb zelf elke doos met een 5/8" buis met daarin 1 cat5e kabel aangelegd. Als ik het nog eens mocht doen dan deed ik dat met een 3/4" buis met 2 utp-kabels. Dan kun je per doos 2 apparaten aansluiten en het is amper meer werk.
De kosten van de kabel vallen ook reuze mee. Die kun je vrij goedkoop via internet bestellen, aangezien je toch minimaal 100M zult verbruiken in een huis.

Alle kabels laten samenkomen in de meterkast, dus niet van doos naar doos. In de meterkast kun je op elke kabel een stekker krimpen en die aansluiten op een router of switch. Wat je ook kunt doen (duurder) is alle kabels afmonteren op een patchpaneel, en met patchkabels de verschillende punten met een switch verbinden. Maar voor thuissituaties is dat wellicht wat overdreven.

Zorg dat je in elk geval een aansluiting realiseert bij je tv(s). Er komen steeds meer digi-boxen met internetaansluiting.

Draadloos kan een mooie toevoeging zijn voor laptop(s).


Liever een aansluiting te veel dan te weinig. Je sluit uiteindelijk in de meterkast alleen de punten aan op je switch of router die je in gebruik hebt. Bij een interne verhuizing kun je heel snel een ander punt aansluiten door simpelweg een andere kabel op de router aan te sluiten. Bij mij liggen er 10 kabels in de meterkast waarvan er slecht 4 zijn aangesloten.
 

Laurav

  • #3
Je kunt ook overwegen om er nog geen kabel in te leggen. Mogelijk dat je in de toekomst -als je de aansluiting wilt gaan gebruiken- je een betere kabel kunt kopen/nodig hebt.
 

Imco

  • #4
Als je Cat6 kabels trekt dan hoef je je nergens zorgen om te maken. Dat is voor de toekomst meer dan genoeg. Maar je zou het kunnen overwegen.
 

Laurav

  • #5
20 jaar geleden verwachtte men ook niet dat de coax netwerkkabel door UTP vervangen zou worden. Wie weet hebben we over 10 jaar andere netwerkkabels (fibers?)
 

Imco

  • #6
Wellicht, maar ik betwijfel of het dan al nodig is binnenshuis aangezien buiten nog grotendeels koper ligt. Maar Je zou altijd kabels kunnen vernieuwen door ze uit de buizen te trekken met een nieuwe kabel eraan.
 

Markieman

  • #7
Cat5e gaat tot 1gbit.. sneller netwerkapparatuur voor thuisgebruik wordt voorlopig nog niet verkocht.

met cat6 haal je ook 1gbit.. Met de juiste apparatuur zou je 10gbit kunnen halen, ware het niet dat je maximale kabellengte gehalveerd wordt tot ~50m. Met een beetje omweg door de muren haal je die al snel.

Voor 1gbit netwerken is cat5e dan ook ruimte voldoende, en daarbij ook voordeliger.

Wil je voorbereid zijn op 10gbit, kies dan voor cat6e
 

Appeltje

  • #8
Als je echt nog niks van plan bent zo ik zeggen: regel de buizen naar de meterkast en monteer ze netjes dicht met een afdekplaatje. De kamers waarvan je weet dat ze in de nabije toekomst (binnen nu en 5 jaar oid) waarschijnlijk 'aan internet moeten', zou ik wel gelijk op doosjes afmonteren.

Een patchpanel is wel mooi, maar idd relatief duur en wellicht wat overdreven.

Oh ja, @Imco: 2x Cat6 past ook nog door 5/8 buis, niet soepel maar het lukt wel, met 5e moet het je dus zeker lukken mocht je nog willen :).

Gr. Richard.
 

Imco

  • #9
Met bochten en sokken gaat dat maar heel erg krap aan. Over een paar meter is dat nog goed erdoor te trekken, maar over lange afstanden vrees ik voor de buitenmantel die dan toch flink gaat schuren. Ik adviseer dan gewoon 3/4" buis.
 

Lasdoos

  • #10
Snoekie schreef:
dus moet een hoop frezen
Dan is nu de discussie over het soort kabel eigenlijk nog wat te vroeg, maar inhakend op eerdere reacties, zou ik voor de zgn zwakstroom aansluitingen dus wel inbouwdozen met 3/4 spruiten plaatsen en 3/4 buis monteren vanaf elke kamer naar het hart van de installatie (de MK)
Bij de bouwmarkt gewoon aan te schaffen!
Scheelt echt later spijt, zweet en uurtjes extra!

Pas later als er punten in gebruik genomen gaan worden dan pas de vraag stellen welke kabel, om te voorkomen dat je inderdaad kabels uit moet wisselen terwijl ze geen enkele overdracht hebben verricht :mrgreen:
 

Appeltje

  • #11
Imco heeft helemaal gelijk, als je kunt gewoon lekker 3/4 buis leggen. Maar ik heb het in een flink huis ook wel getrokken in lengtes van 20m dus het KAN maar handig is idd anders.

Gr. Richard.
 

Mijn

  • #12
Interessante vraag hier. Even een beetje brainstorming van mijn kant:
Gleuven fresen en pijp leggen; als je de mogelijkheid hebt zou ik dit inderdaad meepakken. Ook een inbouw-lasdoos, mooi vlak weggewerkt in de muur!
Als je wilt kun je een lasdoos wel als knooppunt gebruiken maar alle draden moeten wel van een centraal punt (meterkast?) komen. Als je 3x kabels door wilt laten lopen betekent dit dus dat de pijp het eerste stuk wel voldoende diameter moet zijn.
Iets anders; op het sterpunt monteer je vermoedelijk zelf(?) je connector die direct en router in gaan. Maar in de huiskamer ook een chassisdeel. Voor je begint, check ook ff of je in staat bent, deze zelf af te monteren. CAT5 valt best me, maar CAT7 stelt veel hogere eisen aan de connector en zal veel moeilijker zijn, zelf af te monteren. (heb je het juiste gereedschap?)

Overigens is er tegenwoordig naast de ronde kabel ook heel platte CAT5 kabel. die gebruik ik ook in huis, en kan prima onder een vloerbedekking doorlopen. onzichtbaar, niemand die het ziet. Een veel goedkopere en snellere oplossing.
Suc6.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Kabels onder vloerbedekking worden stuk gelopen.

Platte cat5 ken ik niet, hoe doen ze dat dan met de twisting van de paren?
 

Lichtpunt

  • #14
Mijn schreef:
Overigens is er tegenwoordig naast de ronde kabel ook heel platte CAT5 kabel.
Suc6.
Ben eigenlijk best benieuwd naar merk en type, wil je jezelf verduidelijken?
 

@rie

Specialist Elektra
  • #15

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
Maximaal 20m anders haalt deze waarschijnlijk de specificaties van cat5e niet meer omdat twisting ontbreekt.
 

Mijn

  • #17
@rie, da's precies de kabel die ik heb, ook de zelfde leverancier :-)
Die kabel loop je inderdaad niet stuk en werkt prima.
 

Mijn

  • #18
Mbt de opmerking van Headhunter:
Terecht zeg je "Maximaal 20m anders haalt deze waarschijnlijk de specificaties van cat5e niet meer omdat twisting ontbreekt."
Hieruit maak ik op dat je de specs op de site van Corad niet(goed) hebt gelezen.

Van de site: Specificatie: CAT 5e
Van de site: Constructie: U/UTP (onafgeschermd)

UTP is een afkorting voor Unshielded Twisted Pair, ofwel onafgeschermd, in elkaar geslagen aderpaar. Cat5e bepaalt het minimaal aantal slagen per meter en garandeert daarmee een bepaalde afscherming tegen overdracht.

Deze kabel heeft dus wel degelijk 4 getwiste aderparen...

gr, Hans
 

Lichtpunt

  • #19
Zie ze via dezelfde link bij dezelfde leverancier ook in lengtes van 30m,
daar zijn ook garanties bij!
 

Snoekie

  • #20
@all dank voor alle reacties!

Het is mij al aardig duidelijk, moet nog even kijken naar het prijsverschil van de kabels en wanneer dit niet te groot is zal ik kiezen voor cat6.

Wordt dus in principe als volgt: internetmodem --> switch --> kabels naar de verschillende inbouwdozen.

Ik krijg op de 1e etage een kast op de overloop en vraag mij af of het verstandig is om daar OOK een switch/draadloze router te plaatsen om vandaar uit naar de verschillende kamers op de eerste etage en de zolder te gaan. Dat scheelt namelijk behoorlijk wat meters kabel trekken.

Of is dat geen goed idee?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu