Niet afgeschermde cat 6 utp

Hebeentuin

  • #1
Ik wil een ymvk-as in een geul leggen samen met een utp kabel. Ik begrijp dat deze gestoord kan worden omdat de utp kabel niet is afgeschermd. Maar ik vraag mij af hoe ver deze van de stroomkabel af moet om er geen hinder van te ondervinden. Zou bijvoorbeeld 20 cm uit elkaar al het probleem oplossen?
 

blauwpet

  • #2
Sowieso nooit samen leggen, ook als het sftp is. 20cm uit elkaar moet prima zijn. Beter om sowieso in dit geval shielded kabel te gebruiken... en zorg dat je een kabel hebt die ook daadwerkelijk geschikt is om direct in de grond te leggen. Niet alle kabels zijn waterdicht en/of bestand tegen zuren en zouten etc in de grond.
 
  • Like
Waarderingen: Hebeentuin

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Als je ze 20 cm uit elkaar legt kan een normale UTP kabel al prima, afgeschermd is dan nergens voor nodig en geeft vaak juist meer problemen.
Leg je de kabel in een buis dan gaat het vaak nog jaren goed (mits de mantel nergens beschadigd is) maar door condens wat ontstaat in de buis zal de kabel uiteindelijk in het water komen te liggen en heb je dan toevallig halogeen vrije kabel gebruikt dan zal hij het er na ongeveer 5 jaar mee ophouden. (PVC mantel kan er beter tegen maar is ook niet waterdicht)
 

Kaajee

  • #4
In dat geval zou ik hem wel (solo) in een buis leggen, dan kun je over 5 jaar relatief makkelijk een nieuw stukje netwerkkabel trekken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Dat zou ook mijn oplossing zijn, evt. wat 3/4 buizen aan elkaar lijmen en mocht het na jaren storingen geven dan even een nieuwe kabel er in trekken en klaar.
Er is ook langs en dwars waterdichte kabel die er wel tegen kan maar als je kijkt wat dat kost dan kun je beter om de paar jaar een nieuwe kabel trekken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu