UTP en stroomkabel in kabelgoot

De_hullu

  • #1
Hé klussers,
Ik wil een geaard wcd aanleggen vanuit een bestaand geaard wcd dmv een kabelgoot. In die goot wil ik ook de utp-kabel stoppen die nu los langs de muur loopt. Ik ben gaan zoeken of dit kon ivm interferentie en nu lees ik dat er naast interferentie ook brandgevaar kan ontstaan als je deze kabel en de 3 losse installatiedraden bij elkaar stopt in een buis of goot. Ik heb nu 2 manieren bedacht om dit op te lossen, maar weet niet of dit ook mag of kan. De 1e: de 3 draden door een flexibele pvc buis trekken (die ik nog heb liggen) en die dan samen met de utp in de kabelgoot verwerken. De 2e: een kant en klare kabel van 3x2,5mm2 kopen en die samen met de utp in de kabelgoot verwerken. In beide gevallen is de isolatie dan dubbel dacht ik zo. Voor de interferentie lijkt de 2e optie beter, maar zal de kabel stugger zijn om in de hoeken van de kabelgoot te duwen. Of ziet iemand het helemaal anders? Graag jullie mening. Thanks!
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Voor de interferentie maakt het niet uit. Voor veiligheid wel, zoals je terecht ziet.
Overal moet dubbele isolatie zijn, dus ook in de bochten moet isolatie om de blauwe, bruine en geel-groene draden zitten. Als je dat zeker-weten met pijp voor elkaar krijgt, dan is dat goed maar met kabel weet je het zeker.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
kabelgoot de naam zegt het al.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Als je een P25/K25 goot gebruikt met dubbele bodem zodat de schroefkoppen verstopt zijn, mag er ook VD draad in.

Maar beter is inderdaad om XMVK kabel te gebruiken en dan de UTP erbij.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #5
ééns met vonkentrekker #4, echter net als bij instalatiepijp mag er geen zwakstroom door hetzelfde gootje als er losse VD draden in liggen. Dit was juist wel de opzet van dit topic: netstroom voor een stopcontact en UTP kabel in één (niet nader gespecificeerde) goot.
 

De_hullu

  • #6
Ok. Duidelijk mannen. Alleen lees ik het volgende over de xmvk-kabel op een site die kabels verkoopt bij de omschrijving van een ymvk-kabel: “Deze kabel mag, in tegenstelling tot de XMVK kabel, in kabelgoten gelegd en gebundeld worden”. Hoe zit dat dan? Ymvk is er trouwens niet in 2,5mm2 volgens mij, dus dat is dan geen optie.
 

De_hullu

  • #7
Ymvk is wel verkrijgbaar in 3x2,5mm2 zie ik net, alleen niet bij de plaatselijke bouwmarkt natuurlijk
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
daar moet je ook ver van blijven ga naar de bouwmaterialen handel of bestel online
betere kwaliteit en goedkoper
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Jij hoeft niet te bundelen, je hebt maar 1 XMVK kabel in de goot :wink:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Les 1 in de aanleg van databekabeling
Leg nooit 230V leidingen en UTP/FTP in dezelfde buis of goot, wordt er gebruik gemaakt van kabelbaan/goot zonder scheidingsschot leg de 230V kabel en UTP kabel dan minimaal 10 cm uit elkaar.
Komen wij bij een systeem met onverklaarbare storingen dan is het 1e wat we doen dit soort situaties uit elkaar halen.
9 van de 10 keer zijn de onverklaarbare storingen dan ook weg en vaak wordt het netwerk plots ook een heel stuk sneller door minder data errors in het netwerk.
Data wordt nl. in pakketjes via het netwerk verzonden, komt een datapakketje verminkt aan dan stuurt de apparatuur een signaaltje terug naar de verzender met de boodschap "ik snap pakketje xxx niet kun je die nog een keer sturen?" Gebeurd dat een enkele keer dan zal je er niets van merken en kun je dat alleen maar meten, komt dat regelmatig voor dan gaat dat ten koste van de snelheid van je netwerk.
Veel systeembeheerders grijpen dan meteen naar snellere bekabeling, snellere switches enz. om dit te compenseren maar verstandiger zou zijn om even te kijken wat er op je netwerk gebeurd en de oorzaak van deze data errors te verhelpen.

Dus mijn advies niet aan beginnen en hou 230V en data gescheiden.
 

De_hullu

  • #11
Ok Gerrit. Dus toch weer die interferentie die de doorslag geeft. Jammer. En dus ook niet als ik de utp-kabel vervang door een s/ftp-kabel en dan samen met een xmvk-kabel of zelfs een xmvk-as-kabel? Is wel extra geïsoleerd dan.
 

De_hullu

  • #12
Of er misschien een schakelaar tussen zetten? Vanaf de huidige wcd beginnen met een schakelaar, dan komt er een aftakking naar het aan te leggen datapunt en dan gaan, na de aftakking, de 2 kabels richting de nieuw te plaatsen wcd, waar de utp dan onderweg weer afhaakt. Er staat dan alleen spanning op het gedeelte waar ze samenzitten (en interferentie) als de schakelaar aan staat. Beetje ver gezocht misschien, maar het oog wil ook wat… Nieuwe wcd zal trouwens maar een enkele keer per week gebruikt worden, maar is wel wenselijk. Pfff. Wat een gedoe.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Od je probeert het eerst een uit wat er gebeurt als je ze wel samen legt. Het kan tot storing leiden maar dat is lang niet altijd een probleem.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #14
Alles wat een magnetisch veld kan creëren zal storingen geven.
Veel denken ook dat S-FTP kabel daarom dan ook beter is, maar niets is minder waar.
Als je afgeschermde kabel gaat trekken dan is de kans dat je de mantel beschadigd al een heel stuk groter, leg je die kabel dan in een stalen goot oid. (die geaard moet zijn) dan veroorzaak je juist zo extra storingen door aardlussen ed.
Nu zal dat in jouw situatie niet zo zijn maar ook de kabel zelf veroorzaakt meer storingen.
Ik zal proberen dat uit te leggen.
Tussen elke ader zal tov. een andere ader een soort van condensator werking ontstaan, om dat zo veel mogelijk te voorkomen zie je ook dat de verschillende aderparen meer of minder getwist zijn. Ga je dan rond deze 4 aderparen nog een keer een folie aanbrengen dan krijg je de condensator werking met andere aders en ook nog een keer de condensator werking tov. van de afscherming.
Nu zullen sommigen roepen "ja maar die kabel is er voor gemaakt" klopt maar zet een blok spanning op een utp kabel en het zelfde signaal op een FTP kabel van beide 100m en meet je aan de andere kant het signaal dan zal je zien dat die blok spanning op de FTP kabel er aan de andere kant een heel stuk meer vervormd zal zijn dan die op de UTP kabel.

Nu zal e.e.a best werken op een kort stukje en zal je daar minder last van hebben, maar professioneel is data en 230V bij elkaar leggen uit den boze en leg je de kabel maar op een andere manier maar niet samen in 1 buis/goot.

Maar als je een 16mm flex buis in een kabelgoot wilt leggen dan heb je al een aardig hoge goot nodig, is het dan niet handiger om een dunnere plattere goot te gebruiken en de 2 gescheiden van elkaar te houden?
Ik ken de situatie niet maar kun je niet via de achterkant van de muur de data aanleggen en via de voorzijde de 230V of de data van links laten komen en de 230V van rechts, de data via de ruimte er onder/boven laten lopen enz.?
 

De_hullu

  • #15
Ik kan de datakabel langs het plafond laten lopen, maar dan moet deze achter de plafondlijsten en zal er altijd wel kabel of goot zichtbaar zijn als deze weer naar beneden komt. De goot die langs onder loopt is volledig uit het zicht, maar ja, wat is dan wijsheid?:roll: In ieder geval bedankt voor je uitleg Gerrit en alle anderen om te reageren. Ik ga er mee aan de slag!:hup:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Geen expert, maar is het af te raden om aluminiumfolie om dat deel van die 220V kabel te wikkelen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu