UPS via groepenkast

Raudi

  • #1
Ik ben bijna toe aan het aanschaffen van een nieuwe groepenkast.
Nu wil ik graag mijn UPS afzekeren met een eigen groep 16A in de meterkast, dit lijkt me geen probleem.
Nu wil ik echter ook de afgaande kant van de UPS (waar dus de apparatuur op aangesloten wordt) afzekeren in de meterkast.
Mag ik hiervoor in dezelfde meterkast (eventueel met kleurcodering) een automaat bijplaatsen van 16A / 10A? De UPS is een APC Smart UPS 1500.

De reden hiervoor is dat ik mijn UPS in de garage wil plaatsen in verband met de geluidsontwikkeling die ik anders in de hal heb.
 

Kaajee

  • #2
Begrijp ik het dan goed dat je eerst van de meterkast een aparte groep naar je garage moet trekken voor de voeding van je UPS en dan weer aparte draden terug naar de meterkast voor de afgaande kanten van je UPS?
En is zo'n UPS van zichzelf al niet beschermd tegen kortsluiting etc.?
 

Monteur Bert

  • #3
Neen, de uitgang van je UPS terugvoeren naar je groepenkast is absoluut niet toegestaan, ook niet met waarschuwingsopschriften e.d.
In dat geval werkt de hoofdschakelaar niet meer als zodanig en kan in situaties levensgevaarlijk zijn.

En je genoemde UPS is 1500 VA, eventueel secundair te beveiligen met 6 Amp. Maar inderdaad zal dat in het apparaat al zijn beveiligd zoals al opgemerkt.
Succes, Bert.
 

Raudi

  • #4
Is het niet zo dat de gehele installatie in maximaal 2 stappen geheel spanningsloos gemaakt moet kunnen worden?

Als ik de hoofdschakelaar uitzet en de automaat achter de UPS uitzet voldoe ik toch aan die norm?

Het klopt inderdaad dat ik een groep aanmaak in de groepenkast, deze naar de garage bekabel en vervolgens een kabel terug laat lopen vanaf de garage naar de groepenkast waar mijn kabelgoot in uitkomt.
 

Kaajee

  • #5
Als je dan toch per se (overbodig?) een automaat wilt plaatsen aan de afgaande kant, zet hem dan in de garage bij de UPS. Bouw er een mooi kassie omheen, klaar is kees.......
 

Fabian10

  • #6
Wanneer je een UPS in een werkkamer neerzet waardoor al je apparatuur daar gevoed blijft worden, 'werkt de hoofdschakelaar toch ook niet meer als zodanig' ?

Misschien is het een optie om in plaats van een automaat een 1 module breedte 25A schakelaar te nemen, deze naast de hoofdschakelaar te zetten en met een plastic bruggetje vast te maken aan de hoofdschakelaar ?

Hele installatie kan in 1 handeling uit gezet worden en omdat beide geen automaat is kan de een, de ander niet omlaag trekken.
 

Appeltje

  • #7
Het idee van een UPS is om apparatuur zo lang mogelijk in de lucht te houden. Je maakt het hele systeem alleen maar gevoeliger voor storing door er zulke constructies en stukken draad tussen te zetten.

Ik ben zelf in het bezit van een smart UPS 1500 watt maar dat ding maakt alleen geluid bij stroomuitval, dus als ie inschakelt (fan start dan en hij gaat piepen). Als je hem in de garage zet, hoor je dat piepje niet meer en uiteindelijk is ie dan alsnog leeg.

De afgaande kant zekeren is echt niet nuttig omdat de UPS zelf al is afgezekerd. Een aparte groep is wel mooi natuurlijk, maar kies dan voor een aardlekautomaat zodat je groep echt zo lang mogelijk in stand blijft.
 

Raudi

  • #8
Het piepje maakt me niet zoveel uit, het gaat mij erom dat de apparatuur erachter netjes afsluit.

Ik zal een aardlekautomaat pakken in plaats van een gewone automaat, dit is een goede tip.
 

Doe-het-lekker-zelf

  • #9
Maar wat is nu jouw idee redenatie achter het idee om de afgaande kant af te zekeren in de meterkast?

De UPS is zelf als het goed is al beveiligd cq afgezekerd, en voegt een extra automaat erachter niets toe volgens mij.
 

Raudi

  • #10
Dan hoef ik niet naar de garage om de groep achter de ups uit te schakelen om spanningsloos werkzaamheden te verrichten. De UPS kan dan gewoon aanblijven wat ook weer gedoe scheelt. Mijn garage staat namelijk niet vast aan mijn huis maar achter op het perceel.
 

Kaajee

  • #11
Raudi schreef:
.......Mijn garage staat namelijk niet vast aan mijn huis maar achter op het perceel.
En jij hebt het over "gedoe"........ :denk:

Joh, plaats dat ding gewoon ergens in huis (meterkast?) zoals alhier gelezen maakt ie alleen maar herrie als ie echt aan het werk moet, en dan wil je dat ie herrie maakt want dan doet ie z'n werk goed. Die herrie zal ook zo lang niet duren want die accu's gaan niet zo heel lang mee......dus de herrie stopt vanzelf......... :mrgreen:
 

Fabian10

  • #12
Hoe goed bedoeld de adviezen ook zijn, volgens mij vraagt de topicstarter wat de regels hiervan zeggen. Niet wat handig is, veel werk kost etc.

Zoals ik in mijn reactie aangaf zou het een idee kunnen zijn om een 25A schakelaar te nemen in plaats van een automaat voor de afgaande kant van de UPS. Zo kun je de afgaande kant stroomloos maken en zelf bruggen met de hoofdschakelaar zodat je je hele huis in 1 handeling stroomloos kunt krijgen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Lekker moeilijk doen als het makkelijk kan.

Ik heb een aantal klanten waarbij 1 deel netgevoed is vanaf daar gaat het naar een UPS/Generator backup terug in dezelfde kast(ander paneel)

Staan gewoon grote stickers op dat het systeem niet af te schakelen is ivm UPS/generator backup.

Als jij duidelijk kan aangeven welk deel onder spanning staat via de UPS is er niets loos.
 

Fabian10

  • #14
Ok. De eis rondom het stroomloos maken van een woning in 1 handeling heeft dus een uitzondering voor ups/generator gevoede delen mits goed gelabeld.

Maar is er iets op tegen om de afgaande kant te schakelen. Ook al is het moeilijk doen.
 

Doe-het-lekker-zelf

  • #15
Is die garage trouwens een verwarmde ruimte?
Ik weet niet precies wat voor UPS het precies is, maar ik voorzie in een onverwamde ruimte toch wat mogelijke obstakels (buiten datgene wat reeds aangekaart is).

Ik heb even wat specs opgezocht van een bekend merk UPS van 1500VA, en daar staat oa het volgende in:
  • Operating Temperature 32o to 104oF
    0o to 40oC
    Storage Temperature 23o to 113oF
    -5o to 45oC
    Operating / Storage Relative Humidity 0 to 95% non-condensing

Bedrijfstemperatuur, minimaal 0 graden Celcius.
Opslagtemperatuur, minimaal -5 graden Celcius.
Maximale relatieve vochtigheid 95%, in een situatie waarbij het niet condenseert.

In een onverwarmde ruimte kan het in de winter onder de bedrifstemperatuur komen, en ook gemakkelijk onder de opslagtemperatuur, en dan is er nog een mogelijke issue met de relatieve vochtigheid bij dergelijjke temperaturen.

En vergeet ook niet dat als de temperatuur flink daalt dit een nadelig effect heeft op de capaciteit van de accu's, de capaciteit door veroudering sowieso al zal afnemen. Hiermee zal je dus in dergelijke omstandigheden nooit meer de overbruggingstijd halen die opgegeven is bij de maximale accu capaciteit, en al naar het gelang het vermogen erachter zul je hier op voorhand rekening mee moeten houden en wellicht overcapaciteit moeten in calculeren.

En ik het van een aantal 1500VA varianten van dat merk opgezocht wat de maximale belasting mag zijn, en in geen van de gevallen was dat meer dan 1000W (maximaal aangetroffen net iets meer dan 860W), ofwel afzekeren met een groep van 16A is zware overkill, 10A is reeds 2x het vermogen wat aangesloten mag worden. Een professionele rackvariant van datzelfde merk van 5000VA mocht "maar" met 3750W maximaal worden belast.

En als je de UPS dan toch met alle geweld daar wilt plaatsen, waarom dan niet daar waar de afgaande lijn naartoe gaat een eenvoudige dubbelpolige schakelaar plaatsen en die labelen? Temeer gezien het relatief geringe vermogen wat aangesloten mag worden (daarboven zal de UPS in beveiliging springen).
 

Raudi

  • #16
Ik wilde eigenlijk alleen maar weten wat de regelgeving was omtrent het terugvoeren van de spanning van een UPS naar de groepenkast.

Afgezien van het feit dat ik de UPS wel of niet in de garage zal zetten (kan hem ook achter de meterkast kwijt in een nog te bouwen inbouwkast) wil ik de afgaande kant van de UPS graag af kunnen schakelen zonder al te veel gedoe en dat het er ook nog eens netjes uit ziet. Daarnaast zal iemand anders dan ik het ook gemakkelijk moeten kunnen vinden en uit kunnen schakelen mocht er iets aan de hand zijn of als er iets moet gebeuren.

Ik ben er nog niet over uit hoe ik het zal doen. Ik heb al wel een aardlekautomaat aangeschaft die ik zal gebruiken voor het voeden van de UPS.
 

Doe-het-lekker-zelf

  • #17
Gezien het vermogen wat afgeschakeld kan er worden volstaan met een schakelaar die 5A kan schakelen, en een std inbouwschakelaar kan meestal 10A schakelen, dus dat zou een optie zijn.

Als je wat meer technisch bent, of iemand in je kringen hebt die handig is, kan je met een eenvoudige electronische schakeling iets maken wat hier autmatisch voor zorgt. In de buurt waar de afgaande kant uitkomt zal vast een stopcontact zijn. Sluit hier een stukje electronica (al dan niet met relais op aan) die het contact maakt wanneer spanning aanwezig is op het stopcontact, en afvalt wanneer de spanning op dat stopcontact wegvalt heb je het al geregeld. Dit moet dan natuurlijjk wel een stopcontact zijn die zich niet achter de UPS bevind.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #18
Met welk doel?Dat als het net wegvalt ook de UPS word afgeschakeld?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu