Gekoppelde rookmelder via zwart-wit-draad?

Groenenboom

  • #1
Ik heb recent een woning gekocht uit 2009 en wil graag deze gekoppelde rookmelders ophangen.
Nu zie ik dat de huidige aansluiting (zie hieronder, en met aansluiting bedoel ik het stuk plastic met 3 'verspringende' gaten, die ik vasthoud op de 2e foto) niet past op de nieuwe aansluiting (waarbij de 3 gaten horizontaal zitten).
1704033406059.png


Nu moet ik waarschijnlijk de bedrading+de plastic aansluiting vervangen (deze worden bij de nieuwe rookmelder geleverd). Ik lees op het forum en andere site over een rode/oranje draad waarmee de rookmelders gekoppeld zouden zijn, maar nu zie ik deze hier niet en heb ik het idee dat hier zwarte draden met dunne witte strepen voor gebruikt zijn. In onderstaande foto zitten 3 zwart+witte-draden en 1 witte --> er zijn (denk ik) in totaal 4 plekken voor geschakelde rookmelders.

1704033616072.png


Er zitten (vind ik) erg veel draden in het plafond. Bovenstaande foto's zijn gemaakt in de keuken (begane grond). Om de bedrading van de rookmelder te veranderen zal ik de lasdop met de zwart-witte-draden moeten openmaken en vervangen, omdat ik de huidige witte draad moet vervangen door een draad van de nieuwe rookmelder. En hetzelfde geldt voor de huidige blauwe en bruine draad vanuit de plastic aansluiting.

Mijn vragen:
  • Klopt mijn verhaal/vermoeden hierboven of zie ik iets verkeerd of over het hoofd?
  • Zou de zwart-witte-draad hier de functie van oranje/rode draad hebben om de schakelaars te koppelen?
  • Nog overige tips of suggesties?

Ik hoor graag of iemand mij, totdat de rookmelders goed werken, uit de brand kan helpen ;-)
 

HenkL14

  • #2
Mooiste oplossing: de zwart/witte draden vervangen voor oranje.

Voor het gemak worden deze draden blijkbaar ook met andere kleuren getrokken dan bedoeld.

Ik ben dit zelf met een verbouwing voor een klant ook eens tegengekomen. De bedrading liep toen o.a. via de stopcontacten en daar hadden ze een zwarte draad gebruikt en die liep soms samen met de zwarte draad van de lamp. Dan weet je dus niet welke draad welke functie heeft.

Ik heb toen ook alle rookmelderdraden vervangen voor de oranje, dan is het gewoon weer zoals het hoort.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu