Vriezer - koelkast - stroomuitval

Ijsselg

  • #1
Goedenavond, wij hebben hier drie vriezers en twee koelkasten. Bij stroomuitval dus een probleempje. Hoe kan ik me daar het beste op voorbereiden? Is een aggregaat een goed idee? En hoe reken ik dan uit wat ik precies nodig heb om deze vijf apparaten te laten draaien?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Verkijk je niet. Stroomstoringen langer dan een halve dag hebben we in Nederland zelden. Een halve dag overleeft je gekoelde spul wel zo lang je de deuren dicht houdt. Duurt het langer, hoeveel is de schade dan?
Met een simpele aggregaat en een verlengsnoer + een verdeelblok is de boel waarschijnlijk aan de gang te krijgen zijn door de aggregaat buiten te zetten en te starten, stekkers van de koelapparatuur uit de (niet werkende) stopcontacten te halen en een voor een aan te sluiten op de aggregaat met verdeelblok. (oude koelapparatuur trekt bij het starten eventjes een hoge stroom dus niet alle koelmachines tegelijk proberen te starten).
Dat gaat dus alleen als je dan thuis bent, en zo lang er brandstof in het tankje zit. De aggregaat zul je moeten onderhouden.
Als de boel geautomatiseerd over moet, wordt het nog moeilijker en duurder.
In de loop naar het milleniumprobleem heb ik het ook overwogen, maar te duur en ingewikkeld.
 
  • Like
Waarderingen: Ijsselg

Ijsselg

  • #3
@AvDijk moet een aggregaat ook onderhouden worden als hij stilstaat?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Houd er rekening mee, dat een aggregaat nooit, maar dan ook echt absoluut nooit, binnen gebruikt mag worden. En ook niet buiten indien er ook maar de geringste kans bestaat dat de uitlaatgassen van zo'n ding via ventilatie-openingen het huis binnenkomen.

Er gebeuren regelmatig ongelukken met agrregaten, die op verkeerde plekken of op verkeerde manier gebruikt worden. Soms met dodelijke afloop (klik hier voor een voorbeeld)! Het monster heet hier: koolmonoxide!

Op een site van een leverancier van generatoren las ik, dat het voorschrift voor de afstand vanaf het huis tot een generator (minstens) 6 meter is. Zie deze google zoekactie.
 

Kaajee

  • #5
Ik vind het ook een onnodig maatregel, maar hé......:cool:

Zelf zou ik het dus nooit doen, overbodig, maar Ik zou dan nog eerder een thuisbatterij overwegen. Die zie je steeds meer, ook om zelf opgewekte stroom op te kunnen slaan. Google maar eens.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als het alleen voor nood is en er is iemand in de buurt die de boel kan regelen dan is een aggregaat dat de zwaarste van de 5 aankan voldoende.
Een koel/vrieskast waarvan de deuren dicht blijven en waar geen warme dingen ingezet worden verbruikt maar weinig energie. Je kan dan wisselen met de 5, om de beurt een kwartier op het aggregaat.

Let wel dat sommige vriezers een grote aanloopstroom hebben, aggregaten kunnen dat vaak wel hebben, maar een omvormer op een accu soms niet.

ps. ruim 20 jaar geleden meegemaakt bij een bedrijf waar ik werkte. Een grote koelcel en die waren toen matig geïsoleerd dus de temperatuur ging snel omhoog. De schade aan voedsel viel wel mee, maar de volgende dag was er te weinig deeg en dat kostte wat omzet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu