Uitval stroom! Aardlekschahelaar(4 groepen)

Monique256

  • #1
We hebben nu in 2 maanden drie keer 's nachts stroomuitval gehad! De aardlekschakelaar van 4 groepen springt dan terug! Als je hem weer om zet is er niets aan de hand (ook al per groep geprobeerd)! Hoe kun je erachter komen waardoor dit komt en is het toeval dat het 'snachts gebeurd? Er is niets gewijzigd en ook geen nieuwe apparatuur bijgekomen!
 

Kaajee

  • #2
Zal wel met vocht te maken kunnen hebben......
toch per groep proberen er achter te komen waar het zich afspeelt. Dus 's nachts de 1e groep uit doen, kijken of het dan nog gebeurt. En zo met alle groepen. Zo kom je er achter in welke groep het probleem zit.
Dan kun je verder speuren binnen alleen die groep.

Begin met de groep waar vocht een potentiële rol kan spelen (buiten?, keuken?, badkamer?)
 

Jvsteenb

  • #3
Op het gevaar af iets te vragen waar je allang aan gedacht hebt:
Heb je misschien een aantal apparaten ( wasmachine, droger, vaatwasser ) met starttijdvertraging in gebruik, die 's nachts draaien, bijvoorbeeld om gebruik te maken van een evt. nachttarief of om geen last te hebben van het geluid?

Met name een droger kan door stofopeenhoping in het verwarmingselement op den duur nog wel eens een aardlekje genereren.


vr. gr.

Job
 

Appeltje

  • #4
Mocht er een groep op zitten die iets van buitenverlichting of de schuur van stroom voorziet, dan zou ik die als eerste verdenken.

Let bij het (langer) uitschakelen wel even op of je geen vriezer / koelkast of cv uitschakelt.

Gr. Ries.
 

Monique256

  • #5
Dat is inderdaad mijn zorg steeds, ik wil dan ook de eerste vakantie de diepvries met een verlengkabel op een andere groep aansluiten. Buiten heb ik niets op de probleemgroepen zitten wat aangeschakeld is! Wat ik ook niet begrijp is waarom de aardlek omschakeld wanneer er in één groep een probleem zit, is het dat niet logischer dat 1 van die 4 groepen uitspringt?
 

Fiesiekus

  • #6
Neen, want zo'n groep schakelt uit bij te hoge stroom, de aardlek bij "aardlekstroom". Dat zijn 2 verschillende stromen.
 

Jvsteenb

  • #7
Condens in een buitenaansluiting ? ( contactdoos, schakelaar, buitenlamp, etc. )
Met het dalen van de buitentemperatuur 's nachts in de herfst en winter komen veel buitenappendages onder het dauwpunt. Een druip-lekje of zelfs een luchttoegang van binnen ( warmere lucht met relatief meer vocht ) kan dan al dit soort problemen geven.

vr. gr.

Job
 

Appeltje

  • #8
Monique256 schreef:
(...)Buiten heb ik niets op de probleemgroepen zitten wat aangeschakeld is! Wat ik ook niet begrijp is waarom de aardlek omschakeld wanneer er in één groep een probleem zit, is het dat niet logischer dat 1 van die 4 groepen uitspringt?
Er hoeft dus niets op die buitengroepen aangesloten te zitten... ook als er niets is aangesloten kan het best in de vaste installatie zitten... dus ik zou toch daarmee beginnen.

Gr. Richard.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Aanvulling, ook apparaten die niet aanstaan maar wel een verbinding met het net hebben kunnen dit probleem veroorzaken.

Overigens kan ook de aardlek gewoon defect zijn.
 

Lichtpunt

  • #10
Begin dan toch maar met het idee te gaan volgen van Kajee,
kost een paar dagen, maar je gaat wel dan mogelijkheden elimineren en overhouden.
Dit draadje wordt anders raden en raden.
Laat wel de apparatuur binnen de af te schakelen groep aangesloten, je gaat anders "misschien" de veroorzaker verplaatsen.
 

Peitje

  • #11
Heb je toevallig een boiler op die groep hangen?

Wij hebben hetzelfde euvel gehad, en toen bleek het de boiler te zijn die kapoet was
 

Monique256

  • #12
Nee, we hebben geen boiler!
 

H@ns

  • #13
Ik heb ooit een zelfde probleem gehad.
Overdag als er allerlei stroom verbruikt wordt en het huis warm is had ik geen probleem maar 's nachts; koud huis, weinig stroomverbruikers aan ging het telkens mis.

Ik heb toen eerst alle lasdozen nagekeken. Mijn theorie was dat het te maken moest hebben met opwarming en afkoeling van de koperdraden. Bij afkoeling krimpen ze iets en bij opwarming zetten ze wat uit.
Als er ergens in een lasdoos / wandcontactdoos een wat dubieuze verbinding zit dacht ik dat iets krimp door afkoeling net genoeg moest zijn voor sluiting of aardlek. (bij mij viel soms de aardlek, soms de groep en soms zelfs de hele hoofdschakelaar uit)

Dus; een middadag uitgetrokken voor controle maar niets kunnen vinden :(

Toen maar de nacht situatie nagebootst overdag: alles uit wat overdag gebruikt wordt (ben zelfstandig en werk thuis dus vandaar dat overdag de meeste apparaten aan staan)
ook de verwarming op nachtstand en wachten tot er iets gebeurt.

Na lang wachten sprong inderdaad ineens de aardlek uit en belangrijker; ik hoorde ergens een knal!
Aardlek weer aangezet en mijzelf verplaatst richting knal en weer waxhten.
Na een (veel te) lange tijd inderdaad weer hetzelfde verhaal en wat bleek; de knal kwam uit de wasmachine.

Wasmachine stekker er uit en het probleem heeft zich nooit meer voorgedaan.

Enfin; in een notendop: trek eens wat stekkers er uit 's nachts en kijk of het probleem zich nog steeds voordoet, zo niet dan zit het dus in één van je apparaten.
daarna systematisch onderzoeken welke het kan zijn.

Wat trouwens ook kan: een elektricien bellen en die de boel even door laten meten. Scheelt je een hele hoop tijd

Succes
 

Monique256

  • #14
Nu je over het knallen begint, heb ik de laatste twee/drie dagen een knal gehoord en ik weet niet waarvan! Het stroom valt niet uit! Het is net nog gebeurd en ik dacht gisteren ook al dat de aardlek omsprong, maar niet dus! Ik geloof dat ik nog geduld moet hebben!
 

H@ns

  • #15
Bij mij was ook niet elke knal raak (qua stoom uitvallen dan) dus ik zie een overeenkomst.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu