Stroomuitval

Willem269

  • #1
Afgelopen nacht werd ik even wakker en zag geen cijfers van de wekker. Is een week of vier, vijf geleden ook gebeurd.
Ook nu was de aardlekschakelaar 'uit' gesprongen. Omgezet en de stroom was er weer.
Zal de netbeheerder nu bellen maar heeft iemand een idee? Bij kortsluiting moet de schakelaar weer op uit springen zoals bij het 'snoeien' van de kabel van de heggeschaar. :oops: Maar dan schakelt een bepaalde groep uit.
Groeten,

Willem
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Als de aardlekschakelaar springt, dan ligt de storing ergens in je huis en kan de netbeheerder niets voor je betekenen.

De oorzaak van een storing die zich maar eens in de vier weken voordoet, is moeijlijk op te sporen. Eerste stap is in kaart te brengen welke groepen er achter deze aardlekschakelaar zitten en wat erop is aangesloten.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
De netbeheerder heeft helemaal niets te maken met jouw aardlekschakelaar. Als je hier iemand voor wilt bellen dan moet je een installateur zoeken.

Waarschijnlijk zorgt iets in jouw woning voor een lekstroom naar aarde. Gezien het weer de laatste dagen zou ik eerst alles buiten eens nalopen. Buitenlampen, stopcontacten, etc. Vocht erin kan genoeg zijn voor deze storing. Maar het kan van alles zijn, ook een apparaat in huis bijvoorbeeld. Alles wat achter die aardlekschakelaar zit (en dat is zo te horen zo'n beetje de hele woning??) is in principe verdacht.

Kan ook zijn dat de aardlekschakelaar zelf defect is.
 

Willem269

  • #4
Dank jullie wel. Ik was er ook snel achter dat de netbeheerder er buiten staat. Installateur gebeld en die suggereerde ook al iets buiten. Ik zal eerst in de centraaldoos buiten de spanning er eens af halen. Daarop zitten diverse buitenlampen en stopcontacten. Daar kunnen we wel een tijdje zonder.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Kijk voordat je daar aan begint wel even of de groep voor de buitenverlichting achter deze aardlekschakelaar zit. Anders doe je mogelijk een hoop werk voor niets. ;)
 

Willem269

  • #6
Ik heb maar één aardlekschakelaar dus dat is geen probleem.

 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
En is dit een installatie in Nederland?
Zo ja, dan hoor je 4 aarlekschakelaars te hebben.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Zo te zien aan het IP is het Duitsland.
 

Kluszot

  • #9
Ik gok op belgie
 

Willem269

  • #10
We wonen net over de grens in Duitsland. Is dat van die meerdere aardlekschakelaars nieuw? We zijn 20 jaar uit Nederland weg maar wat me bijstaat is dat we indertijd één aardlekschakelaar hadden.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #11
In Nederland is het max 4 groepen op 1 ALS.
 

Willem269

  • #12
Maar hoe lang is dat dan? Ik meen echt te weten dat we in 2001 nog 1 aardlekschakelaar hadden. Dat met 4 lijkt me wel een mooi systeem omdat je dan nog ergens spanning houdt. Of?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #13
Al een hele tijd, kan me niet voorstellen dat die installatie uit 2001 was. Wat is de afschakelwaarde van je aardlek?
 

Willem269

  • #14
Frank, dank je voor de moeite maar ik heb geen idee wat en hoe hoog de afschakelwaarde is. En het huis waar we tot 2001 in woonden was in de jaren 80 gebouwd.
Maar laat anders maar, ik heb de lampen en contactdozen in de tuin uitgeschakeld en kijk in het voorjaar verder. In dit jaargetijde hebben we toch de rolluiken dicht dus heeft tuinverlichting geen zin. :)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #15
In Nederland passen we aardlekschakelaars van 30mA toe en daar mogen maximaal 4 eindgroepen achter. Dat hier wordt geroepen dat je 4 aardlekschakelaars zou moeten hebben is dus omdat je 15 eindgroepen hebt, niet omdat iedereen in Nederland 4 aardlekschakelaars heeft. ;) Volgens recente normen moeten dat er wel altijd minimaal 2 zijn.

Dit heeft 2 redenen. Allereerst inderdaad om de verlichting te waarborgen, je zult bij een fout niet volledig in het donker komen te zitten. Maar daarnaast ook omdat met heel veel verbruikers achter één 30mA aardlekschakelaar het ding wel eens kan afschakelen zonder dat er iets aan de hand is...

Sommige apparaten hebben by design een kleine lekstroom, bijvoorbeeld door het netfilter in een schakelende voeding. Niets aan de hand, maar vele kleine lekstromen zouden wel eens één grote kunnen maken en voor het afschakelen van de aardlekschakelaar kunnen zorgen. Door alles te verdelen over meerdere aardlekschakelaars verklein je meteen de kans dat dit gebeurt.

Wellicht heb jij nu van het laatste last.

Waarom heb je geen idee van de afschakelwaarde? Die staat er gewoon op. Als het een exemplaar van 300mA of 500mA is heb je van het laatst beschreven probleem geen last.
 

Willem269

  • #16
Hallo Xander,
waarom ik niet weet wat de afschakelwaarde is? Omdat ik nog nooit van het woord had gehoord. Maar hierbij een foto waarop ik geen van de door jou genoemde waardes kan ontdekken. Wel zie ik nu dat er een halfjaarlijkse testknop op zit. Dus gewoon eens per half jaar op het knopje drukken?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #17
0,03A = 30mA.

Ik vind het nogal wat, een hele woning, met aan het aantal groepen te oordelen een flinke installatie, achter één aardlekschakelaar van 30mA.

Misschien heb je een defect (zoals vocht in de tuinverlichting), misschien zit er gewoon te veel achter die ene schakelaar. Het is hier bij de buren niet voor niets niet toegestaan. ;)
 

Willem269

  • #18
Ik ben er denk ik achter. In de tuin staat een grijze verzameldoos, zo een waar acht kabels in kunnen. Die staat er nu 12 jaar en nu pas heb ik gezien dat aan de bovenkant een van de openingen niet was afgedopt, Deze week flink wat regen dus kennelijk een druppel 'verkeerd gevallen', net als een week of vier, vijf geleden. Dus afgedicht en nu maar afwachten.
Had eerder een installateur gebeld en die zei me al dat als alles weer werkte, het moeilijk meten is :)
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #19
Ik zou toch maar eens overwegen om er een paar aardlekschakelaars bij te plaatsen. Als je nu een storing hebt valt alles in één keer uit. Heb je meerdere aardleks dan spreid je het risico en heb je altijd wel ergens licht in huis.
En sowieso het hele buitengebeuren achter een aparte aardlek. De reden is nu wel duidelijk.
Stel je bent een paar dagen weg, en je koelkast en vriezer zijn een paar dagen uit dan weet je niet wat je aantreft als je de deur weer opendoet, dus dat soort apparatuur bij voorkeur op een andere aardlek als de buitengroep.
 

Willem269

  • #20
Ik ben eens wezen kijken bij de buren, groter huis, net als het onze uit 2002. Twaalf groepen in de meterkast en zegge en schrijve 1 aardlekschakelaar.

Andere buurman, verderop in de straat, ongeveer zelfde bouwjaar, twaalf groepen met aardlekschakelaar

Nog eens zeven groepen 'in reserve' voor onder meer bijbouwen schuur, aanleg zonnepanelen en spa in de tuin.

Lijkt wel typisch Duits.

Maar je suggestie is zeker het overwegen waard.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu