Stroomuitval zonder uitgeschakelde zekering.

TomDerks

  • #1
Beste mensen gisteravond deed zich bij ons thuis iets raars voor.
Plotseling viel in een deel van het huis de stroom uit. Maar toen ik in de meter kast keek was de zekering van de groep niet uitgeschakeld.
Vermoedelijk ligt er dus ergens een leiding los.
Ik heb de energie leverancier (eneco) gebeld en volgens hun hebben wij maar één hoofdzekering en kan het niet zo zijn dat er een van de drie fasen uitgeschakeld is. Want volgens hun krijgen we maar één fase. En zou dus het hele huis zonder stroom moeten zijn.

Voor de veiligheid heb ik de zekering (een automaat) uitgeschakeld.
De bewuste groep had eerder al een korte stroomstoring waarbij hij minder dan een seconde uitschakelde en weer aan sprong.
Op deze groep staan ook veel apparaten en de laatste tijd gingen lampen wat zachter branden als bijv een waterkoker, of een stofzuiger aangeschakeld werd.

Het huis is uit 1939 maar een paar jaar geleden is de elektrische installatie vernieuwd. Dit hebben de vorige bewoners gedaan of laten doen.

Graag zou ik willen weten waar en hoe ik naar een fout moet zoeken. Zodat ik er achter kan komen of er een draad los ligt en waar de draad los ligt. Een handicap is het feit dat er geen centraal doos systeem is en dat bij de herinstalatie gebruik gemaakt is van de oude buizen.
Met andere woorden de aansluitingen zitten op de meest onwaarschijnlijke plaatsen. Dus bij bijvoorkeur doe ik metingen aan de contactdozen en aansluitpunten die ik wel kan zien.

Tenslotte ben ik in het bezit van een goede multimeter.

Het is een lang verhaal geworden maar hopelijk zit er bruikbare info bij zodat jullie me de goede kant op kunnen sturen.

Tom
 

Fiesiekus

  • #2
Als alle lichtpunten en WCD's van die groep spanningsloos zijn (met ingeschakelde groep) zou je dicht bij de groepenkast moeten beginnen of eerst kijken of de verbinding met de automaat wel in orde is.

Je zou daarna in de lasdozen (die horen toegankelijk te zijn/blijven) kunnen controleren of er spanning te meten is en of er iets los zit dan wel geschroeid/verbrand (ruiken/kijken) is.
 

Tozz

  • #3
Waarschijnlijk is de verbinding met de groep in de groepenkast niet helemaal lekker of is er een las kapot. Als je sinds kort ookal had dat lampen gingen flikkeren bij aanzetten van verbruikers gok ik op een las die is verbrand door slecht contact.

Alleen kijken of de draden in een lasdop zitten voldoet dan dus niet. Je moet ook de lasdop/lasklem verwijderen. Maar misschien kan je de defecte las wel zien aan het feit dat ie verbrand is/gesmolten isolatie. En in het geval van een lasklem de lasklemmen niet meer hergebruiken maar nieuwe halen.
 

Ralph

  • #4
Beter ook geen priklasklemmen meer gebruiken op die groep. Ik kom toch best vaak dit tegen dat ze eruit branden. Met die ouwerwetse draaidoppen gebeurt dit minder snel.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Als je ze monteert zoals de verpakking voorschrijft kunnen die dingen veel meer stroom aan dan de bedrading en gaan ze echt niet vanzelf los zitten.
Het is ook vaan de NUL die los gaat en dat is niet toevallig.

Plaats je ze niet juist of en je van de hergebruik dan is het vragen om problemen.
 

TomDerks

  • #6
Heren bedankt voor de info hier kan ik wel wat mee.
Vandaag heb ik wat tijd over en ga ik de eerste lassen controleren. Misschien vervang ik gewoon alle lassen wel voor de veiligheid.
 

TomDerks

  • #7
Inmiddels heb ik een aantal testen uitgevoerd en draden terug gevonden.

1) De meterkast.
gemeten tussen Fase en Aarde van de groep : +/-235V !!
gemeten tussen Fase en Nul 235 V
gemeten tussen Nul en Aarde 0 V


2)Normaal funtionerende kamer op zelfde groep
gemeten tussen Fase en Aarde van de groep : +/- 235V !!
gemeten tussen Fase en Nul 235 V
gemeten tussen Nul en Aarde 0 V

3) Probleem ruimtes
gemeten tussen Fase en Aarde van de groep : +/- 235V!!
gemeten tussen Fase en Nul: +/- 60 tot 80V !!
gemeten tussen Nul en Aarde 0 V


Conclusie:
Ergens ligt er een fasedraad tegen een aarde draad hierover loopt niet genoeg stroom om de automaat uit te schakelen, minder dan 16A
ALS is niet aanwezig maar had uitgeschakeld moeten worden indien wel aanwezig.
De stroom kring tussen Fase en Nul word x keer per seconde onder broken, vermoedelijk kapotte las /slecht contact.

Klopt dit? ^


De hele electrische installatie is nogal knullig aangelegt voorbeelden hiervan zijn: opbouw stopcontacten die half in de muur (stuclaag) verzonken zijn. Plafond spotjes in de badkamer die met losen draden zonder buis of centraal doos met elkaar verbonden zijn. Waar alle draden bij elkaar komen zit er een dicht getapde plasic zak met daarin alle las klemmen. Hier kan ik zonder hat plafond te slopen niet bij....
Trekschakelaar in de badkamer die verzonken is in de muur en weggewerkt met een stuclaag.
Centraal dozen en leidingen die weggewerkt zijn boven verlaagde plafonds waarbij die plafonds gesloopt moeten worden om bij de leidingen te komen. Vanuit de meterkast vertrekt een 5 aderige kabel waarop groep 1 en groep 2 zitten! Groep 1 en 2 zijn respectievelijk de wasmachine en de droger. Groep 3 et n 4 voorzien samen het hele huis van stroom. Sommige lampen hangen aan een houten plaatje wat in een metalen centraal doos geschroefd zit.

Dus waarschijnlijk is de simpelste oplossing om alle electriciteit te verwijderen en vanaf de meterkast goed aan te leggen. Een handicap hierbij is de niet verlaagde plafonds die van stro met stucwerk gemaakt zijn. Een voordeel is dat ik niet door het plafond hoef om dat het een beneden woning is.
Nu vraag ik me af of het mogelijk om een centraaldoos systeem onder de vloer(in de kruipruimte) aan te leggen en dan per kamer om hoog te komen met één of meerdere leidingen. Bij nader inzien kan dit waarschijnlijk niet om dat de centraaldozen dan nog steeds ontoegankelijk zijn.
 

Fiesiekus

  • #8
Conclusie:
Ergens ligt er een fasedraad tegen een aarde draad hierover loopt niet genoeg stroom om de automaat uit te schakelen, minder dan 16A
Klopt dit? ^
Conclusie: er zit ergens een nul los. Die komt omhoog in spanning doordat er een kleine stroom via je meter door loopt.

Als je CD's in de kruipruimte legt, zijn ze toch prima toegankelijk?
Waar alle draden bij elkaar komen zit er een dicht getapde plasic zak met daarin alle las klemmen.
Advies: vervangen, en snel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu