Tweede groepenkast: Hoe?

Hansvandongen

  • #1
Hallo,

Ik heb een zolder (70 m2) gehuurd, casco, in onderhuur. Een soort kamerhuur eigenlijk. Wel met toestemming van de eigenaar.

Ik ben nu bezig deze zolder zoveel mogelijk te verzelfstandigen (riool, water, elektra aansluiten). Er zitten beneden twee groepen in de (enige) groepenkast die "voor mij" zijn, ik heb echter het aanwezige elektra bekeken en dat is echt met spuug en kauwgom aan elkaar gedraaid, en bovendien ernstig verweven met de benedenverdieping. Daarom wil ik het elektra boven dus kompleet nieuw aanleggen, en een eigen groepenkast maken. De hoofdzekering in het pand is 35A, enkelfase. Een eigen externe aansluiting is geen optie. Die 35A is voldoende (jarenlang met 3 eenpersoonshuishoudens op een 35A zekering gewoond)


Mijn aanvankelijke idee was om in de meterkast een voldoende dikke kabel naar boven te trekken en daar hoofdschakelaar, aardlekschakelaar en groepenkast met 4 groepen te plaatsen.

De vraag is nu: mag dat, en zo ja: Hoe? dwz hoe tak ik die kabel af: van de hoofdschakelaar, uit de groepenkast? Ik moet de kabel afzekeren: doe ik dat in de groepenkast beneden of als "hoofdzekering" voor mijn groepenkast boven? en hoe zwaar?

Zoekend op het forum lijkt mijn situatie nog het meest op de keukenperikelen waarbij 7 inductiekookplaten, 4 koelkasten, 6 ovens en een wasmachine in de nieuwe keuken moeten komen op 35 groepen (liefst via een enkele 1.5mm2 kabel :lol: )

De oplossing lijkt daar te zijn via een kookgroep van 2x 20A met een 5-aderige vmvk kabel (let op de kleurtjes..) naar een perilex WCD te gaan en daar een "Tiara" neer te zetten. Zo'n tiara is toch gewoon een groepenkast met aardlek en lastscheider (=hoofdschakelaar?) in een leuk kastje?

Ik overweeg dus om beneden via zo'n kookgroep naar een perilex wcd op zolder te gaan, en daar de hoofdschakelaar/ALS/groepenkast op aan te sluiten;
2x20A lijkt me ivm met de 35A hoofdzekering wel wat te heftig, en zelfs 2x16A is misschien te zwaar ivm selectiviteit.

Bovendien wil ik boven een wasmachine aansluiten, dus niet via de ALS: Volgens mij moet zo'n kookgroep wel via de ALS. Hoe los ik dit op?

Hans
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Het probleem met dit soort constructies is idd de selektiviteit. Er hoort altijd minimaal een factor 1,6 tussen eind- en voorbeveiliging te zitten. Of als vuistregel houdt men 2 stappen tussen de zekeringen aan. 35A > 20A is een factor 1,75 is dus selektief. Echter 20A > 16A is een factor 1,25 en is dus niet selectief. Het ongewenste effect hiervan is, en daarom volgens de voorschriften niet toegestaan, dat bij een kortsluiting in één van de eindgroepen, de voorbeveiliging kan aanspreken waardoor je hele installatie afgeschakeld wordt.
Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn om 10A eindgroepen te plaatsen, dus 35A>20A>10A. Maar om de een of andere reden vinden gebruikers dat atijd ongewenst. Het alternatief is zwaardere hoofdzekeringen dus bijv 40A(automaat)>25A>16A. Als je hieraan voldoet kun je idd een onderverdeler plaatsen (voorbeveiliging uiteraard in de hoofdkast). Via perilex kan maar dan wel de grote 25A uitvoering, direct naar de kast zou ook kunnen en de voedingskabel zou tenminste 5x4mmq moeten zijn.
De onderverdeler zou dan tenminste een hoofdschakelaar, 2 aardlekschakelaars en je 4 eindgroepen moeten bevatten. Wasmachine hoort tegewoordig ook achter een ALS. Vergeet niet dat de aarde ook een voldoende lage weerstand hoort te hebben.

PS. Wel een ingewikkelde klus voor een etage in onderhuur, die je beter aan een erkend installateur zou overlaten (ivm verzekering ed), tenzij je als dhz'er heel goed weet wat je doet, hier ervaring mee hebt en uiteraard met toestemming van de eigenaar.
 

Hansvandongen

  • #3
Bedankt voor je reactie. Ik heb zojuist de netbeheerder gebeld, en die zegt dat ik geen 40A automaat krijg. Ik heb wel een offerte voor een 3x25A hoofdaansluiting aangevraagd - gezien het spuug/kauwgomgehalte van de huidige installatie voorzie ik dan wel problemen door vermenging van de huidige groepen. Of natuurlijk de benedenverdieping 1x25A geven en boven 2x25A (hehehe)

Probleem is dan natuurlijk dat als ik de kabels naar de decentrale verdeelkast afzeker op de selectieve 16A, dat ik dan de eindgroepen nog steeds op 10A moet zetten.

Het totale gebruik in het pand zal trouwens de huidige 35A vrijwel zeker niet overstijgen (kleine, energiebewuste huishoudens).

Hoe doet men dit normaal gesproken met een kookgroep van 2x16A: die zou toch nooit selectief zijn t.o.v de standaard enkelfase 35A aansluiting? Ik begrijp tenminste dat dat bij nieuwbouw in normale huizen de standaard is. Of geldt zo'n 2x16A kookgroep als 16A?

Over die wasmachineaansluiting: die was niet alleen voor de wasmachine bedoeld. Ik heb namelijk een draaibankje met frequentieregelaar (hobby), en die deed in mijn vorige huis de ALS er steevast uitspringen (door hoogfrequentbagger die de regelaar aan het net "teruggeeft") dus ik dacht dat te voorkomen door de wasmachinegroep. Zeker omdat ik geen zin heb elke keer als ik ga hobbyen bij de buren te moeten aanbellen om de ALS te resetten. Toch maar netfiltertje installeren.

Trouwens: hoezo 2x ALS op 4 groepen? opdat er nog een lampje brand bij aardlek? En moeten die secundaire ALS-en boven dan een graadje gevoeliger zijn dan in de hoofdkast (ivm "selectiviteit" van de ALS)?

Hans
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
1. 3x25A maakt het probleem qua selectiviteit alleen maar groter (25A>16A>10A?) dus dat zou ik niet doen, als je aan 1x35A genoeg hebt.
2. Qua selectieveteit telt een kookgroep van 2x16A gewoon voor 16A.
3. alle groepen horen achter min. 2 ALS's (idd om verlichting te waarborgen). Als je draaibank een ALS doet uitschakelen veroorzaakt deze dus een gevaarlijke lekstroom en is waarschijnlijk de isolatie niet in orde.
4. Eindgroepen horen iig met max. 30mA ALS's beveiligd te zijn.

Al met al zou ik deze constructie niet aanraden, zeker niet als dhz klus maar gewoon vanaf de hoofdgroepenkast voldoende en goed beveiligde groepen aanleggen.
 

Hansvandongen

  • #5
2. Qua selectieveteit telt een kookgroep van 2x16A gewoon voor 16A.
Hoera! dat wilde ik horen. Jammer alleen dat dit volgens de installateur, die ik toch maar gebeld heb( hij komt volgende week kijken), "oneigenlijk gebruik" is; achter een kookgroep zouden alleen kooktoestellen mogen staan.
<..> Als je draaibank een ALS doet uitschakelen veroorzaakt deze dus een gevaarlijke lekstroom en is waarschijnlijk de isolatie niet in orde.
Die frequentieregelaar is prima in orde, het afslaan van ALSs is een bekend probleem (die regelaars zijn nl. eigenlijk bedoeld voor industriële omgevingen waar blijkbaar veel minder gevoelige ALSs staan; ik geloof dat nieuwere types betere of ieg ingebouwde netfiltering hebben.)
Al met al zou ik deze constructie niet aanraden, zeker niet als dhz klus maar gewoon vanaf de hoofdgroepenkast voldoende en goed beveiligde groepen aanleggen.
Tsja, daar begint het inderdaad op te lijken; ik ben benieuwd wat de expert ter plaatste zal zeggen. Dat met die kookgroep leek me een prima idee, m.i. ook verantwoord (hmmm...), en het idee elke keer de buren lastig te moeten vallen als er iets is vind ik ook niet echt fijn (de verhouding begint nl. al aardig te bekoelen omdat de klus zo lang duurt.... maar ja dat is een ander verhaal)

in elk geval hartelijk bedankt voor je snelle reakties

Hans
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Verstandig besluit om een installateur in de hand te nemen, hoewel ik hem wel 'streng in de leer' vindt. Die kookgroep constructie wordt bij dat Tiara systeem immers ook toegepast. Overleg met hem wat je zelf kan uitvoeren (leidingen, schakelmateriaal ed) en wat hij doet (groepenkast aarding etc.)
Ik blijf toch van mening dat er met die frequentie regelaar iets niet pluis is. Wellicht heb je gelijk dat het in een industrieele omgeving met zwaardere ALS's wel toegestaan is maar dan zeker niet op plaatsen waar direct of indirect aanraak gevaar bestaat. 30 mA lekstroom door het menselijk lichaam is de grens tussen pijnlijk en dodelijk. Dit probleem 'oplossen' door de ALS weg te laten is mi 1. niet toegestaan en 2. potentieel zeer gevaarlijk.

Succes ermee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu