Tweede elektrische boiler in serie of parallel koppelen.

Kezma

  • #1
Beste,

Zoals de titel het al zegt, ben ik van plan om een 2de boiler te gaan toevoegen aan de huidige setup.
Het zou zijn voor een vakantiewoning. Aangezien we een sauna en hottub laten installeren hebben we schrik dat de gasten hun meer gaan willen douchen en we niet genoeg warm water gaan hebben met 1 elektrische boiler (Enkel de 2 badkamers en de keuken moeten voorzien worden van warm water).

Nu vroeg ik me af of ik deze best in serie of parallel zou koppelen en in welke positie ik de nieuwe boiler plaats als ik deze in serie zou leggen. Zet ik de nieuw boiler na de oude boiler of omgekeerd?

Alvast bedankt voor de informatie!

Tommy
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Bij parallel moet je zorgen dat beide dezelfde weerstand hebben anders is de ene boiler leeg en word het water uit de andere gemixt of er moet een regelaar tussen.

2 achter elkaar, je moet alleen wel beide opbouwen als is het een solo.
Dus beide een eigen inlaatkombi.

Ik zou elke badkamer zijn eigen geven .

Je zou ook alleen de keuken een kleine 10l kunnen geven.
 

Kezma

  • #3
Bedankt voor de informatie.

Elke badkamer een eigen boiler koppelen is niet echt mogelijk, aangezien de boiler op de eerste verdieping geplaatst is en de leidingen van beneden uit vertrekken naar de badkamers.

Ik zou dan eerder opteren voor ze in serie te gaan installeren. Maar koppel ik dan het warme water van de 2de boiler aan de aansluiting van het koude water van de eerste boiler he?

Zet ik dan best de nieuwe of de oude boiler als tweede boiler?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Ja, je koppelt het warme water van de eerste boiler aan de koud water ingang van de tweede.

Het verwarmingselement van de tweede boiler begint pas te werken wanneer er koud water instroomt en de eerste boiler dus al aardig leeg is. De eerste boiler begint bij te verwarmen zodra de vraag van warm water begint. Daarom zou ik de boiler met het grootste elektrische vermogen als eerste in de rij plaatsen. Dan krijg je de meeste opwarming zodra de warmwater vraag start, en kun je aan het eind daardoor waarschijnlijk net wat langer douchen.

Met een parallelle opstelling gaan beide verwarmingselementen aan zodra er vraag is, dus heb je netto wat langer warm water maar dan zit je zoals @The headhunter al noemde met een probleem van synchronisatie van de volumestroom per boiler.

Vangt één boiler met meer vermogen het probleem niet op? Je hebt drie-fase boilers met vermogens van rond de 7,5 kW die bijna continu kunnen leveren.
 

KlusserHein

  • #5
Hoeveel liter is de oude boiler?
 

Kezma

  • #6
De oude boiler is 120 Liter. Iemand een idee hoe groot de nieuwe boiler zou moeten zijn voor een vakantiewoning met max 4 personen?
 

HBH

  • #7
Dat ligt er maar net aan hoe vaak, hoe lang en hoe snel achter elkaar die 4 personen willen douchen. Maar op het internet is wel info te vinden over 'gemiddelden'.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu