Tweede groepenkast - elektrisch rijden

Paul_g

  • #1
Hi allen,

Ik wil mijn huidige verouderde groepenkast laten vervangen en uitbreiden, maar loop tegen een paar vragen aan waar ik tot nu toe geen eenduidig antwoord op heb kunnen vinden (veel tegenstrijdigheden). Vandaar dat ik mijn specifieke situatie graag wil voorleggen.

Momenteel heb ik een 1x35A aansluiting die ik laat verzwaren naar 3x25A. De groepenkast gaat bestaan uit 8 groepen (16A), een 4P alamat voor kookplaat (16A), een 1-fase alamat voor zonnepanelen die nog geplaatst gaan worden (16A, 300mA), twee aardlekschakelaars en een hoofdschakelaar (40A).

Wegens beperkte ruimte kan er enkel een groepenkast geplaatst worden met 24 slots. De huidige groepenkast is ook van deze grootte.

Omdat ik elektrisch ga rijden wil ik thuis kunnen laden. Hiervoor heb ik een 4P type B aardlekschakelaar nodig (bijvoorbeeld die van Chint), een 4P krachtgroep (16A) en een kWh-meter (MID-gekeurd). Dat zijn in totaal 12 slots die ik nu tekort kom.

Ik heb in de meterkast nog ruimte om een tweede onderverdeler te plaatsen op ongeveer 1m afstand van waar de hoofd groepenkast hangt. Wat ik graag zou willen weten is of deze onderverdeler na de hoofdschakelaar afgetakt mag worden om de onderverdeler met eigen aardlek en krachtgroep te voeden voor de laadpaal? De ene elektricien zegt dat dit mag omdat de onderverdeler in dezelfde ruimte en dicht bij de hoofdkast hangt, de ander zegt dat hier een eigen hoofdschakelaar in moet die je aansluit op een 4P krachtgroep. Wat is nu juist?

In het laatste geval, hoe zit het dan met selectiviteit? Ik wil wel kunnen laden op 3-fase, 16A anders heeft het geen zin. Dat zou betekenen dat in de hoofdkast een krachtgroep van 25A moet komen.

Verder komt de tweede groepenkast lager te hangen dan de hoofdkast, zegt de NEN hier nog iets over? Ik weet dat de hoofdkast op 1.60m hoogte moet hangen, maar geldt dit ook voor de onderverdeler in dezelfde ruimte? Daar is namelijk geen ruimte voor.

Alvast bedankt voor de hulp!
 

Paul_g

  • #2
Iemand die kan helpen? :)
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #3
Hoi Paul, ik heb je een privebericht gedaan.
Deze mensen werken volgens de nieuwste eisen en zijn wat de NEN 1010 (2015) eisen betreft ook goed op de hoogte, ze verkopen o.a. groepenkasten naar wens van de klant compleet voorbedraad en met de vereiste onderdelen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Of er een minimum hoogte voor een onderverdeler geldt, is mij niet bekend.

Wel de onderverdeler na een aardlekautimaat/zekering aansluiten anders is de kabel naar de onderverdeler enkel gezekerd door de hoofdzekering.

Ook dien je een extra aardlekschakelaar te plaatsen gezien je op de huidige twee ALS al 8 groepen hebt zitten.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #5
Een ALS zekert niet af Vonken_trekker, de onderverdeler kan gewoon gelijk achter de hoofdschakelaar afgetakt worden, deze is dan net als de eerste verdeler met dezelfde hoofdzekering afgezekerd, wel als verbinding tussen de twee verdelers een voldoende dikke kabel gebruiken, 2mm kwadraat mag in dit geval niet. Dan op de tweede verdeler weer beginnen met een ALS en daarachter weer de groepen (maximaal 4 per ALS) of je past gewoon alamats toe, dan heb je voor de alamats geen ALS nodig.

Bij 25A kun je beide verdelers verbinden met 4mm kwadraat, tot 35A ben je aangewezen op 6mm kwadraat.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Lijkt me niet wenselijk de onderverdeler direct op de hoofdschakelaar te zetten. Verstandiger om deze reeds in de hoofdkast al te beveiligen tegen overbelasting/kortsluiting.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Er is geen onderverdeler, het is een uitbreiding van de hoofdverdeler.
Als er ruimte is om een kast te plaatsen mag dat overal in die kast, en mits je de kabel er naar toe niet langer hebt dan 3m en deze brandvrij gelegt is hoef je die niet appart te beveiligen.
Zet je de kasten tegen elkaar dan is het gewoon 1 kast met meerdere secties.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #8
Wanneer wordt er dan van een onderverdeler gesproken?
Als deze in een andere ruimte hangt zoals bijv. een schuur, garage of tuinhuisje?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Als de afstand groter word dan 3m, hij een eigen voorbeveiliging krijgt, en een eigen hoofdschakelaar en/of een andere functie.

Zelfs binnen 1 kast kan je onderverdelingen hebben.

Bij een woonhuis waarbij je in de meterkast uitbreid met kastjes ben je aan het uitbreiden, je maakt geen onderverdeler.
 

Paul_g

  • #10
Dank voor de heldere uitleg The headhunter. Daar kan ik wat mee!
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #11
Bedankt voor de uitleg Headhunter.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu