Extra groepenkast - tweede kast erbij gekocht maar 1 fase

Arjenv

  • #1
Hallo,
Net nieuw hier, en ik zit met een vraag.
Ik heb een bestaande groepenkast (ABB Hanoform 3-fase) en deze is vol. Ik wil alle buitenverlichting en stopcontacten op een aparte groep zetten en dus heb ik een tweede kast erbij gekocht, helaas zag ik te laat dat het hierbij ging om een 1-fase kast. In de kast zit ingebouwd 2x aardlekschakelaar, 4 groepen en een hoofdschakelaar. De hoofdschakelaar heb ik eruit gehaald aangezien deze kast gekoppeld word met de oude kast. Nou is mijn vraag moet ik de twee aardlekschakelaars (2 polig) nu vervangen voor 2 4-polige aardlekschakelaars of kan ik gewoon bestaande houden.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Je kunt deze houden, maar dan zijn die 4 nieuwe groepen dus maar over twee van de drie fasen te verdelen. Of dat goed uitkomt in combinatie met de bestaande situatie kunnen wij zo natuurlijk niet over oordelen...
 

Arjenv

  • #3
Oke, beter zou dus wezen om de aardlek te vervangen voor een 4-polige zodat het allemaal hetzelfde is begrijp ik hieruit?
Ff een foto van hoe het nu eruitziet. de linkerkast is dus de nieuw en is nog niet aangesloten op de oude.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Arjenv schreef:
Oke, beter zou dus wezen om de aardlek te vervangen voor een 4-polige zodat het allemaal hetzelfde is begrijp ik hieruit?
Ik weet niet hoe je dat uit mij tekst haalt, maar nee, dat is niet beter.

Een gegeven is dat je op deze manier die 4 nieuwe groepen nu maar over twee fasen kunt verdelen (fase 1 en 2, fase 2 en 3, fase 1 en 3, jouw feestje).

Afhankelijk van hoe de verschillende fasen nu op dit moment belast zijn en wat je met de nieuwe groepen wilt gaan doen, kan deze oplossing prima zijn, of problematisch... Als je de nieuwe groepen wilt gebruiken voor een wasmachine, vaatwasser en jacuzzi dan kan ik me voorstellen dat je de boel liever over 3 fasen verdeeld. Als het alleen voor je buitenverlichting en stopcontacten is lijkt het me niet zo'n punt (heb je daar 4 groepen voor nodig?). Tenzij je de frituurpan in het tuinhuis hebt staan, graag buiten gourmet en dan ook nog even een verrijdbare infrarood terrasheater neerzet, ... ;)

Het komt er uiteindelijk natuurlijk op neer dat je maar een 3x25A hoofdaansluiting hebt en iedere fase dus maar met 25A kunt belasten. Als je dat op deze manier voor elkaar kunt krijgen is het prima.

P.s. Volgens de nieuwe NEN1010:2015 (nog niet van kracht) mogen tweepolige automaten niet eens meer achter vierpolige aardlekschakelaars aangesloten worden, dus jouw oplossing is zeker weten niet "slecht" o.i.d.
 

Arjenv

  • #5
Oke, helemaal goed. Dan hou ik het gewoon zo. Heb ook geen 4 groepen nodig, maar kon deze kast met alles erin voor 85 euro kopen bij de praxis ipv de 315 die die normaal kost :D
Gaat nu om 1 groep voor buiten, tzt komt er op zolder nog 2 slaapkamers, daarvoor kan ik dan nog een andere groep gebruiken. Hou ik die andere twee als "reserve" zeg maar.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu