Groepenkast uitbreiding tweede hoofdschakelaar plaatsen?

Bonza

  • #1
Goedemorgen,

Mijn huis (bj2005) is voorzien van een enkelfase (35A hoofdzekering) groepenkast (2 dinrails) met daarin 1 hoofdschakelaar(40A), 3 aardleks met elk 4 eindgroepen (16A).

Nu wil ik een flinke airco met warmte pomp (3KW) gaan plaatsen en een zonnepaneel installatie (4-5KW). Er moeten nu groepen worden samengevoegd om plaats te maken, iets wat ik niet zie zitten omdat de huidige indeling prima is en het maar behelpen blijft. (vol is vol)

Ik wil tevens voorbereid zijn zodat niet alles op de schop moet mocht het nodig zijn om de hoofdzekering te verzwaren.

Als ik een tweede groepenkast aan de huidige kast koppel mag ik daar dan een tweede hoofdschakelaar plaatsen en deze door lussen op de voedende zijde van de bestaande hoofdschakelaar (elektrisch dus ook rechtstreeks op de kwh meter aangesloten)? Kwa nen1010 ben ik nogal stoffig maar volgens mij was het in orde als met 2 handelingen de installatie spanningsloos gemaakt kon worden.

En zijn er verder nog regels hoe de tweede kast fysiek gekoppeld dient te worden? De huidige kast is een Hager VISION en wilde er een tweede naast zetten.

Alvast bedankt voor jullie advies

Jeroen
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Nee, de voedende zijde van het net dient met één hoofdschakelaar afgeschakeld te kunnen worden, evenals de voedende zijde van de zonnepaneel installatie. Koppelen doe je op de afgaande zijde, met voldoende dik draad, op de daarvoor aanwezige klemmen stroken.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
De tweede kast kan er gewoon naast, daar plaats je de nieuwe groepen in en aardlekschakelaars in, en dat sluit je aan op de hoofdschakelaar in de eerste kast.
 

Bonza

  • #4
Bedankt voor de snelle antwoorden.

Nog een vraagje over de aarde klemmenstrook in de nieuwe kast. Dien ik deze vanaf het centraal aardpunt in de meterkast naar de nieuwe kast leggen of moet deze worden door gelust vanuit de eerste kast (omdat daar ook de voeding vanaf komt).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu