Tweede groepenkast in aparte woon/werk ruimte

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Kort: NEE!

Al je tekenkunsten ten spijt, de kabel naar de onderverdeler moet je afzekeren. De hoofdzekeringen zijn 25A lees is (die zitten toch vóór de hoofdschakelaar??) dus de beveiliging van de kabel naar de onderverdeler wordt 3x16A. (selectiviteit)

Hierdoor kun je in de onderverdeler groepen van maximaal 6A plaatsen. Zinloos dus.

Kort samengevat: Bij een 3x25 huisaansluiting is een onderverdeler volgens de geldende regelgeving niet mogelijk. Alternatief is upgraden naar 3x35, kost je wel veel vastrecht.

Vaak is het goedkoper alle groepen naar de hoofdkast te leiden. Dus 3 gewone groepen en 1 krachtgroep allemaal apart naar de hoofdkast.

Let ook even op de totale belasting, een compleet woonhuis + sauna + doorstroomverwarmer + electrisch stoken in het bijgebouw kan wel eens teveel van het goede zijn op 3x25, dan zit je sowieso aan een upgrade vast.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Volgens mij wordt er in dat topic ook duidelijk aangestuurd op 3x35.

In de laatste tekening mis ik nog steeds de voorbeveiliging voor de kabel naar de onderverdeler. En in de 2e kast hoort ook een hoofdschakelaar, en minimaal 2 aardlekschakelaars. (garanderen lichtvoorziening)
 

Tyr

  • #5
Dank voor uw reactie,

In die thread adviseren ze inderdaad 3x35A. Maar het gaat me er om dat iedereen het normaal vind om direct na de hoofdschakelaar een 3x25A krachtstroom-vertakking aan te leggen met een substatiele lengte. Zijn hoofdvraag is hoe dik die kabel moet zijn. Ik pak dus YMVK-AS 5X6mm² en doe verder hetzelfde.

Chathanky zegt namelijk:
Bij de bestaande groepenkast een hoofdschakelaar en 25 ampere zekeringen, doe je de zekeringen niet dan moet je een 5 x 6 mm² kabel gebruiken.
Ik heb weer e.a. gewijzigd naargelang uw aanbevelingen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Maar het gaat me er om dat iedereen het normaal vind om direct na de hoofdschakelaar een 3x25A krachtstroom-vertakking aan te leggen met een substatiele lengte
Ik lees iets heel anders, er wordt duidelijk gesproken over 3x35 hoofdzekeringen en een 3x25 voorbeveiliging op de kabel.

Aansluiten direct achter de hoofdzekeringen/hoofdschakelaar is gewoon absoluut verboden. Mocht er brand ontstaan door welke reden dan ook, dan vindt ook de verzekering dit ook en keert waarschijnlijk niet uit.

U leest blijkbaar wat u wilt lezen, ik zeg u nogmaals dat het zo niet kan en mag.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Zekeringen en automaten dienen ervoor om de achterliggende installatie te beveiligen.

Hoofdzekeringen dienen de voorliggende installatie te beveiligen tegen fouten in de achterliggende installatie zodat het leverende net blijft werken.
 

Tyr

  • #8
Beste Hessie,

Wederom dank voor uw reactie. Brand willen we natuurlijk niet. Ik ben het helemaal met uw slogan eens, je doet het goed of je doet het niet. U bent duidelijk expert, en ik niet dus ik zou het erg waarderen als u (en/of uw collega's) nogmaals met mij naar een oplossing zou kunnen kijken.

De Nederlands wetgeving verbied mij dus om een kabel te hebben liggen die door de hoofdzekering op 3x25A is gezekerd achter een aansluiting die dit ook maximaal toelaat. IN de meterkast mag het dan weer wél :cry: en volgens mij zitten die 3x25A zekeringen er niet voor niets... :roll: maar goed...

Het gevolg van deze wetgeving is dus de volgende zeer omslachtige oplossing.
Met geen mogelijkheid kun je dus achter een 3x25A aansluiting een praktische situatie creëren voor bijvoorbeeld een bedrijfs of woonruimte zonder dat de huurders toegang moeten hebben tot de hoofd meterkast waar de zekeringen zitten.

Ik hoop toch dat u het met mij eens bent dat dit een gruwelijk omslachtige oplossing is... heeft u nog tips? Op afstand bestuurbare zekeringen ofzo? Het mag wat kosten want 50 euro per maand extra voor een 3x35A aansluiting is zo terug verdient....

 

Peter_H

  • #9
Los van de afzekering van de kabels naar je werk/logeerruimte heb ik nog wat aanmerkingen op het schema van het woonhuis.
Ik zie 2 ALS van 300mA, ik mag hopen een type-fout, moet namelijk 30 mA zijn.
De hele bovenverdieping en zolder op dezelfde fase en op dezelfde ALS zou ik niet doen. Als L3 eruit ligt of de betreffende ALS zit je in het donker.
Valt de keuken ook onder de begane grond? Ik zou de keuken over verschillende fases verdelen.

Met een hoofdaansluiting van 3x25A kun je de kabel naar je werk/logeerruimte afzekeren op 3x16A. Dan kun je daar eindgroepen gebruiken van 10A. (naar mijn weten is het steeds factor 1,6). Maar of dit een oplossing is, is maar de vraag. Ten eerste is 10A per automaat genoeg? Ten tweede, als je doorstroomverwarmer 3x10A gebruikt en je electr. verwarming ook 10A, dan schakelt de automaat in je woonhuis uit.
 

Tyr

  • #10
Dank voor de tips, ik zal dit aanpassen in de volgende tekening.

Als je niet onder een lullig lauw douche-straaltje wilt staan dan moet je minimaal een 3x16A doorstoomverwarmer ophangen (mijn ervaring). Die kun je dan in capaciteit nog ietsjes terugdraaien zodat de lampen idd wel nog blijven branden :) Maar de krachtstroom stekkerdoos die op dezelfde groep zit moet ik ook met 3x16A kunnen belasten. Beetje lassen en/of een oude slijp-bank aanzetten zou wel moeten kunnen. U moet denken aan een "ambachtelijke werkruimte waar zich niet meer dan 1 persoon tegelijk in bevind". Een 230 volt zaagtafel achter een 10A zekering lijkt me ook geen goed idee zeker als er ook eens een afzuiging aan slaat.

Het is een lastige... Enige wat ik dan nog kan verzinnen is om alle lampen met 10A af te zekeren in die ruimte zelf. Mocht een lamp dan voor kortsluiting zorgen, dan kan die automaat iig nog gereset worden.
 

Andre69

  • #11
Direct achter de hoofdschakelaar zou u uw eigen kWh meter kunnen plaatsen met daar boven een groepenkast voor uw werkplaats. Vanaf daar kan elke groep (16A) met een eigen kabel naar de eindverbruikers.

De meter moet dus vanaf de bestaande groepenkast doorgelust worden.
Mits er er ruimte is de meterkast natuurlijk
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #12
Soortgelijke vraag is door ts vorig jaar ook al gesteld. Of het nu gaat om een logeerruimte, of verhuurde woonruimte, de gegeven antwoorden blijven kennelijk onwenselijk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu