Twee-fasen kookplaat, 3-fasen groep

Oostpoort

  • #1
In verband met de op handen zijnde verkoop van onze oude woning wil ik onze zeer oude (>25 jaar) keramische kookplaat/combi-oven combinatie van een bekend Duits merk vervangen door een nieuwe 'losse' inductiekookplaat en eenvoudige heteluchteoven.

Nu is de oude kookplaat/oven combinatie op 3-fase ('krachtstroom') aangesloten (er zit daarom ook een 3-fase meter in de meterkast). De hele combinatie wordt gevoed via 1 perilex aansluiting.

De meeste goedkope inductiekookplaten worden volgens mij aangesloten via twee gekoppelde groepen en de oven zou ook weer een eigen groep zijn.

De nieuwe apparatuur kan ik volgens mij op geen enkele manier aansluiten op de bestaande 3-fase perilex aansluiting. De 3-fasen perilex heeft nu immers 3xL + 1xN en voor de nieuwe kookplaat en oven heb ik 2xL + 2xN nodig voor de kookplaat en nog een 'gewone' L+N wcd voor de oven.

Ik zal er dus ofwel groepen bij moeten maken (als daar nog plek voor is) of de 3-fasen groep (laten) vervangen door twee gekoppelde en een losse groep.

Klopt dit of zit ik er naast? Wat zou de eenvoudigste manier zijn om de aansluiting/meterkast geschikt te maken voor de nieuwe apparatuur?



Zijn die 2xL bij een 2-'fase' perilex aansluiting normaliter eigenlijk van de zelfde fase of juist niet of komt dat allebei voor? Vraag me af hoeveel dat uitmaakt aangezien die twee fasen in het apparaat naar verschillende kookzones gaan, al is er natuurlijk nog wel de aansturing/display die met beide helften van de kookplaat communiceert.

Of zijn er nog goedkope 3-fasen oven/kookplaat combinaties leverbaar?
De reden van vervangen is overigens puur omdat de oven er echt niet meer uitziet met afgebroken knoppen e.d. en sowieso zeer gedateerd. De keramische kookplaat zelf ziet er eigenlijk nog best goed uit.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #2
Moet volgens mij gewoon lukken, tussen 2 verschillende fasen en nul zit ook gewoon 230V, alleen tussen 2 (of3) fasen onderling heb je ruim 400V.

Voor jouw nieuwe kookplaat heb je dan 2 fasen en de nul nodig.

Voordat je het spulletje lukraak volgens mij beredenering aansluit kun je beter een foto van de aansluitschema's op jouw kookplaat plaatsen, dan kan er worden gekeken wat de mogelijkheden zijn en gericht advies worden gegeven.

Voor jouw oven, gewoon op een 230V groep aansluiten, lijkt mij.
Als je voor je oven (als het aansluitvermogen 2000W of meer is) nog geen aparte 230V groep heb, zul je een (aardlek)automaat bij moeten plaatsen en een groep naar de keuken moeten trekken voor de oven.

Een z.g.n. kookgroep moet je bij 3 fasen sowieso niet gebruiken voor het aansluiten van een kooktoestel.
Deze worden gebruikt bij het aansluiten van kooktoestellen op 1 fase aansluitingen, dan spreek je van 2 gekoppelde automaten die met 2 fasen (afkomstig van één fase) en 2 nullen naar de kooktoestel gaan.
 

Oostpoort

  • #3
Jules1962,

Maar dan gaat er bij vol vermogen (3600W/16A per L) toch 7200W/32A door die ene nul?

Edit: of misschien niet helemaal, maar het is in ieder geval geen 3-fasen krachtstroom aansluiting meer waar je in theorie zelfs helemaal geen nul voor nodig hebt.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #4
Bij 2 of 3 fasen niet.
Dit komt door een faseverschuiving van 120 graden tussen de drie fasen onderling, hierdoor zijn de toppen van de drie fasen nooit allemaal tegelijk maximaal, dus de stroom zal bij gebruik van 2 of 3 fasen nooit het dubbele van de 2 fasen zijn, als je alle drie de fasen even zwaar belast is de stroom door de nul zelfs (nagenoeg) 0 Ampère, hoe dat verder wordt berekend heb ik ooit geweten, maar dat is alweer 40 jaar geleden.

Als je vanaf 1 fase via een kookgroep werkt klopt jouw verhaal wel, want er is dan geen sprake van een faseverschuiving, en lopen er in feite stroom via 2 parallelle zekeringen naar je kookgroep.
Als je hier dan gewoon de 2 fasedraden gewoon zou bedraden en één nuldraad gebruiken, dan stroomt er door de ene nuldraad wél flink meer dan 16A.
Dus bij een kookgroep altijd 2 fasedraden en 2 nuldraden gebruiken.

 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #5
Het kan in ieder geval helpen om even een foto van jouw verschillende aansluitschema's te posten, dan kunnen we in ieder geval veel gerichter antwoorden.
 

Oostpoort

  • #6
Ik heb nog geen kookplaat aangeschaft maar was van plan een van de goedkoopste van een bekend Zweeds warenhuis te nemen. Heb eens online gekeken en tot mijn verbazing zijn dit de aansluitopties:



Had niet verwacht dat er een 380/400V aansluitoptie zou zijn. Overigens moet je bij dit model kennelijk echt twee verschillende fasen hebben als je hem met 7200W wil aansluiten, een gewone kookgroep met 2x dezelfde fase mag kennelijk niet. Bij de kookplaat in ons nieuwe huis van een bekend Duits merk mag je zowel op 2 gelijke fasen (230V, 2xL + 2xN) als 2 verschillende fasen (380/400V, 2xL + 1xN) aansluiten.

Wat amperages betreft zou ik dan kennelijk inderdaad 2 van de 3 fasen kunnen gebruiken. Die 3e fase dan denk ik maar ongebruikt laten? Die kan ik toch niet voor de oven gebruiken zonder er nog een nul bij te trekken.

Als de oven niet teveel trekt kan ik hem misschien wel op dezelfde groep zetten als de koelkast die 60cm verderop staat. Ik kan er alleen heel moeilijk bij zonder de keuken te demonteren en een stekkerdoos lijkt me nou ook niet echt de oplossing daarvoor.

Moet eerst die oude oven er maar eens uithalen om te kijken hoe het precies zit daarachter.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dat is duidelijk de rechtse schema, maar dat had je misschien al door.

Dat jouw oude kooktoestel dan ook zonder problemen op een kookgroep kan, zal kunnen doordat je daar 2 aparte nul aansluitingen hebt, dat kan ik op dit schema niet terugvinden, dan is het bij dit schema niet raadzaam om het zo te doen.

Om de derde fase op dezelfde groep te gebruiken voor een aftakking naar de oven, dat is volgens mij niet toegestaan.

Na even naar dat driefasenplaatje in mijn antwoord te hebben gekeken weet ik het weer...
Bij een fasestroom van 16A komt de stroom op de nul bij gebruik van 2 fasen niet hoger dan 8A.
 

Oostpoort

  • #8
Jules1962 schreef:
Dat is duidelijk de rechtse schema, maar dat had je misschien al door.
Zeker.
Jules1962 schreef:
Dat jouw oude kooktoestel dan ook zonder problemen op een kookgroep kan, zal kunnen doordat je daar 2 aparte nul aansluitingen hebt, dat kan ik op dit schema niet terugvinden, dan is het bij dit schema niet raadzaam om het zo te doen.
Vetgedrukte heb ik niet gezegd maar het is ook wel verwarrend:

Oude adres: 3 fasen, oude kookplaat/oven combi waar ik geen aansluitschema van heb en waar ik een nieuwe kookplaat bijvoorbeeld een met bovenstaand aansluitschema op wil aansluiten.

Nieuwe adres: kookgroep met nieuwe kookplaat die zowel op 230V (2L+2N) als op 400V (2L+N)kan.
Jules1962 schreef:
Om de derde fase op dezelfde groep te gebruiken voor een aftakking naar de oven, dat is volgens mij niet toegestaan.
Als je bedoelt de oven op de 3e fase aan te sluiten en de nul op dezelfde als de oven, dat lijkt me inderdaad wel erg dubieus. Maar als ik er nu een nuldraad bij trek?
Jules1962 schreef:
Na even naar dat driefasenplaatje in mijn antwoord te hebben gekeken weet ik het weer...
Bij een fasestroom van 16A komt de stroom op de nul bij gebruik van 2 fasen niet hoger dan 8A.
Heeft dat niet ook nog iets te maken met de arbeidsfactor? Zal bij een keramische kookplaat wel geen probleem zijn omdat daar vermoedelijk de arbeidsfactor dicht bij 1 zal liggen, vraag me alleen af hoe dat bij een inductiekookplaat zit, zou wel eens heel anders kunnen zijn. Als de arbeidsfactor van die twee groepen in de kookplaat van elkaar verschilt zou er effectie mischien toch wel eens meer dan 8A kunnen gaan lopen?
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ik las jouw verhaal over je nieuwe woning te snel, dacht dat het om je huidige woning ging. :oops:

Op een 3 fasen eindgroep mag het niet om daar een aftakking te maken voor een 230V aansluiting, ook niet als je nog een fase over hebt.
Ook niet met een extra nul, je 3/4" buis naar de keuken zit met 5x2,5mm2 al aan het maximale aantal draden wat er in mag.
Technisch zijn er een hoop dingen mogelijk, wat eenmaal niet volgens de NEN 1010 mag.

Het arbeidsfactor verhaal...
Zou het dan zo uit de klauwen lopen dat de stroom door de nul boven de 16A uit komt?
Anders was het ook wel ongetwijfeld verboden om bij gebruik van 2 of 3 fasen één nul toe te passen.
(niet te verwarren met 2 fasedraden, afkomstig van 1 fase bij gebruik van een kookgroep).

Edit 230V aftakken van krachtgroep.
Na andere topics doorgespit te hebben ga ik nu twijfelen, misschien kunnen anderen meer over dit onderwerp vertellen.

 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Het aftakken van 230V van de krachtgroep zou niet mijn voorkeur hebben maar ik dacht dat het onder voorwaarden wel is toegestaan. Ben inderdaad benieuwd of iemand dit kan bevestigen.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #11
Het verdient inderdaad geen schoonheidsprijs.
TS geeft aan dat het om een oven en een kooktoestel gaat, dan zou je die twee apparaten zonder al te veel breekwerk in de installatie kunnen voorzien van stroom, er is een fase onbenut.
In de door mij aangehaalde topic lees ik dat het verder niet onveilig is alleen i.v.m. overzicht verdient dit geen schoonheidsprijs, maar onder voorwaarden wel toegestaan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu