'Laag' vermogen apparaat op twee fasen perilex?

MegaDirk III

  • #1
Hallo. Ik overweeg de aanschaf van inductie kookplaten (een enkele van 3-3.5 kW en een dubbele van net zoiets). Het appartement heeft maar drie reguliere groepen (16A 220v), waarvan één voor de wasmachine, en dus nog twee voor de rest waar al natuurlijk al een en ander op zit. Deze drie groepen zitten achter een aardlekschakelaar, er is nog één groep over in de stoppenkast (die dus aangesloten zou kunnen worden, vier groepen achter de aardlek, maar dan moeten leidingen worden aangelegd).

Wel is er een perilex aansluiting in de keuken aanwezig, met tweemaal 220 ('fase' heet dat geloof ik), op de meest voorkomende manier. In de stoppenkast zit nog een apart bakelieten kastje met drie stoppen, waarvan ik haast aan neem dat het de kookgroep is. Dit is niet apart uit te schakelen voorzover ik kan zien, dat moet dan met de hoofschakelaar. Ik weet dat dat uitproberen of die stoppen bij dat stopcontact horen door ze eruit te halen en dan de stroom in te schakelen gevaarlijk is. Niet doen.

Ik ben minder geinteresseerd in een kookplaat die meer dan 3.6kW verbruikt, ik heb dat niet nodig. Wat wel een uitkomst zou zijn is als één (twéé mag niet omdat dat splitsing van de groep betekent) kookplaat die een lager vermogen gebruikt op de kookgroep aangesloten zou kunnen worden. Kan dit, bijvoorbeeld de stekker te vervangen en juist aan te sluiten of een verloop snoer te maken?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Als je inderdaad een kookgroep hebt en die is werkend (meten!) dan zou je die kunnen gebruiken voor een kookplaat.
 

MegaDirk III

  • #3
Dank u voor uw reactie. Ik heb gemeten met een multimeter, er staat 235V ofzo spanning op twéé contactpunten. Voor de rest lijkt alles ouderwets, maar juist aangesloten, voorzover ik het begrijp.
 

MegaDirk III

  • #4
Een foto van de situatie in de kast:

99.jpeg


1 aardlekschakelaar
2 hoofdschakelaar
3 vermoedelijke kookgroep

Bij het uitschakelen met schakelaar 2 is de woning, inclusief de perilex contactdoos in de keuken, spanningsvrij. Bij het omzetten van de aardlekschakelaar 2 is de hele woning spanningvrij, behalve die perilex contactdoos.

Die lijkt dus niet beveiligd met een aardlekschakelaar, en dat lijkt me toch wel wenselijk. Wat heb ik daarvoor nodig (niet dat ik van plan ben dat zelf aan te sluiten)?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Ik zou investeren in een nieuwe groepenkast, met minimaal: 1x hoofdschakelaar, 2x aardlekschakelaar en 5 of 6 afgaande groepen.

Per inductieplaat zul je een eigen groep en bekabeling tussen groepenkast en keuken aan moeten leggen.
 

MegaDirk III

  • #6
Dat is iets voor de verhuurder, en ik vermoed dat dat bij de renovatie waarvan ik hoor dat die in de planning staat over een aantal jaar wel opgenomen zal zijn. Een nieuwe groepenkast met bijbehorende arbeid op mijn kosten wordt wat te gortig, het plaatsen van alleen een extra aardlekschakelaar als tussentijdse oplossing is acceptabel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu