Bijzonder aangesloten Perilex, is dit wel veilig?

Yuregenu

  • #1
Hallo allemaal,

Sinds een maand heb ik een nieuwe woning waar ik druk aan het klussen ben om het helemaal naar wens op te knappen. Eén van de klussen is het vervangen van de vieze en vervallen keuken. De woning, uit 1985, is aangelegd zonder gasaansluiting en koken is dus al sinds het begin elektrisch. Maar zoals het onderwerp al zegt; in deze keuken bevindt zich een perilex die op een bijzondere wijze is aangesloten en ik weet niet of deze wel veilig is om ongewijzigd te laten.

In de meterkast bevindt zich de volgende situatie:


Zoals je ziet zijn drie groepen aan elkaar verbonden, dit is de kookgroep. Uit wat ik heb gelezen is het gebruikelijk dat je bij drie groepen een driefasen perilex hebt voor je inductieplaat. In de keuken komen vervolgens drie bruine fasedraden, één blauwe nuldraad en één aardlekdraad binnen, waarbij je zou verwachten dat op de perilex drie bruin en één blauw zijn aangesloten op de vier pinnen. Maar eenmaal in de keuken aangekomen gebeurt het volgende:



De foto's zijn niet 100% duidelijk, dus ik heb het ook uitgetekend:


Zoals je ziet gaat één bruin snoer naar een dubbel wandcontact in een lasdoos (werd gebruikt voor koelkast), evenals een blauw snoer doorgelust via een lasklem (waarna hij doorloopt naar de perilex) evenals een aardlekdraad (ook via lasklem). De twee andere bruine snoeren lopen door naar de perilex, samen met de gelaste blauwe nul en groengele aardlek. De perilex is aangesloten met drie draden; uitgaande van dit schema

zit blauw op N, bruin1 op L2 en bruin2 op L3 en groengeel op 16A.

Omdat bij een driefasen de aansluiting normaal is N-blauw, L1-bruin, L2-bruin, L3-bruin en bij éénfase N-blauw, L1-blauw, L2-bruin, L3-bruin en mijn situatie beiden niet is heb ik twee vragen:
1) Is dit een correcte aansluiting voor de perilex en wandcontact? Ik wil op de kookgroep ook mijn koelvriezer, oven en vaatwasser aansluiten (anders gaan ze op de woonkamergroep, waarop naast de verlichting ook mijn internet, televisie, computer en keukenapparatuur komen te zitten dus dat is onwenselijk), dus de wandcontacten zijn eigenlijk wel handig om te hebben.
2) Is het wel veilig als éénfase perilex als er maar één nuldraad is? Ik kan met die lasklem in het wandcontact nog wel een extra nullijn trekken, maar dat neemt niet weg dat alles op deze driedubbele groep maar één nuldraad heeft.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
"Ik wil op de kookgroep ook mijn koelvriezer, oven en vaatwasser aansluiten"

Dat probleem had de vorige bewoner blijkbaar ook. ;)

Onveilig is het niet. Je bent op deze manier wel beperkt in de kookplaat die je kunt aansluiten, dit mag er maximaal één van 7,4kW zijn. Helemaal logisch / overzichtelijk is het ook niet, als je het eenvoudig kunt realiseren zou ik een aparte kabel/leiding voor die WCD leggen direct naar de groepenkast.

Ik zou van de huidige situatie echter ook geen slapeloze nachten krijgen.
 

Yuregenu

  • #3
Dit is heel geruststellend, dank je! De vorige keuken had een oven en keramische plaat in één op de perilex, gekeurd voor 9,6kW, en die heeft sinds 2003 zonder problemen gewerkt. Mijn nieuwe inductieplaat heeft 6kW capaciteit en zou dus moeten werken.

Wat mij vooral zorgen baart is dat die drie groepen samen één nuldraad delen. Ik was bang dat bij volledige 10kW belasting op de drie fasedraden dit enkele snoertje zou kunnen smelten of potentiaal vasthouden en de aardlek laten omklappen, maar laat ik vooropstellen dat ik geen elektriciën ben en een stemmetje in mijn achterhoofd zegt dat de nul geen spanning voert en dus weinig uitmaakt :oops:

Dat ik op deze groep (ik heb hem C genoemd) de andere permanente apparatuur wil aansluiten is vooral doordat woonkamer en de rest van de keuken allemaal op groep B zitten. Deze omvat zeventien WCD's en vier lichtschakelaars, dus die is gemakkelijk over te belasten als je niet oplet.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Op de nul staat normaal geen spanning nee, maar hij voert wel degelijk stroom.

Bij een 3-fasen groep heb je genoeg aan één nuldraad, door de faseverschuiving van 120 graden loopt er maximaal de stroom van de zwaarst belaste fasegeleider door de nul heen.

Één fase niet gebruiken, of halverwege aftakken, doet aan dat principe niets af.

Een fornuis van 9,6kW aansluiten op die 2 fasen is wel wat te veel van het goede ja.

Met 6kW zit je ruim onder de marge. Ik zou me eerder zorgen maken over de oven en vaatwasser op dezelfde groep.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Voor zover mij bekend is deze manier van aansluiten toch echt niet toegestaan (2 geleider groep van 4 geleider groep aftakken).
Beter leg te voor de oven en vaatwasser afzonderlijke eindgroepen aan en gebruik je alle 3 de fases op de Perilex voor de kookplaat indien mogelijk.
 

Marcn88

  • #6
Dit is zelfs gevaarlijk ivm 2fasen op de perilex is 2x16a en 1 nul geleider waar dus maximaal 32a door kan gaan daarbij komt nog een derde fase die ook weer dezelfde nul gebruikt dan kan er dus door 1 nul draad 48a gaan bij vol gebruik van de 3 fasen afgezekerd op 16a
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
@Sxnder: Heb je toevallig nog een wat oudere uitgave van NPR5310 liggen (2007 bijvoorbeeld)? Dan moet je blad 20 eens doorlezen, "Tweeleidingaftakkingen van een drie- of vierleidinggroep". Ik gok dat je je mening bij zult stellen als je dit gelezen hebt. ;)

Dit blad bestaat niet meer in nieuwere uitgaven van NPR5310 (2016 en 2017, daar hebben ze sowieso driekwart laten vervallen) maar de normen waar naar wordt verwezen zijn bij mijn weten niets veranderd.

En wat dacht je van deze apparaten?


Ben het verder wel eens met je advies om aparte groepen voor de oven en vaatwasser aan te leggen, dit is sowieso netter.

@Marcn88: Sorry maar je praat onzin. Die stromen moet je vectoriaal bij elkaar optellen onder een hoek van 120 graden. Wanneer je 2 fasen met 16A belast, loopt er 16A door de nul. Wanneer je 3 fasen met 16A belast, loopt er 0A door de nul.

Het verhaal wordt natuurlijk anders als het een éénfase aansluiting zou zijn, maar daar ga ik gezien de krachtgroep in de kast toch niet van uit...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Het mag idd wel, ik vind het niets maar het mag onder voorwaarden wel.
 

Marcn88

  • #9
Sorry ik dacht dat het over een enkele fase ging, niet goed gelezen/gekeken :oops: :oops:
 

Yuregenu

  • #10
Hallo allemaal!

Gisteren plaatste ik een vraag over mijn onorthodox aangesloten perilex stekker. Afgaande op de reacties, en op het feit dat het al 15 jaar probleemloos heeft gewerkt met een 9,6kW keramische plaat, ben ik eigenlijk van plan om de situatie ongewijzigd te laten omdat alle apparatuur die op deze driedubbele groep wordt aangesloten samen niet de 10kW voorbij gaat, en de twee bruine draden in mijn perilex voldoende zijn voor de 6kW die de nieuwe inductieplaat maximaal nodig heeft.

Ter herhaling; dit is de situatie zoals hij nu is:


Op het aansluitschema van mijn kookplaat staan deze schema's:




Volgens mij heb ik het rechterschema op de tweede foto nodig, nietwaar? Mijn huidige aansluiting is N-blauw, L1-leeg, L2-bruin, L3-bruin. Over L2 en L3 zit een verschil van zo'n 390 volt, dus ik weet vrij zeker dat het in fase werkt. Dan zou ik in de stekkerkop N1/N2 op N aansluiten, R op L2 en S op L3. Uiteraard wil ik mijn plaat niet direct bij aansluiten op het stroomnet naar zijn grootje helpen, dus ik vraag het voor de zekerheid nog aan jullie.

Ontzettend bedankt!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #11
Dat is idd het juiste schema. Kennelijk is dit tegenwoordig onder voorwaarde toegestaan maar helaas zijn die voorwaarde niet vermeld in het andere topic. Ik zou dit persoonlijk nooit zo aansluiten. Vergeet niet dat je de totale 10kW niet simpelweg door drie kan delen. Je belast 2 fase samen met 6kW (kookplaat) en de overige fase met 4kW of meer? (oven, vaatwasser, etc). Zeker de oven hoorde altikd op een aparte groep te zitten of zijn die regels ook over boord gegooid?
 

Yuregenu

  • #12
De oven is uitgevoerd met een standaard stekker, en trekt maximaal 1,9kW in grillstand. Ik weet niet in hoeverre dat afwijkt van vroegere ovens, maar hij heeft geen krachtstroom nodig, gewoon 230V op een F-plug. Uiteraard houd ik er rekening mee dat de derde fase en de gedeelde nul niet boven de 16A/3,7kW belast zal worden. De vaatwasser zal i.v.m. nachtstroom alleen in de nacht werken en dus niet tegelijk met de oven aan staan.

Ik begrijp uit je bericht dat ik de stekkeraansluiting ook goed had gelezen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Idd ook de aparte eindgroep regel is overboord.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Topics samengevoegd. Is immers nog steeds dezelfde vraag.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu