Tussenwand tot boven verlaagd plafond

Floor6799J

  • #1
Hi allemaal,

Trapkast
Wij gaan een trapkast maken van hout, waarbij we nog wat zoekende zijn hoe we dit het beste kunnen aanpakken. Ik heb een aantal filmpjes bekeken en zie hier steeds in terug dat de tussenwand tegen dragende vloer van de verdieping er boven wordt gezet. Echter is er op dit moment een verlaagd plafond, moeten we deze eest verwijderen of kunnen we het frame tegen het verlaagd plaffond zetten?
Verder ben ik benieuwd hoeveel horizontale balken wil je in het frame hebben (los van de onder en bovenregel)?
Ik heb ook gelezen dat wanneer er leidingwerk in de vloer zit (vloerverwarming), de onderregel met hoogwaardige kit moet worden bevestigd, maar nu ligt er plafuizen en vraag ik me af of dit uberhaupt wel hecht.

Er komt ook een nieuwe vloer over de plafuizen, is het handig om de gipsplaten pas te bevestigen aan het houten frame wanneer de vloer er ligt (dit omdat anders de vloer tegen de gipsplaat aankomt)?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik heb de vraag van het meubel apart gezet. Dat is overzichtelijker.

Heb je een tekening / foto waar de wand moet komen? Dat geeft oa. een idee van afmetingen.

Horizontale balken in een hsb-wand zijn meestal niet nodig. Als er geen geluidseisen zijn, dan kan de wand onder het verlaagd plafond stoppen. Op de vloer lijmen is ruim voldoende (zeker op plavuizen). Ik zou het doen voordat de nieuwe vloer erin komt, tenzij de wand tijdelijk is. Wat voor nieuwe vloer komt erin?
 

Imco

  • #3
Zoeg dat je gipsplaat niet in contact komt met de vloer. Dan loop je het risico dat deze vocht opzuigt. Je kunt gips wel al plaatsen maar houd dan rekening met de hoogte van de nieuwe vloer en blijf daar 10mm boven.
 

Floor6799J

  • #4
Hi!

Allereerst bedankt voor jullie reactie!
De trapkast wordt 1200 mm bij 1900 mm. Is een verlaagd plafond stevig genoeg om een balk aan te schroeven? En de staanders moeten dan niet strak tussen de balken op plafond en vloer, anders druk je het plafond eruit (of gebeurd dit niet zo snel?).

Weten jullie ook welke maat balk gebruikelijk is en wat voor kozijn hier dan het beste in kan voor de deur?

Als we planken in de kast willen monteren, zijn horizontale balken tussen de staanders dan wel nodig, zodat we hier de plank op laten afdragen of is het handiger om met een Houtvezelplaat af te werken, zodat je overal de planken op kan laten bevestigen?

Alvast bedankt voor jullie reactie!

1699526514033.png
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Een wandje van 2x3-tjes (44x70mm) is hier geschikt. Door de hoek wordt het ook al zonder bevestiging tegen het plafond stevig. Maar als het een plafond is van rachels en gipsplaat, dan kan je in die rachtels prima wat schoeven draaien.

Er zijn kant en klare pakketten van binnendeurkozijnen.

Je kan aan de binnenkant underlayment of OSB plaatsen en aan de buitenkant AK-gipsplaten.
 

Floor6799J

  • #6
Dit is hem uiteindelijk geworden! Moeten we hier nog de gipsplaten wat omhoog doen, ivm contactgeluid? Of kan de egaline en de pvc-vloer hier prima tegenaan?
nog even een aanvullende vraag; kan de stukadoor ook stukken over gegronde meubelpanen? Deze willen we aan de binnenkant van het ‘nisje’ doen, zodat we hier nog wat aan kunnen hangen.

5B044738-0FAD-48AF-BA15-A998445F2418.jpeg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Nee, deze bekleden met stuc of gipsplaat.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Ziet er netjes uit. Zijn dat stucplaten of MDF? De naden het beste even vastschroeven nog.

Leuk die nis. Hou je eronder en boven aan de kast-kant open? Levert meteen bergruimte op.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu